Μια τέλεια μονοήμερη γύρω από τη Λιβαδειά

Δεν είναι μόνο οι πηγές της Κρύας. Είναι δηλαδή κι αυτές, αλλά είναι κι άλλες. Και επίσης, ένα κάστρο, ένα αρχαίο θέατρο και ένας καταρράκτης, όλα δυο ωρίτσες μακριά μας.

Μια τέλεια μονοήμερη γύρω από τη Λιβαδειά

Κάτι λιγότερο από δύο ώρες μακριά από την Αθήνα, η Λιβαδειά και τα πέριξ της γίνονται τέλεια μονοήμερη για όσους λαχταρούν λίγη φύση και μερικά ενδιαφέροντα αξιοθέατα, αλλά βαριούνται να ανεβοκατεβαίνουν βουνά και να τσεκάρουν προγνωστικά καιρού πριν ξεκινήσουν για την κυριακάτικη εξόρμησή τους.

Εν αρχή ην οι Πηγές Κρύας

Ξακουστό και κοσμαγάπητο σποτ για πικνίκ όταν έρθουν με το καλό οι Αλκυονίδες, αλλά και για φυσιολατρική βόλτα… παντός καιρού αν εξοπλιστείς με σκουφάκια και κασκόλ, οι Πηγές της Κρύας βρίσκονται στα νότια της πόλης και είναι ένα φαντασμαγορικό τοπίο όλο τρεχούμενα νερά, μίνι καταρράκτες, νερόμυλους, πέτρινα γεφυράκια, αιωνόβια πλατάνια και μονοπάτια στρωμένα με κριτσανιστά φύλλα. Στις δύο όχθες του ρυακιού θα βρεις και αρκετά καφέ και ταβερνάκια, ενώ αν έχεις όρεξη για περπάτημα, μπορείς να ακολουθήσεις το μονοπάτι μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ, από όπου η θέα έχει ολόκληρη την πόλη στο πιάτο.

Έχει, όμως κι άλλες πηγές: Αυτές των Χαρίτων

Βρίσκονται ακριβώς ένα τέταρτο έξω από τη Λιβαδειά, στον Ορχομενό (ακριβές σημείο στον χάρτη εδώ) και πήραν το όνομά τους από τον μύθο που θέλει τις Τρεις Χάριτες να γεννήθηκαν εδώ, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη του Ορχομενού, λεπτομέρειες για την οποία έχουμε παρακάτω. Στην πηγή που αναβλύζει μέχρι σήμερα, μας λέει και πάλι ο μύθος, οι τρεις τους έλουζαν αργότερα την Αφροδίτη. Σήμερα, γύρω από τις πηγές θα κάνεις μια όμορφη πλην σύντομη πεζοπορία, και θα αγοράσεις ολόφρεσκιες πέστροφες από τα παρακείμενα ιχθυοτροφεία.

Παίζει και θέατρο και κάστρο, πάμε μια βόλτα;

Για την ακρίβεια, δεν το λέμε επισήμως κάστρο, αλλά Ακρόπολη του Ορχομενού –έχει ωστόσο στην κορυφή της έναν εντυπωσιακό πύργο, που φαίνεται από μακριά σαν κάστρο, οπότε ο πλαγιότιτλος στέκει. Αλλά θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Τον μακρινό 4ο αιώνα π.Χ., οι μακεδόνες βασιλείς, ο Φίλιππος δηλαδή και αργότερα ο γιος του ο Αλέξανδρος που σήμερα τον λέμε μέγα, έφτιαξαν εδώ ένα πολύ εντυπωσιακό θέατρο, επισκεύασαν τα τείχη του κάστρου που είχε ρημαχτεί από διάφορες ένοπλες συγκρούσεις, και πρόσθεσαν έναν εντυπωσιακό πύργο στην κορυφή του. Για να τον δεις από κοντά, σήμερα θα χρειαστείς περπάτημα περί τη μία ώρα, στο μονοπάτι που ξεκινά από το θέατρο. Η θέα όμως από εκεί ψηλά αναμφίβολα θα σε αποζημιώσει.

Και αν αναρωτιέσαι τι δουλειά είχαν οι Μακεδόνες στον Ορχομενό, ας πούμε ότι υπήρχε μία κάποια αμοιβαία συμπάθεια, κυρίως επειδή αλληλοβοηθήθηκαν στην καταστροφή της Θήβας. Τι τους είχε κάνει μωρέ πια η Θήβα και θέλαν’ όλοι να την καταστρέψουν, ρωτάς; Είναι κάπως μεγάλη αυτή η ιστορία, αλλά ας πούμε ότι στην περίπτωση των Μακεδόνων ένας από τους λόγους ήταν ότι στους Περσικούς Πολέμους οι Θηβαίοι υποστήριξαν την λάθος πλευρά –ναι, τους Πέρσες, ελπίζουμε να μην το ακούς πρώτη φορά από εμάς, δεν θέλουμε να σε σοκάρουμε.

Και καταρράκτες έχουμε, για περάστε…

Στον δρόμο της επιστροφής προς την Αθήνα, μια μικρή παράκαμψη αξίζει οπωσδήποτε να την κάνεις, για να δεις τους Καταρράκτες της Πέτρας στην Αλίαρτο. Η διαδρομή είναι πανεύκολη, πέντε λεπτά περπάτημα σε βατό μονοπάτι από το σημείο όπου αφήνεις το αυτοκίνητο, και το τοπίο φαντασμαγορικό: Οι καταρράκτες πέφτουν από ένα ύψος που ξεπερνά τα 20 μέτρα, σχηματίζοντας μικρές λιμνούλες ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια.

Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια μονοήμερη στους καταρράκτες της Πέτρας 

Πείνασα με τούτα και με κείνα, πού θα φάμε;

Πολύ κοντά στους καταρράκτες, στο χωριό της Πέτρας, το Καφενείο Ο Φαρμακοποιός φτιάχνει σπιτικά μεζεδάκια σαν τους χειροποίητους κολοκυθοκεφτέδες, τα κεφτεδάκια στο τηγάνι με σως μπάρμπεκιου, την ομελέτα με λουκάνικο, τον καγιανά, τον μαρινάτο γαύρο, και τους ρεβυθοκεφτέδες. Με τα απαραίτητα τσίπουρα, δεν θα πληρώσεις παραπάνω από 15€ το άτομο.

Στη δε Λιβαδειά, το Καλλίγευστον μας καλομαθαίνει σε γνώριμες γεύσεις με γκουρμέ plot twist (σκέψου κοτόπουλο με μέλι, κρασί, σουμάκ και μαυροκούκι, ή μπιφτέκι σχάρας με λαδολέμονο γιαουρτιού και σως ψητής ντομάτας). Συνοδεύεις με κρασί, και πληρώνεις γύρω στα 17€ το άτομο. Οι αμετανόητοι κρεατολάγνοι ορκίζονται στα Κοψίδια, επίσης μέσα στη Λιβαδειά, που απογειώνουν τη ρουμελιώτικη παράδοση με κοντοσούβλια, κοκορέτσια, σπληνάντερα και δε συμμαζεύεται. Λογαριασμός με κρασί, επίσης γύρω στα 17-20€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v