Τι μπορεί να κρύβει το ρέψιμο;

Το ρέψιμο είναι η φυσιολογική αντίδραση του σώματος μας όταν καταπίνουμε αέρα. Τι άλλο μπορεί να κρύβει όμως;

Τι μπορεί να κρύβει το ρέψιμο;

Σημάδι… απόλαυσης, το ρέψιμο μετά το φαγητό ή μετά από ένα ανθρακούχο ρόφημα είναι αρκετά σύνηθες (αν και το σαβουάρ βιβρ δεν το επιτρέπει).

Πώς προκαλείται όμως και σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό;

Γιατί συμβαίνει;

Όταν καταπίνετε το φαγητό σας, αυτό περνά μέσα από έναν σωλήνα που ονομάζεται οισοφάγος  και καταλήγει στο στομάχι σας. Εκεί το σώμα χρησιμοποιεί οξύ, βακτήρια και χημικές ουσίες που ονομάζονται ένζυμα για να το διασπάσει σε θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιεί για ενέργεια. Εάν καταπιείτε αέρα μαζί με το φαγητό ή εάν πίνετε κάποιο αναψυκτικό ή μπύρα που έχει φυσαλίδες, αυτά τα αέρια μπορούν να επανέλθουν μέσω του οισοφάγου. Και έτσι εγένετο ρέψιμο.

Πότε γίνεται πρόβλημα;

Το ρέψιμο έως και τέσσερις φορές μετά από ένα γεύμα είναι φυσιολογικό. Αλλά ορισμένες ασθένειες μπορεί να σας κάνουν να ρεύεστε πολύ περισσότερο:

* Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, προκαλείται όταν το οξύ στο στομάχι ρέει πίσω στον οισοφάγο και προκαλεί καούρα. Εάν το έχετε μόνο περιστασιακά, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται. Αλλά αν το έχετε συχνά, ίσως χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας ή να πάρετε συνταγογραφούμενα φάρμακα.

* Η δυσπεψία, προκαλεί πόνο ή δυσφορία στο πάνω μέρος της κοιλιάς. Μπορεί να συνοδεύεται από ρέψιμο, φούσκωμα, καούρα, ναυτία ή έμετο.

* Η γαστρίτιδα συμβαίνει όταν η επένδυση του στομάχου είναι ερεθισμένη.

* Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα είδος βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στο στομάχι σας και να οδηγήσει σε έλκη.

* Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί επίσης να προκαλέσει κράμπες στην κοιλιά, φούσκωμα και διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Πώς μπορώ να σταματήσω το ρέψιμο;

Αν ρεύεστε συχνά, μιλήστε με το γιατρό σας για να σας πει τι μπορεί να φταίει ή να κάνετε εξετάσεις για να δείτε αν υπάρχει πρόβλημα υγείας.

Εάν κανένα ιατρικό πρόβλημα δεν σας προκαλεί ρέψιμο, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

* Τρώτε ή πίνετε πιο αργά. Είναι λιγότερο πιθανό να καταπιείτε αέρα.

* Μην τρώτε τροφές όπως μπρόκολο, λάχανο, φασόλια ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορούν να οδηγήσουν σε αέρια στο στομάχι ή το έντερο και να σας κάνουν να ρέψετε.

* Μην πίνετε αεριούχα ροφήματα.

* Μη μασάτε τσίχλα.

* Κόψτε το κάπνισμα.

* Κάντε μια βόλτα μετά το φαγητό. Λίγη άσκηση μπορεί να βοηθήσει την πέψη σας.

* Πάρτε ένα αντιόξινο.

Με πληροφορίες από Web MD

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v