Σινεμά στις γιορτές: Τι να (πρωτο)δω;

Λάνθιμος για ποδαρικό, αριστουργηματικός νέος Γκλέιζερ, Παπαδιαμάντης και όλες οι ταινίες που αξίζει να δεις αυτήν την περίοδο στις σκοτεινές αίθουσες.

Σινεμά στις γιορτές: Τι να (πρωτο)δω;

Η περίοδος των γιορτών θέλει (και) το σινεμά της. Από επιλογές άλλο τίποτα. Η φετινή χρονιά ήταν πλούσια σε εξαιρετικές παραγωγές, αρκετές από τις οποίες συνεχίζουν την πορεία τους στις σκοτεινές αίθουσες και τις γιορτές.

Με τον Λάνθιμο προ των πυλών, μαζέψαμε μερικές από τις καλύτερες που αξίζει να δεις τώρα, αλλά και προσεχώς.

The Zone of Interest 

Ο διοικητής του στρατοπέδου του Άουσβιτς, Ρούντολφ Ες, και η σύζυγός του, Χέντγουιγκ, προσπαθούν να φτιάξουν μια ονειρεμένη ζωή για την οικογένειά τους σε ένα σπίτι με όμορφο κήπο, που τον χωρίζει ένας φράκτης από το πεδίο φρικαλεοτήτων. Η νέα συγκλονιστική ταινία του Τζόναθαν Γκλέιζερ (Under the Skin, Sexy Beast) κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών (αν και άξιζε, λένε, τον Χρυσό Φοίνικα), και αποτελεί ένα τολμηρό δράμα πάνω στο Ολοκαύτωμα.

Poor Things 

Από 1η Ιανουαρίου

Αφού σάρωσε στη Βενετία, η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου ε-ε-έρχεται και στα μέρη μας για να μπει καλά το 2024. Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του σατιρικού μυθιστορήματος του Σκοτζέζου Αλισντερ Γκρέι με επίκεντρο την Μπέλα Μπάξτερ (Έμα Στόουν), μια νεαρή γυναίκα της βικτωριανής εποχής που επανέφερε στη ζωή ο ανορθόδοξος επιστήμονας Δρ Γκόντγουιν Μπάξτερ, τον οποίο υποδύεται ο Γουίλεμ Νταφόε. Η ίδια, θα ακολουθήσει τον Ντάνκαν Γουέντερμπερν (Μαρκ Ράφαλο), έναν επιδέξιο δικηγόρο, σε μια περιπέτεια σε όλες τις ηπείρους.

Η Επιβίωση της Ευγένειας 

Στη μέση της ερήμου, η μαύρη γυναίκα εγκαταλείπεται σε ένα τρέιλερ, σε ένα κλουβί. Οι απαγωγείς της την άφησαν να πεθάνει. Αυτή όμως δεν είναι έτοιμη να πεθάνει. Με πυξίδα μια γυναίκα που δραπετεύει από τον θάνατο για να κινηθεί προς τη ζωή (ή ό,τι καλό έχει απομείνει από αυτή), ο Ολλανδός σκηνοθέτης Ρολφ ντε Χέερ («Charlie's Country», «Ten Canoes») μάς προσκαλεί σε ένα αλληγορικό και φαντασμαγορικό ταξίδι στο τέλος του κόσμου.

Η Φόνισσα 

Σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η Χαδούλα, χήρα Ιωάννου Φράγκου είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία. Η Χαδούλα επαναστατεί μέσα της και αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί και προς τα έξω. Τα μικρά κορίτσια του νησιού γίνονται θύματά της. Το αξεπέραστο μυθιστόρημα του Παπαδιαμάντη έχει τη μεταφορά που του αξίζει, χάρη στη σκοτεινή, ατμοσφαιρική ματιά της Εύας Νάθενα και την υποβλητική ερμηνεία της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη.

Πεσμένα Φύλλα 

Δυο μοναχικοί άνθρωποι διασταυρώνονται τυχαία και ανακαλύπτουν τη μαγεία του «μαζί», αναζητώντας τον πρώτο, απόλυτο και μοναδικό έρωτα της ζωής τους. Σαράντα χρόνια μετά το «Έγκλημα και Τιμωρία», ο σημαντικότερος Φινλανδός σκηνοθέτης, Άκι Καουρισμάκι, φέρνει στη μεγάλη οθόνη μια γλυκιά ιστορία αγάπης, ελπίδας, αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης, βγαλμένη από τον τρυφερό και αντισυμβατικό κόσμο του.

Wonka 

Ο ήρωας του Ρόαλντ Νταλ έρχεται για τρίτη φορά στη μεγάλη οθόνη από την Warner Bros., σε μια άκρως γιορτινή ταινία, με τον Τιμοτέ Σαλαμέ να υποδύεται τον Γουίλι Γουόνκα πριν φτιάξει το περίφημο εργοστάσιο της σοκολάτας του. Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης του «Πάντινγκτον» Πολ Κινγκ, ενώ στο καστ βρίσκουμε μεταξύ άλλων  τους Ρόουαν Ατκινσον, Σάλι Χόκινς, Ολίβια Κόλμαν, Ματ Λούκας, Κίγκαν-Μάικλ Κι, Σάιμον Φάρναμπι, αλλά και τον Χιου Γκραντ σε ρόλο… Ούμπα Λούμπα.

Το Μπλε Καφτάνι 

Ένα ζευγάρι καταφέρνουν να διατηρούν με νύχια και με δόντια κόντρα στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες το παραδοσιακό τους ραφτάδικο, σε έναν από τους πιο παλιούς εμπορικούς δρόμους του Μαρόκου. Η σχέση τους θα δοκιμαστεί από την άφιξη του Γιουσέφ, ενός νεαρού μαθητευόμενου ράφτη. Γλυκόπικρο δράμα πολλαπλών αναγνώσεων, που τιμήθηκε μεταξύ άλλων, με το FIPRESCI στις Κάννες και το Βραβείο Κοινού στις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Ο Εξορκιστής - Extended Director's Cut 

H μικρή Ρέιγκαν ΜακΝίλ ζει με την Κρις, μητέρα της και διάσημη ηθοποιό, σε ένα ήσυχο προάστιο της Ουάσιγκτον. Τα πράγματα θα πάρουν σοκαριστική τροπή όταν αρχίσει να βιώνει παράξενα συμπτώματα που δείχνουν δαιμονισμό. Οι γιατροί είναι ανίκανοι να κάνουν διάγνωση και την υπόθεση αναλαμβάνουν δύο ιερείς. Σοκαριστικό, ατμοσφαιρικό, το φιλμ του Γουίλιαμ Φρίντκιν είναι ακόμα και σήμερα ανατριχιαστικό.

Ένιο Μορικόνε: Ο Μαέστρος

Από 28 Δεκεμβρίου

Ο Μορικόνε, ο άνθρωπος που άλλαξε την έννοια και το κύρος της κινηματογραφικής μουσικής, αφηγείται τη ζωή του από την αρχή μέχρι το τέλος, συγκινεί και συγκινείται σε ένα ντοκιμαντέρ δια χειρός Τζουζέπε Τορνατόρε. Μουσικοί και σκηνοθέτες μιλούν για το φαινόμενο Μορικόνε, για το πόσο επηρέασε τους ίδιους και την εξέλιξη της μουσικής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v