Οι καλύτερες πάστες αμυγδάλου για να προσκυνήσουν κι οι αλλόθρησκοι

Γράφουμε ένα ερωτικό γράμμα στις καλύτερες πάστες αμυγδάλου της πόλης γιατί στα 80s ξέρανε να τρώνε τα καλύτερα γλυκά.

Οι καλύτερες πάστες αμυγδάλου για να προσκυνήσουν κι οι αλλόθρησκοι

Είτε είσαι παιδί των τιμημένων 80s είτε όχι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έχεις βλεφαριάσει κάποια αφράτη πάστα αμυγδάλου με το σαλάκι να τρέχει, πριν μπουκάρεις στο ζαχαροπλαστείο για να φας μία στα όρθια όπως παλιά, και να στοκάρεις ένα κουτάκι για το σπίτι. Βλέπεις, οι πάστες αμυγδάλου σφράγισαν τις γλυκές αναμνήσεις των 80 και των 90s, αφού λειτούργησαν ως το αντίπαλον δέος των σοκολατένιων και των σιροπιαστών γλυκών που μας ανάγκαζαν να «αμαρτάνουμε» πολύ συχνά. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη εκεί έξω κάποιοι που το κρατούν αληθινό φτιάχνοντας έξτρα λαχταριστές κι άκρως εθιστικές πάστες αμυγδάλου.

Η Στάνη

Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια τηλ.: 21 0523 3637

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Η Στάνη- Stani (@stani1931)

Στο εργαστήριό της ετοιμάζονται καθημερινά εκλεκτά προϊόντα που έχουν αγαπήσει τρεις γενιές Αθηναίων. Τιμώντας τις παραδοσιακές της ρίζες, η Στάνη είναι ένα αυθεντικό παραδοσιακό γαλακτοπωλείο που δικαιολογημένα έχει συνηθίσει να βλέπει ουρές θαμώνων, που καρτερικά περιμένουν για ένα από τα φημισμένα γλυκά του. Εδώ η πάστα αμυγδάλου ακολουθεί την παραδοσιακή συνταγή της και κολάζει μέχρι και όσιο που έχει πάρει όρκο αποχής από τα γλυκά.

Désiré

Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, τηλ: 2103632333

Το παλαιό ζαχαροπλαστείο της Δημοκρίτου, φτιάχνει από το 1962 εξαιρετικά γλυκά, με αποκορύφωμα τις πάστες του. Οι σοκολατίνες, οι σεράνο και οι πάστες αμυγδάλου σου βάζουν ένα πολύ σοβαρό τρίλημμα σχετικά με το τι να διαλέξεις. Αν μας ρωτάς θα κάνουμε για άλλη μια φορά τη διαφορά και θα πάμε με αυτή τη ντελικάτη πάστα αμυγδάλου με τρία στρώματα παντεσπάνι κι αυτό το θρυλικό γλασέ κερασάκι στην κορυφή γιατί έτσι μεγαλώσαμε και δεν ντρεπόμαστε να το μολογήσουμε.

Μπόζας

Κερκύρας 39, Κυψέλη, τηλ.:21 0821 1107

Εδώ τα πράγματα είναι απλά και αδιαμφισβήτητα. Ο Μπόζας είναι ο βασιλιάς της πάστας αμυγδάλου από το 1967 μέχρι και σήμερα κι αν έχεις αντίθετη άποψη περί τούτου, μάλλον δεν έχεις βρεθεί στην Κυψέλη για να δοκιμάσεις τα καλούδια του. Αν ζούσες στα πέριξ του ζαχαροπλαστείου μάλλον θα είχες κάνει γενέθλια σβήνοντας και την χαρακτηριστική τούρτα με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα, που παίζουν μπάλα Τσάμπιονς Λιγκ απογειώνοντας το τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Μια δοκιμή θα σε πείσει και θα σε κάνει τακτικό πελάτη του Μπόζα από τούδε και στο εξής.

Αφοί Ασημακόπουλοι

Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3610092

Με ιστορία που μετρά παραπάνω από έναν αιώνα, από το 1915 για να είμαστε ακριβείς, το γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο των αδερφών Ασημακόπουλων φτιάχνει εξαιρετική πάστα αμυγδάλου. Εδώ τη διαφορά κάνει το κροκάν αμυγδάλου, αντί του φιλέ που συνήθως επιλέγεται από τους περισσότερους ζαχαροπλάστες διεγείροντας τον ουρανίσκο σου. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στη βελούδινη σαντιγί που δύσκολα θα ξεπεράσεις.

Ζαχαροπλαστείο Mike

Σούτσου 9 και Δορυλαίου, πλατεία Μαβίλη, τηλ: 2106463091

Από το 1956 το ζαχαροπλαστείο Mike έγινε προορισμός για κάθε γλυκατζή Αθηναίο που σέβεται τον εαυτό του. Αυθεντικό παραδοσιακό γλυκατζίδικο με ειδίκευση στις παστούλες αμυγδάλου που ακολουθούν κατά γράμμα την αγαπημένη μας συνταγή η οποία είναι πλούσια σε παντεσπάνι, σαντιγί και φιλέ αμυγδάλου. Καλό θα ήταν να στοκάρεις στο κουτί όσες περισσότερες μπορείς γιατί η απόλαυση της πρώτης μπουκιάς μοιάζει κάθε φορά με την πρώτη φορά κι αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της.

Bάρσος

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ: 2108012472 

Όπου γάμος και χαρά γλυκατζήδων κι ο Βάρσος πρώτος, είναι πλέον γνωστό αυτό. Βλέπεις, το θρυλικό γαλακτοπωλείο της Κηφισιάς ειδικεύεται στα «παραδοσιακά» γλυκά που έκαναν χαμό στα 70s για αυτό από τις βιτρίνες του δεν θα μπορούσαν να λείπουν κι οι λαχταριστές πάστες αμυγδάλου, που λιώνουν σε κάθε κουταλιά. Όσο τρως τόσο εθίζεσαι για αυτό καλό είναι να κάνεις τα κουμάντα σου στο σπίτι και να ξεχωρίσει ο καθένας το δικό του κομμάτι.

Καμέλια

28ης Οκτωβρίου 2, Ψυχικό, τλ.:21 0671 7134

Από το 1972 μέχρι και σήμερα όσοι ξέρουν, τη στήνουν έξω από την Καμέλια στο Ψυχικό και περιμένουν καρτερικά τη σειρά τους για να παραγγείλουν κάποια από τις πεντάφρεσκιες δημιουργίες της. Σίγουρα ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας έχει η παραδοσιακή πάστα αμυγδάλου που ξυπνά τις πιο γλυκιές αναμνήσεις και θύμησες από τότε που ξεροσταλιάζαμε μέχρι οι γονείς μας να ανοίξουν το κουτί και να κάνουν τη μοιρασιά, ελπίζοντας πως σε εμάς θα πέσει το μεγαλύτερο κομμάτι.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v