Πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε;

Αν προβληματίζεσαι για το ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα αλατιού που πρέπει να τρώμε ημερησίως, τότε έχεις έρθει στο σωστό μέρος.

Πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε;

Σε νιώθουμε δικό μας άνθρωπο για αυτό θα σου τα γράψουμε αναλόγως. Δεν είμαστε οι μεγαλύτεροι φαν των ανάλατων γευμάτων, όμως όσο τα χρόνια περνούν αποφεύγουμε να τα τσιμπάμε στο αλάτι, προσπαθώντας να βρούμε μια χρυσή τομή. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε το διαδικτυακό ψάξιμο, για να βρούμε ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα αλατιού που πρέπει να τρώμε καθημερινά. Σαν μεγάλες καρδιές που είμαστε αποφασίσαμε να μοιραστούμε όλα όσα μάθαμε ώστε να ξέρεις με τη σειρά σου πότε η αλατιέρα παύει να είναι φίλη σου.

Τι ισχύει για τους ενήλικες;

Η κατανάλωση αλατιού όπως εύκολα μπορείς να καταλάβεις ποικίλλει ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες του κάθε οργανισμού. Παρόλα αυτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  υποστηρίζει ότι η μέση ημερήσια κατανάλωση αλατιού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα περίπου 5-6 γραμμάρια (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) αλατιού για τους ενήλικες. Ωστόσο και  οι ερευνητές δεν παύουν να επισημαίνουν πως η συγκεκριμένη ποσότητα μπορεί να διαφέρει από τον έναν άνθρωπο στον άλλο σύμφωνα, πάντα, με την κατάσταση της υγείας του.

Τι ισχύει με τα παιδιά;

Αντίστοιχα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα συνιστώμενα επίπεδα κατανάλωσης αλατιού για παιδιά διαφέρουν ανάλογα με τις ανάγκες και την κατάσταση της υγείας κάθε παιδιού. Παρόλα αυτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι η καθημερινή κατανάλωση αλατιού των παιδιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις παρακάτω συνιστώμενες ποσότητες.

Για βρέφη (έως 1 έτους): Η καθημερινή κατανάλωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 1 γραμμάριο αλάτι την ημέρα.

Για παιδιά (1-3 ετών): Η καθημερινή κατανάλωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2 γραμμάρια αλάτι την ημέρα.

Για παιδιά (4-6 ετών): Η καθημερινή κατανάλωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 3 γραμμάρια αλάτι την ημέρα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλά παιδιά καταναλώνουν πολύ περισσότερο αλάτι από αυτές τις συνιστώμενες ποσότητες λόγω της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών και γλυκών, που συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου (το κύριο συστατικό του αλατιού).

Πως μπορώ να περιορίσω την υπερβολική κατανάλωση αλατιού;

Για να μειώσεις την κατανάλωση αλατιού, μπορείς να λαμβάνεις υπόψη σου τα εξής:

Διάβαζε τις ετικέτες των τροφίμων

Παρακολούθησε τα επίπεδα νατρίου στα τρόφιμα που αγοράζεις και περιόρισε τις επιλογές σου σε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Μαγείρεψε σπιτικά

Όταν μαγειρεύεις μόνος σου, έχεις περισσότερο έλεγχο στην ποσότητα του αλατιού που προσθέτεις στα φαγητά σου, περιορίζοντας τις πιθανότητες υπερβολικής χρήσης και κατά συνέπεια κατανάλωσής του.

Χρησιμοποίησε μυρωδικά και βότανα

Αντί να βασίζεσαι αποκλειστικά στο αλάτι για τη γεύση, χρησιμοποίησε μυρωδικά και βότανα για να προσθέσεις γεύση στα φαγητά σου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v