4 εκδρομές για φθινόπωρο α λα ελληνικά

Στη Φολόη, το Πήλιο, τα Μετέωρα και τη Βάλια Κάλντα, θα δεις αυτή την εποχή τα ωραιότερα χρυσοκόκκινα τοπία της Ελλάδας.

4 εκδρομές για φθινόπωρο α λα ελληνικά

Είναι το φθινόπωρο η καλύτερη εποχή για εκδρομές στην εξοχή, παρά τις φήμες που θέλουν αυτόν τον τίτλο να ανήκει δικαιωματικά στην άνοιξη; Αρνούμαστε να πάρουμε θέση σε ψευτοδιλήμματα, και αντ’ αυτού σου συγκεντρώνουμε τις ωραιότερες εκδρομές για να δεις την ελληνική φύση ντυμένη στα πιο χρυσοκόκκινά της.

Η Βάλια Κάλντα

Ζεστή Κοιλάδα σημαίνει το όνομά της, και είναι ένας από τους ομορφότερους –και πιο παραγνωρισμένους– εθνικούς δρυμούς. Το δάσος που ενώνει την Ήπειρο με την Μακεδονία και το Ανατολικό Ζαγόρι με τα Γρεβενά απλώνεται σε 69.000 στρέμματα μαύρης πεύκης και οξιάς, που ντύνεται αυτή την εποχή με τα κατακόκκινα φύλλα της φτιάχνοντας ένα τοπίο φαντασμαγορικό.

Η περιήγηση στον Δρυμό ξεκινά από το χωριό Περιβόλι, είτε με τα πόδια είτε με όχημα 4x4. Από εκεί, απλώνονται μαγευτικές τοποθεσίες, όπως τα Κόκκινα Πεύκα που προσφέρουν θέα στην κοιλάδα, το Αρκουδόρεμα, με τα κρυστάλλινα νερά στην καρδιά του μαύρου δάσους, και, τέλος, το χωριό Βωβούσα, χτισμένο στις όχθες του Αώου, τον οποίο «στεφανώνει» με ένα πανέμορφο πέτρινο μονότοξο γεφύρι του 18ου αιώνα.

Για βάση σου, έχεις να επιλέξεις ανάμεσα στα Γρεβενά, που απέχουν 37 λεπτά από την ανατολική είσοδο του Δρυμού, και την προαναφερθείσα Βωβούσα, στην ίδια περίπου απόσταση από την δυτική είσοδό του. Όσο για τιμές; Ένα δίκλινο στο Ξενοδοχείο Αίγλη στην καρδιά των Γρεβενών θα σου κοστίσει αυτή την εποχή 61€, ενώ στη Βωβούσα ο υπέροχος Ξενώνας Κερασιές έχει κουκλίστικα στούντιο στα 90€ το δίκλινο με παραδοσιακό πρωινό. 

Η Φολόη

Το μεγαλύτερο δρυοδάσος της Πελοποννήσου χρυσαφίζει αυτές τις μέρες, και ετοιμάζεται να ρίξει τα φύλλα του για τον χειμώνα. Προλαβαίνεις όμως να περπατήσεις τις υπέροχες, απολύτως επίπεδες διαδρομές του προτού συμβεί αυτό, να στήσεις πικνίκ στα ξέφωτά του, και να ανακαλύψεις την φθινοπωρινή μαγεία των φυλλοβόλων δασών που τόσο μας λείπουν από τη Νότια Ελλάδα.

Τη Φολόη, που λες, θα τη βρεις εδώ, στο Νομό Ηλείας, και θα την αναγνωρίσεις από τις άπειρες δρύες της (πεπερασμένες είναι, μην τσιμπάς, πέντε εκατομμύρια, για την ακρίβεια) που μοιάζουν να αγγίζουν τον ουρανό. Το νοτιότερο δρυοδάσος της Ευρώπης απλώνεται σε ένα εντελώς επίπεδο οροπέδιο, ιδανικό για πεζοπορίες και ποδηλατάδες στα χωμάτινα μονοπάτια του και τους δασικούς του δρόμους. Εδώ ήταν που ο Ηρακλής έπιασε φιλίες με έναν Κένταυρο, τον Φόλο, κι εδώ κοντά είναι και οι αρχαίες διαδρομές της Ολυμπίας και της Ήλιδας.

Διαβάστε περισσότερα - Φολόη: Περπατώ εις το δάσος... 

Καταλύματα στο δάσος προφανώς (και ευτυχώς) δεν θα βρεις, για να μείνεις όμως κάπου εκεί κοντά, προτείνουμε το Mirto’s House στα Τριπόταμα (78€ ανά διανυκτέρευση για μέχρι 4 άτομα) και τη Χαρά στο Βελημάχι (59€ το διαμέρισμα δύο ατόμων).

Το Πήλιο

Προσπερνάμε τα βαρετά κλισέ «παντός καιρού» και μπίρι μπίρι, και περνάμε κατευθείαν στο ότι τα μονοπάτια του Πηλίου ποτέ δεν τα έχεις εξερευνήσεις αρκετά –και τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να το κάνεις. Τα δάση γύρω από τις Μηλιές και την Τσαγκαράδα ντύνονται αυτές τις μέρες πορτοκαλοκόκκινα, και είναι απόλαυση να τα περπατάς, ενώ αν προτιμάς μεγαλύτερες πεζοπορίες τα μονοπάτια που ενώνουν μεταξύ τους τα χωριά ανεβοκατεβαίνοντας το βουνό είναι τώρα ακόμα ωραιότερα, χωρίς τον ήλιο του καλοκαιριού να ψήνει κι αυτά κι εσένα μαζί.

Επίσης, το πηλιορείτικο φαγητό είναι πάντα καταπληκτικό, τα καφενεία των χωριών απλώνουν ακόμα τραπεζάκια έξω τα μεσημέρια, για τέλειους ελληνικούς κάτω από τα πλατάνια, και η διαδρομή με το τραίνο από τις Μηλιές στον Βόλο είναι ένα φθινοπωρινό χάρμα οφθαλμών. Αν δυσκολεύεσαι να διαλέξεις βάση, εμείς ψηφίζουμε γι’ αυτή την εποχή τα χωριά της Δύσης, Μηλιές, Βυζίτσα, Πινακάτες, Άγιο Βλάση και Άγιο Γεώργιο Νηλείας, που έχουν φαντασμαγορικές διαδρομές και φυσικά τοπία γύρω τους.

Για τη διαμονή σου, σημείωσε τη Ραστώνη (88€ το δίκλινο με τζάκι) στη Βυζίτσα, και τον Ξενώνα Τα Δόκανα στις Πινακάτες, (60€ το δίκλινο, ή 70€ μαζί με πεντανόστιμο, παραδοσιακό πρωινό). 

Τα Μετέωρα και η Λίμνη Πλαστήρα

Από τη μία το απόλυτο δέος των Μετεώρων, που μοιάζουν να ακροβατούν μεταξύ ουρανού και γης, από την άλλη –μιάμιση ωρίτσα μακριά τους− τα φαντασμαγορικά τοπία της Λίμνης Πλαστήρα, που είναι ό,τι πρέπει αυτή την εποχή για πεζοπορίες ή βόλτες με αλογάκια στις όχθες της και βαρκάδες με κανό ή υδροποδήλατο στα γαλήνια νερά της.

Βάλε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα και την πεζοπορική ανάβαση στα μοναστήρια των Μετεώρων, που διοργανώνεται από την Trekking Θεσσαλίας στα χρυσαφένια αυτή την εποχή μονοπάτια που ανηφορίζουν τους βράχους, και δεν είναι ούτε στο ελάχιστο τόσο κουραστική όσο φαντάζεσαι.

Όσο για το πού θα μείνεις; Αν θες να είσαι πιο κοντά στη λίμνη, στον Ξενώνα Ίριδα στο Μπελοκομύτη (40€ το δίκλινο με θέα στη λίμνη), αν προτιμάς να είσαι πιο κοντά στα Μετέωρα, στον Ξενώνα Λίθος στο Καστράκι (73€ το τρίκλινο με θέα στα Μετέωρα).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v