Γιατί φοβάμαι να χωρίσω;
Το να μην θες να εγκαταλείψεις μια σχέση που δεν δουλεύει δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Το θέμα είναι να καταλάβεις γιατί (και να το αλλάξεις).
Το να μην θες να εγκαταλείψεις μια σχέση που δεν δουλεύει δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Το θέμα είναι να καταλάβεις γιατί (και να το αλλάξεις).
Δεν γίνεται κάθε σχέση να κρατάει για πάντα. Πάρα πολλές σχέσεις, για την ακρίβεια, ίσως να διαρκούν και περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Και σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει επειδή ο ένας παρτενέρ ξέρει πως κάτι δεν πάει καλά, το αισθάνεται, το βλέπει, αλλά φοβάται να κάνει το επόμενο βήμα. Αυτό που θα τον βγάλει από την σχέση, δηλαδή.
Κι επειδή αυτό μπορεί να ξεκινήσει ως μικρο-ενόχληση, μικρο-απογοήτευση και να καταλήξει αρκετά μεγάλο πράγμα, ας δούμε γιατί συμβαίνει (και, κυρίως, τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό).
Δεν θες να πληγώσεις τον σύντροφό σου
Το να πεις σε κάποιον ʺΧωρίζουμεʺ δεν είναι ποτέ ευχάριστη κουβέντα. Και δεν πρόκειται ποτέ να φύγεις από μια κουβέντα χωρισμού και να πετύχεις το άλλο άτομο να σκέφτεται ʺΤο ξέρω ότι μόλις με χώρισε αλλά, ουάου, τι καλό και υπέροχο άτομοʺ. Δεν μπορείς να οργανώσεις τον τέλειο χωρισμό, όσο κι αν στύψεις το κεφάλι σου. Αποδέξου ότι για λίγο καιρό (ως και για πάντα) θα είσαι ο μ#λάκας στην ιστορία ενός άλλου ανθρώπου και πες το.
Δεν θες να μείνεις μόνος
Το καταλαβαίνουμε. Αλλά είναι καλύτερα να είναι κάποιος μόνος με τον εαυτό του, την θλίψη του και (μετέπειτα) την ελευθερία κάθε πιθανής επιλογής, παρά να νιώθει μόνος μέσα σε μια μπαγιάτικη σχέση. Δεν νομίζεις;
Δεν θες να αλλάξουν τα πράγματα
Φοβάσαι να αλλάξουν τα πράγματα, βασικά, απλά είπαμε να μην σ’ το κοπανήσουμε από τον τίτλο. Αλλά ο φόβος της αλλαγής δεν είναι πράγμα που πρέπει να σε (συγγνώμη) φοβίζει τόσο. Όλοι οι άνθρωποι τον έχουμε, ειδικά οι άνθρωποι που έχουμε μπει σε μια ρουτίνα, όσο δυσλειτουργική κι αν κατέληξε. Και είναι πλασματικός φόβος, αλήθεια· μόλις φας την πρώτη κρυάδα, η προσαρμοστικότητά σου – είτε ήξερες ότι την έχεις, είτε όχι – θα αναλάβει δράση.
Δεν θες να παίξει όλο το δράμα και κουτσομπολιό του χωρισμού
Οκέι, τότε μην το παίξεις. Δεν μπορείς να ελέγξεις τι λένε οι άλλοι, αλλά μπορείς να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου, όπως και το πόσο βούκινο θα το βγάλεις ότι χώρισες ή ότι είχες προβλήματα. Τώρα, αν είσαι σε παρέα που όλα μαθαίνονται μέσω σπασμένου τηλεφώνου... μήπως να σκεφτείς να ρίξεις και κάναν χωρισμό με μερικούς φίλους; Κουτσομπόληδες μάς ακούγονται.
Δεν θες να διαχειριστείς το εσωτερικό δράμα του χωρισμού
Κι αυτό το καταλαβαίνουμε, και εδώ δεν μπορούμε να σου πούμε ακριβώς ότι είναι θέμα ελέγχου. Επειδή αν είναι να σου βγει η μιζέρια, πρέπει να βγει και όχι να την καταπιέσεις για να επανέλθει τριπλάσια όταν νόμιζες πως την ξεπέρασες. Και γιατί να μην σου βγει η μιζέρια, κιόλας; Χώρισες. Ακόμα κι αν αυτή η σχέση είχε πάει στα σκουπίδια εδώ και καιρό και ο χωρισμός ήταν για καλό από κάθε πιθανή άποψη, μόλις έχασες έναν άνθρωπο που είχες στην ζωή σου. Φάε τις σοκολάτες σου, άκου τον Μητροπάνο σου, κάνε και τα ξεφτιλίκια σου άμα θες (και μη σε νοιάζει αν θα μιλήσουν οι άλλοι). Το ζήτημα είναι, στο τέλος, να έχεις την ελευθερία σου.