Γιατί επιστρέφει ο κόσμος στην Καρύτση;

Πολλά νέα στέκια και ένα παλιό, κάνουν επανεκκίνηση στην Πλατεία Καρύτση, κι εμείς βρισκόμαστε να ξεχειμωνιάζουμε πάλι στις μπάρες και τα τραπέζια της.

Γιατί επιστρέφει ο κόσμος στην Καρύτση;

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναβιώνει μια παλιά αθηναϊκή πιάτσα. Συνέβη, μεταξύ άλλων, και με τη γειτονιά του Ψυρρή, που ερήμωσε και μετά αναγεννήθηκε από τις στάχτες της. Γι’ αυτό και δεν εκπλαγήκαμε ιδιαίτερα όταν είδαμε καινούρια μαγαζιά να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο και να ξαναφέρνουν τον κόσμο πίσω στο απόλυτο σημείο συνάντησης του… 2009. Ναι, μην μένεις με ανοιχτό το στόμα, τότε ήταν η τελευταία φορά που η πλατεία Καρύτση ήταν χοτ σποτ, αν δεν μας πιστεύεις μπορούμε να μιλήσουμε και με ντοκουμέντα

Από εκείνο το αφιέρωμά μας, του μακρινού 2009, μόνο το Pairidaeza έχει απομείνει στις επάλξεις της πλατείας, καθώς νέα στέκια ανοίγουν γύρω του κάνοντας και πάλι την πλατεία προορισμό. Σου φτιάξαμε έναν μικρό αλλά περιεκτικό χάρτη για να αποφασίσεις πού θα πρωτοπάς.

Pairidaeza 
Παρνασσού 3, τηλ.: 2103210233

Χρειάζεται συστάσεις μετά από 20 χρόνια το Pairidaeza; Άντε καλά: Φινετσάτη διακόσμηση, δερμάτινα καναπεδάκια από αυτά που παραπέμπουν σε ρετρό αμερικάνικο diner, νοσταλγικές ταπετσαρίες και memorabilia που περιλαμβάνουν από τηλέφωνα με καντράν μέχρι παλιά ραδιόφωνα, και cozy ατμόσφαιρα που ταιριάζει γάντι με τον χειμώνα και τις μαύρες μουσικές που αγαπά η κονσόλα. Εδώ θα έρθεις από νωρίς για καφεδάκι μέχρι αργά για ποτό και κλασικά κοκτέιλ (το Negroni του παραμένει ένα από τα καλύτερα του κέντρου). Θα λέγαμε και ότι το όνομά του σημαίνει Παράδεισος στα φαρσί, την γλώσσα του Ιράν και της αρχαίας περσικής αυτοκρατορίας, αλλά αυτό μάλλον το έχεις διαβάσει σε 5.673 αφιερώματα την τελευταία εικοσαετία. Το απλό ποτό από 8€.

L’ Alchimiste 
Χρήστου Λαδά 1, τηλ.: 21 6809 0389

Θα το πούμε, τι νόμισες, θα ντραπούμε; Πιστεύουμε ακράδαντα πως το L’ Alchimiste είναι εύκολα στο top-3 των ομορφότερων μπαρ που είχε ποτέ αυτή η πόλη. Βγαλμένο ολόκληρο από το εργαστήριο ενός αλχημιστή, πληθωρικό και πολύχρωμο, θα σε κερδίσει με την πρώτη ματιά, κι αν δεν πιστεύεις εμάς θα αφήσουμε το βίντεο να μιλήσει μόνο του:

@in2life_gr Το L’ Alchimiste στην Πλατεία Καρύτση είναι το νέο αγαπημένο μας μπαρ στο κέντρο #μπαρ #πηγαινε_στα_μπαρ #αθηνα #alchmiste #καρυτση #ελληνικοτικτοκ #μπεςφοργιουγαμω #κοκτειλ #κοκτειλαρες #αλχημιστες #μπαρακια #μυστικα ♬ Bette Davis Eyes - SMR LVE & That Girl

Εδώ θα δοκιμάσεις φανταστικά signature κοκτέιλ σαν το Potion of Passion με βότκα, passion fruit, ανανά και αφρώδη οίνο, το The Mighty Hurricane με μαύρο ρούμι, passion fruit και λικέρ παπαρούνας και το best seller που λέγεται Bafito και είναι… αυτό που νομίζεις, με λευκό ρούμι, σπιτικό σιρόπι κάνναβης, πράσινο τσάι και Angostura Bitters. Οι τιμές τους ξεκινούν από 10€, ενώ αν έρθεις πεινασμένος/η παίζουν και πεντανόστιμα τσιμπολογήματα εμπνευσμένα από την γαλλική κουζίνα.

34 Athens 
Πλ. Καρύτση 8, τηλ: 210 3227477

Όλος ο κόσμος μιλούσε πέρυσι την άνοιξη για την πανέμορφη, μυστική αυλή του, στην οποία σε βγάζει ένας σκοτεινός διάδρομος που μοιάζει να προσγειώθηκε εδώ απευθείας από το Βερολίνο. Στο 34 θα έρθεις για τα κοκτέιλ του, και θα μείνεις για το φαγητό του, που περιλαμβάνει προτάσεις όπως ο ταραμάς με λάδι μυρωδικών, το λάχανο σχάρας με μαγιονέζα σουμάκ, σταφίδες και μήλο, το ταρτάρ ψαριού με γάλα τίγρη, μαρμελάδα ντομάτα, κάπαρη και παπαρουνόσπορο, το καρπάτσιο λαυράκι με εσπεριδοειδή, το κοτόπουλο με μανιτάρια, ρύζι και κινόα, και το ριζότο γαρίδας με σελινόριζα και λεμόνι. Λογαριασμός για ένα πλήρες γεύμα, με ποτήρι κρασί από μια ενδιαφέρουσα λίστα που την ψάχνει με τον ελληνικό αμπελώνα, στα 30€ το άτομο.

Bless me Father 
Πλατεία Καρύτση 2, τηλ.: 698 801 1323

Δεν μετρά παρά λίγους μόνο μήνες ζωής, και ήδη κάνει χαμό στα social media και τους οδηγούς πόλης που το έχουν χρήσει τη νέα αγαπημένη τους άφιξη στο κέντρο. Πανέμορφο, ατμοσφαιρικό και ευρύχωρο, απλώνει τραπεζάκια στο πλακόστρωτο τις ηλιόλουστες μέρες, έχει και έναν σούπερ στιλάτο, ψηλοτάβανο εσωτερικό χώρο. Φτιάχνει φανταστικά κοκτέιλ σαν το Sacramental με τζιν, mescal, τεκίλα, τσάι από το Άγιο Όρος (για να τιμήσει και το όνομά του), μαστίχα και καρπούζι. Στα του φαγητού, ξεχωρίζουν το τηγανιτό καλαμαράκι popcorn με σος wasabi, το τηγανιτό κοτόπουλο με φύκια nori και kombu που σερβίρεται με μαγιονέζα πάπρικας, και η μακαρονάδα cacio e pepe με τυριά Μετσοβόνε και Σαν Μιχάλη. Για κοκτέιλ και τσιμπολόγημα, θα υπολογίσεις γύρω στα 20-25€ το άτομο.

Glug Glug 
Πλατεία Καρύτση 5, τηλ.: 21 0325 7673

Γίνεται αναβίωση αθηναϊκής πιάτσας χωρίς ένα τουλάχιστον wine bar; Ιεροσυλία θα ήταν. Το ολοκαίνουριο Glug Glug έρχεται να καλύψει αυτόν τον ρόλο. Ζεστό, ατμοσφαιρικό και τρισχαριτωμένο, απλώνει κι αυτό τα τραπεζάκια του επάνω στην πλατεία, είναι όμως κουκλίστικο στο εσωτερικό του. Εδώ βρίσκουμε σούπερ ενδιαφέρουσες ετικέτες κρασιών του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα, σε ποτήρι και μπουκάλι. Στις δε νοστιμιές που τις συνοδεύουν, ξεχωρίζουμε τα pizzeti με gorgonzola, ρόκα και πάστα μαύρης τρούφας (13€) το μοσχαρίσιο καρπάτσιο με βινεγκρέτ τρούφας, flakes παρμεζάνας και καβουρδισμένα φουντούκια (13€) και το πλατό τυριών-αλλαντικών (14€) που έρχεται φορτωμένο ιταλικά καλούδια. Το ποτήρι κρασί ξεκινά από 5€.

Gloria Gati
Πλατεία Καρύτση 6, τηλ.: 21 2000 0022

Πριν από ένα μήνα και κάτι, η πλατεία απέκτησε και το καινούριο της ιταλικό εστιατόριο, αδερφάκι του ξακουστού και κοσμαγάπητου Vittoria Gati της Γλυφάδας. Εδώ, σε έναν σούπερ φινετσάτο χώρο, θα δοκιμάσεις αυθεντική ιταλική κουζίνα στις προτάσεις της οποίας περιλαμβάνονται τα καταπληκτικά Arancini Bolognese με κατσικίσιο τυρί και μοτσαρέλα fior di latte, αφρό μπεσαμέλ και μοσχοκάρυδο, τα χειροποίητα Raviolo di formaggi, με γέμιση από μείγμα ιταλικών τυριών και σάλτσα cacio pepe αρωματισμένη με φασκόμηλο, τα Paccheri alla vodka με σάλτσα ντομάτας, βότκα, κρέμα γάλακτος και μαϊντανό, και το ριζότο παρμεζάνας με ραγού από μοσχάρι Black Angus και τριμμένο πεκορίνο sardo. Δυνατά παίζει, βέβαια, και η πίτσα, αλλά και τα secondi όπως το Pollo Francese, φιλέτο κοτόπουλο με σάλτσα από βούτυρο, λεμόνι και μαϊντανό, που συνοδεύεται από σπασμένες baby πατάτες. Για ένα γεύμα με ποτήρι κρασί, θα υπολογίσεις περί τα 30€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v