5 εκθέσεις τέχνης που αξίζει να δεις αυτές τις μέρες

Η θάλασσα, η απώλεια, οι τόποι των ονείρων μας και η υπερέκθεση των social media είναι μερικά από τα θέματα των εικαστικών εκθέσεων που βλέπουμε αυτές τις μέρες στην πόλη.

5 εκθέσεις τέχνης που αξίζει να δεις αυτές τις μέρες

Νέοι ανερχόμενοι αλλά και καταξιωμένοι καλλιτέχνες, μιλούν (και ενίοτε συνομιλούν) μέσα από τα έργα τους για φανταστικούς κόσμους, για το πένθος και την απώλεια, για την διαφάνεια του σύγχρονου κόσμου που στερεί κάτι από την ιδιωτικότητά μας, και για άλλα πολλά και ενδιαφέροντα σε πέντε εικαστικές εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο που δεν πρέπει να χάσεις.

Dreamland: Έκθεση του Κωστή Γεωργίου στην Kapopoulos Fine Arts
Έως τις 4 Δεκεμβρίου

Ο καταξιωμένος ζωγράφος και γλύπτης μας μεταφέρει με τη γεμάτη δυναμισμό, πληθωρική έκφρασή του σε έναν ονειρικό τόπο, μια Dreamland, όπου αποθεώνει τα χρώματα, σε όλες τις εκφάνσεις τους. Χρώματα ορμητικά, χειμαρρώδη, αισθαντικά που ξεφεύγουν από τις διαστάσεις του έργου και πλημμυρίζουν τον χώρο και τη ζωή μας. Οι ανθρώπινες φιγούρες, τα ιδιόμορφα ζώα, οι μαγικοί καλοκαιρινοί τόποι, οι λουόμενοί του, γίνονται πρωταγωνιστές αυτής της Dreamland, στην οποία όλοι θέλουμε να βρεθούμε. Στον κόσμο που πλάθει με μαεστρία και μοναδικό τρόπο ο δημιουργός, προσδίδει σε κάθε έργο μια ανεπανάληπτη εμπειρία επαφής και επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα ο Κωστής Γεωργίου, παρουσιάζει μια σειρά σύγχρονων έργων ζωγραφικής των τελευταίων ετών, κάποια από τα οποία συνθέτουν πολύπτυχες δημιουργίες. Επίσης μοναδικά, εντυπωσιακά έργα γλυπτικής, στα οποία έχει προσθέσει νέα στοιχεία, γοητευτικούς, ριψοκίνδυνους, μεταλλικούς ακροβάτες, που διεκδικούν επικίνδυνες ισορροπίες.

A rave down below: Ομαδική έκθεση στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας
Έως τις 28 Ιανουαρίου 2024

Από τις 18 Νοεμβρίου 2023 έως τις 28 Ιανουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Μυστήριο 151 A Rave Down Below, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μία σειρά από νέες παραγωγές έργων, σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου.

Η αφήγηση της έκθεσης ξετυλίγεται μέσα από τους μύθους και την ιστορία της πόλης της Ελευσίνας και των Μυστηρίων με το χορό ως μέσο κορύφωσης, ιεροτελεστία και μέθοδο προσέγγισης των εννοιών του θανάτου και της απώλειας. Στο Μυστήριο 151 A Rave Down Below βλέπουμε τον χορό και τη σχέση του με το πάσχον σώμα ή ακόμα και τον ίδιο ως ασθένεια και ως θεραπεία. Στοιχεία του μύθου της κατάβασης, όπως η ζωή ανάμεσα σε δύο κόσμους, το σκοτάδι και το φως, οι ιεροτελεστίες και η χρήση του ψυχεδελικού κυκεώνα, συνδέονται άλλωστε με τη νεότερη πολιτισμική ιστορία της πόλης, καθώς - ειδικά κατά τη δεκαετία του 1990 - rave parties ενεργοποιούσαν το απόθεμα των υποφωτισμένων βιομηχανικών χώρων της περιοχής και του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας.

Συμμετέχουν οι Θεόδωρος Γιαννάκης, Βίκτωρ Γκόγκας & Κώστας Κωστόπουλος, Λητώ Κάττου, Πέτρος Μώρης, Κατερίνα Παπαζήση, Γεωργία Σαγρή, Γιώργος Σαπουντζής, Baratto & Mouravas, Captain Stavros, Nkisi, Flux Office, Greek Visions, Klaus Jurgen Schmidt, Odete, Diana Policarpo, Wu Tsang.

Lost, eroded and Vulnerable: Ομαδική έκθεση στο TAF
Έως τις 3 Δεκεμβρίου

Εννέα νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που μιλούν για την έννοια της διαφάνειας στη σύγχρονη κοινωνία, για την υπερέκθεση του εαυτού μας στα social media, για τη διάβρωση της προσωπικής ζωής. Όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου της έκθεσης, «η έννοια της διαφάνειας ερμηνεύεται και χρησιμοποιείται κάθε φορά αλλιώς, γίνεται αφορμή για ιδιοσυγκρασιακές ερμηνείες της ιδιωτικότητας, της εγγύτητας, της αδιαφάνειας του κρυφού εαυτού, του μη εκτεθειμένου, αλλά και του διαυγούς και μοιρασμένου». Συμμετέχουν οι Γιώργος Γεωργίου, Shekine Nainti, Μίλτος Δίγκας, Barba Dee, Kildi Drasa, Βαγγέλης Σάββας, Βασίλης Γεωργούλας, Εριφύλη Δουκέλη, Super Gonorrhea.

That which was is now no more: Ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
Από τις 5 Δεκεμβρίου έως τις 27 Ιανουαρίου 2024

Για κάποια θέματα είναι δύσκολο να μιλήσεις. Πιθανόν γιατί είναι δύσκολο και να τα κατανοήσεις. Και κάποιες θεματικές είναι δύσκολο να της περιορίσεις. Ο τίτλος της παρούσας έκθεσης εμπεριέχει μέσα του οτιδήποτε αλλάζει γύρω μας και μας ταρακουνάει. Έμψυχες και άψυχες υπάρξεις, το περιβάλλον μας, τους ανθρώπους που πορεύονται μαζί μας και τον ίδιο μας τον εαυτό. Πράγματα που χάνονται, που αλλάζουν, που αναγεννώνται. That which was is now no more. Είναι όμως κάτι καινούριο.

Οι εικαστικοί που παρουσιάζουν στην έκθεση αυτή τη δουλειά τους πραγματεύονται ο καθένας με τις δικές του σκέψεις και τα δικά του μέσα τις έννοιες αυτές της αλλαγής και της απώλειας, αλλά και της δημιουργίας που προκύπτει εντέλει από αυτές. Συμμετέχουν οι Νίκος Κομιώτης, Ναταλία Μαντά, Εύα Μήταλα, Χρόνης Μπότσογλου, Doreida Xhogu.

Ocean’s breath: Ομαδική έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών
Έως τις 25 Φεβρουαρίου 2024

Η ομαδική έκθεση με τίτλο “Ocean’s Breath” / “Η ανάσα του ωκεανού” αντλεί έμπνευση από την τεράστια σημασία του ωκεανού για τον πλανήτη. Ο τίτλος της παραπέμπει στο οξυγόνο που μας προσφέρει ο ωκεανός καθώς μία στις δύο αναπνοές μας οφείλεται κυρίως στη φωτοσυνθετική δραστηριότητα του φυτοπλαγκτού. Στην έκθεση συμμετέχουν δώδεκα καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που εμπνέονται από τον ωκεανό για να δημιουργήσουν σύγχρονα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και βίντεο που θίγουν θέματα όπως το χρώμα του που αλλάζει με την επίδραση διαφόρων φυσικών και βιολογικών παραγόντων, το οξυγόνο που μας εξασφαλίζει, τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, την υπεραλίευση, τη ρύπανση, την απειλή του από την κλιματική κρίση (λιώσιμο πάγων, οξίνιση) αλλά και την απέραντη ομορφιά και γαλήνη που μπορεί να μας προσφέρει.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί σε δύο περιόδους. Στο πρώτο μέρος, 23 Νοεμβρίου 2023 έως 7 Ιανουαρίου 2024 συμμετέχουν οι Θαλασσινή Δούμα, Eveline Kolijn, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Αγγελική Λόη και Γιώργος Σταματάκης. Στο δεύτερο μέρος, 10 Ιανουαρίου έως 25 Φεβρουαρίου 2024 συμμετέχουν οι Θεοδώρα Βασιλειάδου, Μαρία Κορομπίλη, Χρήστος Λαζαράκης, Γιάννης Μακρίδης, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Σπυριδούλα Πολίτη & Βιργινία Φιλιππούση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v