Ηλεκτρική ζούγκλα

Στου καταναλωτή την ποδια σφάζονται παλικάρια για να πουλήσουν τις κιλοβατώρες τους. 

Ηλεκτρική ζούγκλα

«Μπλα μπλα είμαστε η πιο σούπερ εταιρία ενέργειας, μπλα μπλα έχουμε το φθηνότερο ρεύμα μπλα μπλα εσείς σε ποια είστε; ΣΕ ΠΟΙΑ; Μα αυτή είναι πανάκριβη, αγαπητέ μου!». Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 40 λεπτά από τη ζωή μου έφαγα σήμερα προσπαθώντας να βγάλω άκρη με το ποιο τιμολόγιο και σε ποια εταιρία με συμφέρει να καταλήξω.    

Και δωσ’του να παίρνω την εταιρία στην οποία «είμαι» τώρα να ζητάω αναστατωμένος διαβεβαιώσεις, και να ξαναμιλάω με τους… μνηστήρες: «Μην την κάνετε την εγγραφή σε εμάς αν δεν θέλετε», μου λέει η υπάλληλος. «Να σας πω όμως κάτι; Σας κοροϊδεύουν. Πάρτε και πείτε τους ότι θέλετε να μπείτε σε αυτό το νέο πρόγραμμα που δίνουν τώρα στους νέους συνδρομητές, αλλιώς -πείτε τους- θα πάτε σε άλλη εταιρία». Το έκανα.

«Ναι, καταλαβαίνω. Θα σας βάλω στο νέο πρόγραμμα- σας συμφέρει οπωσδήποτε», μου είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια η υπάλληλος της «δικής μου» εταιρίας χωρίς να σχολιάσει τίποτα περισσότερο. Και γιατί, καλή μου, δεν μου το προτείνατε εσείς αφού συνεργαζόμαστε τόσον καιρό; Για να με έχετε στην τσίλια; «Γιατί δεν έχουμε τέτοιες οδηγίες, κύριε».

Όμως γιατί να πρέπει να μπαίνω σε συγκρουσιακή διάθεση για να εξυπηρετηθώ;   

Θα σου πω εγώ, κύριε: Γιατί η κατάσταση είναι ζούγκλα και οι ρυθμιστικές αρχές λάμπουν δια της απουσίας τους και υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού. Και ακόμη δεν έχουν βγει τα νέα τιμολόγια. Ψάχνει ο κόσμος τι να διαλέξει: να γίνει… ενεργειακός επενδυτής νυμφευόμενος το ρίσκο ή να φάει το καπέλο της «ασφάλειας». Και καλείται ο καθένας από εμάς να εφαρμόσει τους απαραίτητους μαθηματικούς τύπους για να βγάλει άκρη με το τι τον συμφέρει. «Ακούστε τι σας λέω», μου έλεγε τις προάλλες μια άλλη υπάλληλος της ενεργειακής. «Στο κίτρινο θα μπείτε. Ναι, έχει διακύμανση αλλά με εμάς είστε τυχερός γιατί θα έχετε ελάχιστη χρέωση πάνω από το κόστος- μόνο ένα λεπτάκι την Κιλοβατώρα».

Μα, είναι να εμπιστεύεσαι;   

Για να είμαι ειλικρινής πλήρη εικόνα δεν έχω, αλλά όταν το πράγμα πολυμπερδεύεται, το ζητούμενο μάλλον θα είναι να πληρώσει το πόπολο πιο ακριβά κάτι που σήμερα κοστίζει φθηνότερα, χωρίς να γκρινιάξει. Αυτό λέει η κοινή λογική και ας είναι η δόλια απλουστευτική.

Με θυμάμαι πιτσιρίκι να κοροϊδεύω τη μάνα μου που γκρίνιαζε για τα ανοιχτά φώτα και τώρα τρέχω σαν τον Φλας από δωμάτιο σε δωμάτιο και με αστραπιαίες κινήσεις κλείνω τους διακόπτες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v