Όσα χρειάζεται να ξέρεις για το Temu

Γιατί είναι τόσο φτηνό; Τι μπορείς να κάνεις για την ασφάλεια των συναλλαγών; Και όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το δημοφιλές ηλεκτρονικό υπερ-κατάστημα.

Όσα χρειάζεται να ξέρεις για το Temu

Οι διαφημίσεις του είναι παντού, οι τιμές του εξωφρενικά χαμηλές. Συνταγή επιτυχίας, αλλά και συνταγή… δυσπιστίας, γιατί στο ίντερνετ είμαστε, και ό,τι μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα δεν είναι. Τι ισχύει, όμως, και τι όχι από όσα ακούγονται για το Temu;

Να τα πάρουμε από την αρχή: Temu, τι είναι;

Με έδρα στην Βοστώνη των ΗΠΑ, το Temu είναι ένα ηλεκτρονικό υπερ-κατάστημα που ανήκει στην κινέζικη PDD Holdings, η οποία με την σειρά της εδρεύει στην Ιρλανδία. Πουλάει ό,τι μπορείς να φανταστείς, από ρούχα και καλλυντικά, μέχρι είδη σπιτιού, γκατζετάκια, αξεσουάρ αυτοκινήτου και μουσικά όργανα. Ήρθε στην Ευρώπη στις αρχές του 2023, και έγινε γρήγορα διάσημο για τις απίστευτα χαμηλές του τιμές.

Γιατί είναι τόσο φτηνό;

Γιατί επιτρέπει σε πωλητές με έδρα την Κίνα να πωλούν και να στέλνουν τα προϊόντα τους απευθείας σε πελάτες σε όλο τον κόσμο, παρακάμπτοντας τους κάθε λογής μεσάζοντες. Όρος χρήσης της πλατφόρμας είναι οι τιμές των προϊόντων να είναι χαμηλότερες από εκείνες του AliExpress. Επίσης, όταν διαφορετικοί πωλητές προσφέρουν το ίδιο προϊόν, στην πλατφόρμα μένει μόνο εκείνος με την χαμηλότερη τιμή. Η μαμά εταιρεία επίσης χρεώνει πολύ μικρή προμήθεια στους πωλητές, ελαχιστοποιώντας το περιθώριο κέρδους της και σπρώχνοντας έτσι κι άλλο τις τιμές προς τα κάτω.

Έρχονται όλα από την Κίνα, άρα πληρώνω τελωνείο;

Έρχονται από την Κίνα, ναι, αλλά σε καμία από τις παραγγελίες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα δεν έχει χρειαστεί να πληρώσουμε κάτι έξτρα σε δασμούς. Οι παραγγελίες παραδίδονται σχετικά γρήγορα, σε δέκα περίπου μέρες (αν και την περίοδο των γιορτών αυτό το διάστημα ενδέχεται κατά τι να αυξηθεί) και τα έξοδα αποστολής είναι προς το παρόν δωρεάν.

Ακούγονται διάφορα και φοβάμαι να βάλω την κάρτα μου

Γι’ αυτό υπάρχει εύκολη λύση: Λέγεται virtual κάρτα, η οποία βγαίνει πανεύκολα από την εφαρμογή για παράδειγμα της Revolut και είναι ένας 16ψήφιος αριθμός κάρτας που θα αυτοκαταστραφεί αφού τον χρησιμοποιήσεις –έτσι ακόμα και αν αληθεύει ότι το Temu κρατά τα στοιχεία των καρτών των πελατών του, εσύ θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο αφού δεν θα έχεις δώσει τον κανονικό αριθμό της κάρτας σου.

Αν δεν έχεις Revolut (πρώτον βγάλε, τζάμπα είναι, και δεύτερον) οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες προσφέρουν, μέσα από την εφαρμογή ebanking, την δυνατότητα να φτιάξεις μία virtual προπληρωμένη κάρτα, να της «φορτώσεις» όσα λεφτά έχεις σκοπό να ξοδέψεις, να τη χρησιμοποιήσεις μία φορά και μετά να την ξεχάσεις για πάντα. Ακόμα και αν ο αριθμός της μείνει κάπου αποθηκευμένος, η κάρτα δεν θα έχει μέσα λεφτά, οπότε εσύ δεν θα κινδυνεύεις από τους επίδοξους hacker.

Μάλιστα, και γιατί είναι τόσο δημοφιλές;

Αφενός για τις σούπερ χαμηλές τιμές του, αφετέρου επειδή έχει κάνει μια από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές καμπάνιες της χρονιάς σε Facebook και Instagram. Σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη έρευνα του γραφείου δημοσίων σχέσεων του Temu στην Ευρώπη, η ένδυση, η διακόσμηση σπιτιού, τα είδη κουζίνας και η ομορφιά είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών κατηγοριών για τους Έλληνες αγοραστές το 2023. Η έρευνα επίσης διαπίστωσε ότι οι νεαροί Έλληνες χρήστες του Temu αναζήτησαν περισσότερο αξεσουάρ τηλεφώνου, προϊόντα ομορφιάς και ενδύματα. «Τους τελευταίους μήνες, η εφαρμογή Temu γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στην Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό δελτίο τύπου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v