Μια βόλτα στα πιο ιδιαίτερα βινυλιάδικα της Αθήνας

Σπάνιες εκδόσεις, μεταχειρισμένες και μη, μουσικές επιλογές για κάθε αυτί, νοσταλγία και μυρωδιές από σελοφάν για μύστες της παλιάς σχολής.

Μια βόλτα στα πιο ιδιαίτερα βινυλιάδικα της Αθήνας

Το βινύλιο είναι η μόνη μουσική αλήθεια. Σε αντίθεση με τα άλλα formats (κασέτα, σιντί, minidisc) ήρθε από πολύ παλιά και παρά την ψηφιοποίηση των καιρών παρέμεινε ακλόνητο στη θέση του βασιλιά του ποιοτικού ήχου.

Το κόστος του βέβαια είναι πλέον τσουχτερό, ιδιαίτερα για τις νέες κυκλοφορίες που ξεκινούν από 30€, μη μιλήσουμε για τις συλλεκτικές.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ένα μουσικό κειμήλιο πιο… τωρινό από ποτέ, το οποίο ζει και αναπνέει στα πικάπ των συλλεκτών, αλλά και στα βινυλιάδικα/δισκάδικα της πόλης, τα οποία παραμένουν σημείο συνάντησης και ανταλλαγής μουσικών απόψεων, όπως παλιά.

Off the Record

Αγίου Κωνσταντίνου 13, Πειραιάς, τηλ: 21 0419 0230

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Off The Record (@offtherecordpiraeus)

Ένα σωστό δισκάδικο το ήθελε το λιμάνι, και το Off the Record είναι ακριβώς αυτό. Εδώ θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε LPs και CDs σε διάφορα μουσικά είδη (rock, metal, jazz, pop κ.α.) σε πολύ καλές τιμές, αλλά και κομμάτια που έχουν εξαντληθεί και δεν υπάρχουν αλλού. Εξαιρετικό και το online κατάστημά τους, σ’τα στέλνει στο άψε σβήσε σπίτι (αν είσαι Αττική) σε περιποιημένη συσκευασία.

Reload

Ακαδημίας 81, τηλ: 2103801464

Άνοιξε το 2012 και έκτοτε αποτελεί σταθερή αξία για τους δισκάδες του κέντρου, παρέχοντας ευρεία γκάμα νέων και κλασικών κυκλοφοριών σε βινύλια, αλλά και CD στους δύο ορόφους του. Καλύπτει επαρκώς κάθε μουσικό είδος, από blues και jazz, μέχρι heavy metal, hip hop και λαϊκά.

Rock n Roll Circus

Σίνα 21, τηλ: 21 0362 0144

Ιστορικό δισκάδικο που κρύβει δυσεύρετους θησαυρούς, αλλά και το σύνολο σχεδόν των νέων κυκλοφοριών σε όλα σχεδόν τα μουσικά είδη, με ειδίκευση σε rock, jazz, blues και country. Το προσωπικό είναι ευγενέστατο και, ως γνώστες του αντικειμένου, θα σε βοηθήσουν να κάνεις τη σωστή επιλογή ανάλογα με τα ακούσματά σου.

Le Disque Νoir

Θεμιστοκλέους 29, Εξάρχεια, τηλ: 21 1214 3554

Ο «σκοτεινός» δίσκος της Θεμιστοκλέους εξειδικεύεται σε σκοτεινά μουσικά μονοπάτια (minimal , electro, ebm, industial, dark ambient, folk, gothic, synth pop, dark wave - new wave - neo classical) με βινύλια καινούργια, αλλά και μεταχειρισμένα σε πολύ καλές τιμές. Διαθέτει επίσης κασέτες και DVD, ενώ ενημερωμένο είναι και το online κατάστημά του.

Syd Records

Πρωτογένους 13, τηλ: 21 0321 8374

Άνοιξε το 2016 από ανθρώπους που αγαπούν την μουσική (και είναι μουσικοί) και πουλάει κυρίως καινούργιους δίσκους αλλά και μεταχειρισμένους. Εδώ θα βρεις πολλές ανεξάρτητες παραγωγές από την underground ελληνική σκηνή και εγχώριες εταιρείες, όλες διαθέσιμες και online. Φέτος γιορτάζουν τα 7 τους χρόνια ένα μεγάλο λάιβ την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, ενώ συχνά πυκνά διοργανώνουν τα Syd sessions, μικρά λάιβ συνήθως εντός του καταστήματος, αλλά και στην αυλή του Barrett.

Discobole

Χαρ. Τρικούπη 17, τηλ: 2103817632

Από τις παλιές καραβάνες του κέντρου, το Discobole ξεκίνησε από την Ιπποκράτους το μακρινό 1983 και παραμένει στις μουσικές επάλξεις με μεγάλη ποικιλία δίσκων βινυλίου και CD που καλύπτει την κλασική rock, την τζαζ, την hip hop, την metal, αλλά και την ηλεκτρονική. Εξαιρετικό και το ηλεκτρονικό τους κατάστημα, ανανεώνεται διαρκώς με νέες και μεταχειρισμένες κυκλοφορίες.

Metal Εra

Εμμανουήλ Μπενάκη 22, Εξάρχεια, τηλ: 21 0330 4133

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Metal Era (@metal_era_)

Από τα παλιότερα μαγαζιά στον χώρο του σκληρού ήχου, το Metal Εra από το 1995 έχει μεγαλώσει χιλιάδες μεταλλάδες, με τις καλύτερες κυκλοφορίες του είδους. Στα ράφια του θα βρεις μέταλ για όλα τα γούστα σε όλα τα φυσικά format που λατρεύεις, με το κατάλληλο soundtrack όσο διαλέγεις τι θα αγοράσεις. Σύντομα θα ανέβει και το νέο τους e-shop για online παραγγελίες, ενώ από εδώ μπορείς να προμηθευτείς και εισιτήρια για λάιβ.

Homcore

Βουλής 38 και Ηπίτου, τηλ: 21 1416 2439

Mόλις λίγα λεπτά περπάτημα από τον σταθμό του Συντάγματος αυτό το μικρό δισκάδικο, με μια συμπαθέστατη γάτα να αράζει απέξω είναι ένα κρυμμένο «διαμαντάκι» που αξίζει να ανακαλύψεις.  Μόλις διαβείς το κατώφλι του, θα βρεις μια ψαγμένη συλλογή δίσκων που επικεντρώνονται στην ηλεκτρονική και πειραματική μουσική, καινούργιους, αλλά και μεταχειρισμένους. Επίσης, δίνει έμφαση σε εγχώριους καλλιτέχνες και εταιρίες παραγωγής. Έχει και «αδερφάκι» στην Ασκληπιού 53.

Underflow Records & Art Gallery

Καλλιρρόης 39, τηλ: 21 1403 9926

Εκ πρώτης όψης θα νομίσεις πως πρόκειται για γκαλερί. Θα μπορούσε. Το Underflow είναι ένας χώρος που αγαπάει τα βινύλια, αλλά και τα εικαστικά και τα λάιβκαι μοιάζει να ξεπήδησε από στενάκι του Βερολίνου. Εδώ θα ακούσεις σούπερ μουσικές, θα πιείς το ποτό ή τον καφέ σου, και θα χαζέψεις τη μεγάλη ποικιλία που έχει από παλιά, σπάνια και νεότερα βινύλια που καλύπτουν ευρεία γκάμα μουσικών ειδών, αλλά και πειραματικής/αυτοσχεδιαστικής μουσικής. Συχνά διοργανώνουν και λάιβ.

Entropia Records

Ιθάκης 68, τηλ: 21 0866 2227

Στα πέριξ του Αγίου Παντελεήμονα, κοντά στον σταθμό Αττική, το Entropia είναι ένα καταφύγιο συλλεκτών βινυλίου που έρχονται εδώ για να ανακαλύψουν ενδιαφέρουσες μουσικές. Στην γκάμα του θα βρεις από ηχογραφήσεις τοπίου στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, μέχρι ρεμπέτικα, σύγχρονη Jazz, Avant-Garde και πειραματική ηλεκτρονική μουσική. Συχνά διοργανώνει λάιβ, προβολές και πάρτι.

Black Hole Kipseli

Κυψέλης 25, Κυψέλη

Η μουσική, οι χειροποίητες μπίρες και τα βινύλια συνδυάζονται όμορφα σε αυτό το μπιράδικο της Κυψέλης, το οποίο πρόσφατα έκλεισε δύο χρόνια λειτουργίας και το γιόρτασε δεόντως. Εδώ θα βρεις λίγες αλλά καλές κυκλοφορίες από όλα τα παρακλάδια της πανκ, κυκλοφορίες του εγχώριου δισκογραφικού label Punk ‘n’ Loud, αλλά και art prints και ρούχα από εγχώριες μπάντες της σκηνής. Δώσε βάση και στα ψυγεία τους, τα οποία ενισχύονται συχνά με νέες κυκλοφορίες ζύθου και εξοπλίσου για το σπίτι. 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v