Η αυτοπεποίθηση χτίζεται, δεν γεννιέσαι με αυτή

Aν ψάχνεις εναγωνίως τρόπους για να τονώσεις την «πεσμένη» σου αυτοπεποίθηση, τότε βρίσκεσαι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή.

Η αυτοπεποίθηση χτίζεται, δεν γεννιέσαι με αυτή

Ζούμε σε μια εποχή στην οποία δυστυχώς ή ευτυχώς ευνοεί τους ανθρώπους που έχουν αυτοπεποίθηση και δεν φοβούνται καθόλου να το δείξουν και να το πουν. Παρόλα αυτά πολλοί είναι εκείνοι που έχουν τα θεματάκια τους με το συγκεκριμένο θέμα, ψάχνοντας να βρουν τρόπους να το αντιμετωπίσουν. Κάπου εδώ μπαίνουμε κι εμείς στην εξίσωση, κουβαλώντας διάφορες συμβουλές οι οποίες είναι βέβαιο πως θα σε βοηθήσουν να βρεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση πιο γρήγορα από όσο περίμενες.

Βάλε τον φόβο σου απέναντι

Είναι σαφές ότι όλοι μας σχεδόν επιλέγουμε να βρισκόμαστε εντός του safe zone και να μην κάνουμε πράγματα που μας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Ωστόσο το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να ξεπεράσεις τους φόβους και να ενισχύσεις την «πεσμένη» αυτοπεποίθηση σου είναι να τους αντιμετωπίσεις. Ορθώνοντας το ανάστημά σου και λέγοντας ξεκάθαρα τη γνώμη σου, θα δεις πως θα αισθανθείς πολύ καλύτερα και θα γεμίσεις με αυτοπεποίθηση για τη δύσκολη συνέχεια κι όλα όσα τυχόν βρεις στο διάβα σου το επόμενο διάστημα. Βάλε τον φόβο σου απέναντι λοιπόν και δώσε του να καταλάβει ότι δεν θα τον αφήσεις να σε νικήσει πια.

Μη με συγκρίνεις μάτια μου

Σταμάτα επιτέλους να βάζεις συνεχώς τον εαυτό σου σε σύγκριση με άλλους και δη πιο επιτυχημένους από σένα. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι ένα ακόμη πλήγμα στην αυτοπεποίθησή σου που δεν πρόκειται να σε ωφελήσει καθόλου. Είναι δεδομένο ότι εκεί έξω βρίσκονται καλύτεροι και πιο έμπειροι από εμάς, αλλά αντίστοιχα και χειρότεροι, επομένως άσε στην άκρη τις συγκρίσεις κι επικεντρώσου στην προσωπική βελτίωση και μόνο.

Επένδυσε στις υγιείς σχέσεις σου

Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη για μια υγιή οικογενειακή, φιλική αλλά και προσωπική σχέση προκειμένου να έχουν στη ζωή τους ένα σημείο αναφοράς, εντός του οποίου νιώθουν πλήρως αποδεκτοί. Πέραν αυτού οι έχοντες χαμηλή αυτοπεποίθηση παίρνουν δύναμη αλλά και υποστήριξη από τον περίγυρό τους, η οποία τους βοηθά να αναδιπλωθούν και να αντιμετωπίσουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο.

Δεν χρειάζεται να ζητάς συνέχεια επιβεβαίωση

Όταν έχουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι σύνηθες να ζητάμε αναγνώριση κι επιβεβαίωση της αξίας μας από άλλους, γεγονός που τις περισσότερες φορές λειτουργεί ως μπούμερανγκ στην προσπάθεια απόκτησης αυτοπεποίθησης. Προσπάθησε να μην ζητάς συνεχώς ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη κι ένα μπράβο σε ότι κάνεις από κάποιον πιο επιτυχημένο ή πιο έμπειρο και θα δεις ότι λίγο, λίγο θα καταφέρεις να κερδίσεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση.

Φτιάξε την εικόνα σου

Πέρα από τις ψυχολογικές προσεγγίσεις στο κομμάτι των σχέσεων πάσης φύσεως, αρκετά σημαντική στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, είναι η προσωπική φροντίδα τόσο στο εμφανισιακό όσο και στο γνωστικό κομμάτι. Θα πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό του με όποιον τρόπο νιώθεις ότι αυτό είναι σημαντικό, είτε αφορά την εμφάνιση, είτε το πνεύμα, είτε την εμπλοκή σε νέες δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να σχετιστείς με νέους ανθρώπους. Ξεκίνα γυμναστήριο για να αλλάξεις το σώμα σου, διάβασε ένα βιβλίο για να ακονίσεις το πνεύμα σου και βρες ένα χόμπι που να σε εκφράζει.

Εξασκήσου στην εξωστρέφεια

Αυτό που οι αμερικάνικες λίστες συμβουλών λένε “fake it till you make it”: Κοίτα τους άλλους στα μάτια όταν τους μιλάς, μην καμπουριάζεις και μην προσπαθείς να «κρυφτείς» στον χώρο, μίλα λίγο πιο δυνατά απ’ ό,τι συνηθίζεις, αποδέξου τα κομπλιμέντα και μην προσπαθείς να τα ακυρώσεις, πες τη γνώμη σου ακόμα και αν χρειαστεί να το κάνεις με λιγότερα λόγια για να κρύψεις το ότι η φωνή σου τρέμει. Δε λέμε να οργανώσεις ομιλία μπροστά σε κοινό από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά αν τα κάνεις όλα αυτά λίγο λίγο θα διαπιστώσεις ότι η αυτοπεποίθηση χτίζεται και με την εξάσκηση.

Μάθε κάτι καινούριο

Δεν είναι ανάγκη να επενδύσεις τρία χρόνια στο να μάθεις μια ξένη γλώσσα από το μηδέν –αν και ωραίο θα ήταν κι αυτό. Μπορείς να ξεκινήσεις από κάτι εξαιρετικά μικρότερο, από οτιδήποτε σε ενδιαφέρει βασικά. Και ακόμα καλύτερα, να κάνεις συνήθεια το να μαθαίνεις κάτι καινούριο κάθε μέρα. Στην εποχή της παντελώς δωρεάν και προσβάσιμης πληροφορίας, δεν υπάρχει τίποτα ευκολότερο από αυτό. Αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, μην ανησυχείς καθώς είναι πιο απλό από ό,τι πιθανόν να φαντάζεσαι. Σκρολάροντας απλά στα social media μπορείς να βρεις ένα θέμα που σε ενδιαφέρει και στη συνέχεια κάνοντας το απαραίτητο google search να μάθεις πολλές χρήσιμες πληροφορίες επί του θέματος. Οι νέες γνώσεις δημιουργούν νέες συνάψεις στον εγκέφαλο, οι οποίες με την σειρά τους σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v