Πρακτικές συμβουλές για να μην χαζεύεις

Δεν χαζεύουμε τώρα και διαβάζουμε μια σειρά χρήσιμες συμβουλές προκειμένου να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι στην καθημερινότητά μας.

Πρακτικές συμβουλές για να μην χαζεύεις

Η ζωή μας μόνο εύκολη δεν είναι, θα σου πούμε και μάλλον θα συμφωνήσεις μαζί μας. Αυτός ο 24/7 βομβαρδισμός πληροφοριών είναι δυσβάστακτος αν μη τι άλλο και σε συνδυασμό με τις άπειρες υποχρεώσεις γίνεται αφόρητος. Έτσι λοιπόν, άνθρωποι είμαστε κι εμείς και ψάχνουμε αφορμές για να χαζέψουμε λιγάκι. Όμως δεν είναι λίγες οι φορές που το χάνουμε και το παρακάνουμε με το χάζεμα, καταναλώνοντας πολύ από τον χρόνο μας, σε ασήμαντα πράγματα. Αν παθαίνεις κι εσύ το ίδιο, τότε θα βρεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και χρήσιμες τις πρακτικές συμβουλές που αλιεύσαμε, ώστε να μην χαζεύεις.

Εν αρχή ην το πρόγραμμα και η στοχοθεσία

Αν δεν βάλεις πρόγραμμα δουλίτσα, δεν πρόκειται να κάνεις. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να μην χαζεύεις άσκοπα, είναι να μπεις σε ένα πρόγραμμα, όσο δύσκολο κι αν σου φαίνεται αυτό. Ξεκίνα με baby steps γράφοντας όλα τα πράγματα που θα χρειαστεί να κάνεις μες στη μέρα και τίκαρε όσα ολοκληρώνεις με επιτυχία. Θα δεις πως όσα περισσότερα πράγματα, σβήνεις από τη λίστα σου, τόσο λιγότερο θα διασπάται η προσοχή σου. Καθόρισε λοιπόν στόχους για κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα. Αντίστοιχα σπάσε μεγάλες εργασίες σε μικρότερα κομμάτια για να είναι πιο εφικτές και θα δεις πως θα χαζεύεις πολύ λιγότερο.

Τα post it και τα bookmarks να γίνουν φίλοι σου

Στο σπίτι και στη δουλειά θα πρέπει να αποδεχθείς ότι τα post it θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι σου, αφού θα σου υπενθυμίζουν όλα όσα χρειάζονται να γίνουν μες στη μέρα. Αντίστοιχα τα bookmarks σε λάπτοπ, κινητά και υπολογιστές θα σου θυμίζουν όλα εκείνα που πρέπει να διεκπεραιωθούν online.

Χρησιμοποίησε την τεχνική Pomodoro

Δεν ξέρουμε αν γνωρίζεις την τεχνική Pomodoro ωστόσο καλό θα ήταν να την μάθεις. Αυτή λοιπόν η τεχνική προτείνει εργασία για 25 λεπτά, ακολουθούμενη από 5 λεπτά διακοπή. Κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων, προσπάθησε να κάνεις κάτι διαφορετικό για να ανανεώσεις το μυαλό σου. Θα δεις γρήγορα σημαντικά αποτελέσματα.

Τα ξυπνητήρια δεν έβλαψαν κανένα

Μια εύκολη λύση για να μην χαζεύεις είναι να βάζεις ξυπνητήρια τις ώρες που θες να κάνεις κάτι σημαντικό, ώστε να ενεργοποιείσαι άμεσα και να μην κωλυσιεργείς.  

Αντάμειψε τον εαυτό σου

Εφόσον μπεις σε ένα πρόγραμμα, προκειμένου να είσαι πιο συγκεντρωμέν@ στην καθημερινότητά σου, δεν πρέπει να ξεχνάς την ανταμοιβή του.

Κάθε φορά που θα τηρείς το πρόγραμμα, θα έχεις και μια μικρή επιβράβευση: Θέλεις να είναι δέκα λεπτά social media; Δέκα όμως, όχι παραπάνω. Μια 10λεπτη βόλτα έξω; Ένα γρήγορο καφεδάκι στο μπαλκόνι; Ένα τηλεφώνημα σε έναν φίλο; Το σημαντικό είναι κι εδώ να βάλεις αυστηρό χρονικό όριο, ακολουθώντας το πρόγραμμά σου.

Κλείσε τα social media

Εντάξει, ναι, ένα γρήγορο σκρολάρισμα το πρωί με τον καφέ θα το κάνεις, άνθρωπος είσαι. Μετά, όμως, μην αφήσεις ανοιχτά Facebook, Instagram, TikTok και Twitter στο background, να σε αποσπούν κάθε είκοσι λεπτά με ειδοποιήσεις. Κάνε logout, ορθά κοφτά. Αν πάσχεις από fomo (fear of missing out αγγλιστί, ο φόβος ότι θα μείνεις «εκτός φάσης», ότι κάτι σημαντικό θα συμβεί και θα το χάσεις) μπορείς να υποσχεθείς στον εαυτό σου ότι θα ξανασυνδεθείς, πχ, στο μεσημεριανό διάλειμμα, ή μόλις ολοκληρώσεις τη μισή από τη δουλειά που έχεις να κάνεις. Για είκοσι λεπτά, και μετά ξανά logout όμως, σύμφωνοι;

Βάλε μουσική

Θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς, ειδικά αν κάνεις μονότονη δουλειά, θα χρειάζεσαι λιγότερα «ευχάριστα διαλείμματα» και θα αποθαρρύνει συγχρόνως τον ενοχλητικό περίγυρο που θέλει να σου εξιστορήσει τα καθόλου ενδιαφέροντα προβλήματά του.

Πρόσεξε τι τρως

Ναι, κι όμως, παίζει ρόλο. Μετά από πειράματα δεκαετίας με κάθε πιθανό παρασκεύασμα της παγκόσμιας κουζίνας –από μακαρονάδες μέχρι μπέργκερ και νουντλς, και από απλά και ταπεινά σαντουϊτσάκια μέχρι μερακλίδικες ρεβιθάδες– μπορούμε με το χέρι στην καρδιά να ορκιστούμε ότι υδατάνθρακας ή όσπριο στο μεσημεριανό ίσον δύο εργατοώρες σπαταλημένες, με λιγότερη συγκέντρωση και περισσότερο χάζεμα. Προτίμησε για μεσημεριανό σαλάτες αφού  κάνουν και καλό στον οργανισμό και στη σιλουέτα σου. Αν πρέπει οπωσδήποτε να φας κάτι για να «σε πιάσει», φρόντισε τουλάχιστον να σταματήσεις λίγο πριν νιώσεις εντελώς χορτασμένος. Θα μας ευγνωμονείς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v