10 πράγματα που μάλλον δεν ήξερες ότι κάνουν καλό στην καρδιά

Αν θες η καρδιά σου να μην σε προδώσει παρά μόνο στα βαθιά γεράματα, τότε ίσως βρεις πολύ χρήσιμη τη λίστα μας.

10 πράγματα που μάλλον δεν ήξερες ότι κάνουν καλό στην καρδιά

Δεν τα περνάμε και πολύ καλά τα τελευταία χρόνια είναι η αλήθεια. Οικονομική κρίση, ακρίβεια, πανδημία, υψηλά ποσοστά ανεργίας και πλήθος φυσικών καταστροφών επηρεάζουν τόσο την ψυχική υγεία μας όσο και την καρδούλα μας, η οποία δεν μένει αλώβητη μπρος στα αυξημένα επίπεδα στρες που βιώνουμε καθημερινά. Αν δεν μας πιστεύεις τότε καλό είναι να απευθυνθείς στον καρδιολόγο σου για να σου επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Όπως καταλαβαίνεις είναι πολύ σημαντικό να προστατευτούμε από τις καρδιοπάθειες –λέμε μεγάλο ναι ωστόσο στις πολλές συμπάθειες- δίνοντάς του ένα ευεργετικό boost στην καρδιά μας που πάντοτε το έχει ανάγκη. Για αυτόν τον λόγο ετοιμάσαμε μια λίστα με 10 πράγματα που μάλλον δεν γνώριζες ότι κάνουν καλό στην καρδιά για να σου δώκουμε μια χείρα βοηθείας. Αξίζει να σημειώσουμε κάπου εδώ ότι αφήσαμε τα sos (όπως είναι η γυμναστική, το κόψιμο του καπνίσματος, το κολύμπι και το περπάτημα) απέξω, γιατί είναι πολύ πιθανό να τα γνώριζες ήδη.

Υπνοθεραπεία

Ο ύπνος δεν μας ξεκουράζει απλά, αλλά στην ουσία ανασυγκροτεί τον οργανισμό μας, διορθώνοντας τις ζημιές που έχει υποστεί κατά την διάρκεια της ημέρας. Aν τώρα ψάχνεις και τρόπους να βελτιώσεις τον ύπνο σου πάλι σου έχουμε τη λύση

Όχι άλλα κακά νέα

Καλό θα ήταν να περιορίσεις την έκθεσή σου στα κακά νέα που μας κατακλύζουν αυτό το διάστημα, και θα δεις πως η καρδιά σου θα σε ευγνωμονεί. Αρκετά με τον βομβαρδισμό των ειδήσεων για την ακρίβεια, την οικονομική κρίση, τις καταστροφές και την covid-19 : Το σώμα μας αντιδρά στο στρες παράγοντας ορμόνες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, η συνεχής παρουσία των οποίων μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την καρδιά μακροπρόθεσμα, λένε οι ειδικοί.

Πάρε πίσω τον έλεγχο της ζωής σου

Φρόντισε να ανακτήσεις τον έλεγχο της καθημερινότητάς σου. Οργάνωσε καλά τον χρόνο και το πρόγραμμά σου ώστε να υιοθετήσεις μια μορφή καλώς νοούμενης ρουτίνας, κατά την οποία όλα θα δουλεύουν «ρολόι» και δεν θα επιβαρύνεσαι με επιπλέον στρες, ανησυχία και ανασφάλεια, βοηθώντας την καλή υγεία της καρδιάς σου.

Διάβαζε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζεις

Μην ξεχνάς ποτέ να τσεκάρεις την ετικέτα των τροφίμων και των ποτών που αγοράζεις, ώστε να γνωρίζεις από πρώτο χέρι πόσες θερμίδες και πόσα λίπη περιέχουν, καθώς και το αλάτι και τη ζάχαρη. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσεις την τήρηση ενός σωστού διατροφικού προγράμματος που θα ισχυροποιήσει την προστασία της καρδιάς σου.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια δεν έχουν μόνο βιταμίνη C. Είναι επίσης ωφέλιμα για την καρδιά, καθώς περιέχουν την ουσία πηκτίνη, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης του οργανισμού. Επιπλέον, είναι καλή πηγή καλίου, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, βοηθώντας στη σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

Ενώ οι τροφές με χαμηλά λιπαρά συνιστώνται συχνά για την υγεία των οστών, παρόλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν και στην υπέρταση. Το γιαούρτι είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα καθώς έχει διπλάσιο ασβέστιο και κάλιο σε σχέση με το γάλα. Αν θες να ελαχιστοποιήσεις τα λιπαρά, καλό είναι να επιλέξεις προϊόντα χαμηλών ή μηδενικών λιπαρών.

Καρότα

Τα καροτάκια μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου και να απομακρύνουν την πιθανότητα διαβήτη. Αντίστοιχα μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν να πέσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, καθώς αποτελούν πηγή διαλυτών ινών με αποτέλεσμα να γίνουν σύμμαχος στην καλή υγεία της καρδιάς.

Ενταμάμε

Τα ενταμάμε είναι τα φασολάκια σόγιας, που τα βρίσκουμε πολλές φορές ως ορεκτικό σε ασιατικά εστιατόρια. Είναι γεμάτα με πρωτεΐνη και έχει φανεί από μελέτες ότι μειώνουν τα επίπεδα "κακής" χοληστερόλης.

Κεράσια και μύρτιλα

Τα κεράσια περιέχουν ανθοκυανίνες, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία μας. Ακόμα καλύτερη πηγή για ανθοκυανίνες, όμως, είναι τα μύρτιλα, που περιέχουν και μια γερή δόση φυτικών ινών, ισχυροποιώντας την καρδιά μας απέναντι σε προβλήματα υγείας που μπορούν να προκύψουν.

Mαύρη σοκολάτα

Σε σχετικές έρευνες διαπιστώθηκε πως όσοι καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα μαύρης σοκολάτας έχουν 33% μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις κι εμείς άλλο που δεν θέλαμε να μάθουμε τέτοια χαρμόσυνα νέα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v