Οι ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις τον φετινό χειμώνα

Η νέα σινεφίλ σεζόν προμηνύεται πολλά υποσχόμενη, με μπλοκμπάστερ, συγκινητικά ντοκιμαντέρ, επικές ταινίες και φυσικά Γιώργο Λάνθιμο.

Οι ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις τον φετινό χειμώνα

Ο χειμώνας πλησιάζει και μαζί του φέρνει δεκάδες κινηματογραφικές παραγωγές που θα μας φέρουν για ακόμα μια σεζόν στις σκοτεινές αίθουσες.

Μπλοκμπάστερ, αγαπημένοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες, βραβευμένες παραγωγές και φυσικά η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου πρωταγωνιστούν σε μια πληθωρική σινεφίλ σεζόν.

Napoleon

22 Νοεμβρίου

Ο ακούραστος Ρίντλεϊ Σκοτ φέρνει στη μεγάλη οθόνη τον μέγα στρατηλάτη, με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φίνιξ, σε ένα έπος 158 λεπτών. Η ταινία παρακολουθεί τη γρήγορη, αδίστακτη ανάβαση του ως αυτοκράτορα, ιδωμένη μέσα από το πρίσμα της ασταθούς σχέσης του με τη σύζυγό και μοναδική του αγάπη, Ιωσηφίνα. Φήμες λένε πως ο Σκοτ έχει ήδη έτοιμο και το director’s cut διάρκειας 4μιση ωρών(!) το οποίο σκοπεύει να κυκλοφορήσει μέσω του Apple TV.

Φόνισσα

30 Νοεμβρίου

Βασισμένο στο ομώνυμο κλασικό αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η Φόνισσα εκτυλίσσεται σε ένα απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας, γύρω στο 1900. Η ιστορία εστιάζει στο  δίπολο «μάνας-κόρης» και το κυρίαρχο μοτίβο των σχέσεων των γυναικών μεταξύ τους, που επηρεάζουν αρχικά τον μικρόκοσμο της οικογένειας και στη συνέχεια τον μικρόκοσμο της επαρχιακής κοινωνίας. Σκηνοθετεί η Εϋα Νάθενα και πρωταγωνιστούν οι Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Μαρία Πρωτόπαππα, μαζί με ένα πληθωρικό καστ.

The Old Oak

7 Δεκεμβρίου

Το μέλλον διαγράφεται μάλλον αμφίβολο για την τελευταία παμπ που έχει απομείνει σ’ ένα χωριό της βορειοανατολικής Αγγλίας, τη The Old Oak. Οι περισσότεροι ντόπιοι εγκαταλείπουν το μέρος, καθώς τα ορυχεία στα οποία δούλευαν κλείνουν το ένα μετά το άλλο ενώ Σύριοι πρόσφυγες καταφθάνουν στο χωριό όπου τα σπίτια είναι φτηνά. Ακούραστος, ο 86χρονος Κεν Λόουτς υπογράφει ένα ακόμα συγκινητικό φιλμ, πιστό στο ανθρωποκεντρικό, κοινωνικοπολιτικό σινεμά που τον καθιέρωσε ως έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους σκηνοθέτες.

Fallen Leaves

7 Δεκεμβρίου

Μια νύχτα στο Ελσίνκι, δύο μοναχικοί άνθρωποι διασταυρώνονται τυχαία και ανακαλύπτουν τη μαγεία του «μαζί», αναζητώντας τον πρώτο, απόλυτο και μοναδικό έρωτα της ζωής τους. Σαράντα χρόνια μετά το «Έγκλημα και Τιμωρία», το σόλο ντεμπούτο του 26χρονου τότε Άκι Καουρισμάκι, ο σημαντικότερος Φινλανδός σκηνοθέτης φέρνει στη μεγάλη οθόνη μια γλυκιά ιστορία αγάπης, ελπίδας, αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης, βγαλμένη από τον τρυφερό και αντισυμβατικό κόσμο του.

Sound of Freedom

7 Δεκεμβρίου

Η ταινία του Αλεχάντρο Γκόμες Μοντεβέρδε έσπασε ταμεία στις ΗΠΑ και εστιάζει στην αληθινή ιστορία του πρώην κυβερνητικού πράκτορα Τιμ Μπάλαρντ (Τζιμ Καβίζελ) που παράτησε τη δουλειά του για να σώσει ένα μικρό κορίτσι από κυκλώματα σωματεμπόρων στη ζούγκλα της Κολομβίας σώζοντας εν τέλει 123 ανθρώπους, 55 εκ των οποίων ήταν παιδιά.

The Zone of Interest

14 Δεκεμβρίου

Η νέα συγκλονιστική ταινία του Τζόναθαν Γκλέιζερ (Under the Skin, Sexy Beast) κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών (αν και άξιζε, λένε, τον Χρυσό Φοίνικα), και αποτελεί ένα τολμηρό δράμα πάνω στο Ολοκαύτωμα. Στην ταινία, ο διοικητής του στρατοπέδου του Άουσβιτς, Ρούντολφ Ες, και η σύζυγός του, Χέντγουιγκ, προσπαθούν να φτιάξουν μια ονειρεμένη ζωή για την οικογένειά τους σε ένα σπίτι με όμορφο κήπο, που τον χωρίζει ένας φράκτης από το πεδίο φρικαλεοτήτων.

Wonka

15 Δεκεμβρίου

Ο ήρωας του Ρόαλντ Νταλ έρχεται για τρίτη φορά στη μεγάλη οθόνη από την Warner Bros., με τον Τιμοτέ Σαλαμέ να υποδύεται τον Γουίλι Γουόνκα πριν φτιάξει το περίφημο εργοστάσιο της σοκολάτας του. Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης του «Πάντινγκτον» Πολ Κινγκ, ενώ στο καστ βρίσκουμε μεταξύ άλλων  τους Ρόουαν Ατκινσον, Σάλι Χόκινς, Ολίβια Κόλμαν, Ματ Λούκας, Κίγκαν-Μάικλ Κι, Σάιμον Φάρναμπι, αλλά και τον Χιου Γκραντ σε ρόλο… Ούμπα Λούμπα.

Maestro

20 Δεκεμβρίου

Ο Μπράντλεϊ Κούπερ επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη μετά το οσκαρικό «Ένα Αστέρι Γεννιέται» και εξερευνά τη ζωή του Λέοναρντ Μπερνστάιν, συνθέτη και μαέστρου του δημοφιλούς μιούζικαλ "West Side Story". Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ο ίδιος, ενώ συμμετέχει και στη συγγραφή του σεναρίου μαζί με τον βραβευμένο με σεναριογράφο Τζος Σίνγκερ («Spotlight», «The Post», «First Man»). Η ταινία θα προβληθεί και στο Netflix.

Ferrari

28 Δεκεμβρίου

Ο Άνταμ Ντράιβερ υποδύεται τον διάσημο Ιταλό επιχειρηματία σπορ αυτοκινήτων Έντζο Φεράρι με την Πενέλοπε Κρουζ να πρωταγωνιστεί στο πλάι του ως η σύζυγος Λάουρα Φερράρι, σε μια στιβαρή βιογραφία δια χειρός Μάικλ Μαν. Η ταινία διαδραματίζεται το 1957, πριν από τον περιβόητο αγώνα “Mille Miglia”, κατά τη διάρκεια του οποίου το λάστιχο του αγωνιστικού αυτοκινήτου της Φερράρι Αλφόνσο ντι Πορτάγκο έσκασε και ο ίδιος και εννέα θεατές έχασαν τη ζωή τους.

Poor Things                                                                            

4 Ιανουαρίου

H ταινία του Γιώργου Λάνθιμου αφού σάρωσε στη Βενετία ε-ε-έρχεται και στα μέρη μας. Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του σατιρικού μυθιστορήματος του Σκοτζέζου Αλισντερ Γκρέι με επίκεντρο την Μπέλα Μπάξτερ (Έμα Στόουν), μια νεαρή γυναίκα της βικτωριανής εποχής που επανέφερε στη ζωή ο ανορθόδοξος επιστήμονας Δρ Γκόντγουιν Μπάξτερ, τον οποίο υποδύεται ο Γουίλεμ Νταφόε. Η ίδια, θα ακολουθήσει τον Ντάνκαν Γουέντερμπερν (Μαρκ Ράφαλο), έναν επιδέξιο δικηγόρο, σε μια περιπέτεια σε όλες τις ηπείρους.

The Peasants

4 Ιανουαρίου

Η σκηνοθέτης του «Loving Vincent» Ντορότα Κομπιέλα μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το κλασικό μυθιστόρημα του Βλάντισλαβ Ρέιμοντ χρησιμοποιώντας τον ίδιο, υπέροχο, «ζωγραφισμένο» τρόπο κινηματογράφισης. Το μυθιστόρημα περιστρέφεται γύρω από την πολωνική επαρχία στο όριο ανάμεσα στον 19ο και 20ο αιώνα και περιγράφει τη ζωή και τις περιπέτειες ενός συνόλου χαρακτήρων από χωρικούς, χωρισμένο χρονικά στις τέσσερις εποχές του χρόνου.

All of Us Strangers

15 Φεβρουαρίου 2024

Ο Αντρίου Χέι, σκηνοθέτης του «Weekend» και του «45 Χρόνια» επιστρέφει με μια ταινία που πάει σφαίρα για τα Όσκαρ με πρωταγωνιστές τους Αντριου Σκοτ, Πολ Μέσκαλ, Κλερ Φόι και Τζέιμι Μπελ. Ο Άνταμ είναι ο μοναδικός ένοικος σε μια πολυκατοικία στην άκρη της πόλης. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει. Γιατί ένα βράδυ χτυπά την πόρτα του ένας γείτονας και σύντομα ένα ειδύλλιο ξεκινά ανάμεσά τους.

Perfect Days

Χειμώνας 2024

Ο Βιμ Βέντερς επιστρέφει με μια ταινία που προκάλεσε αίσθηση στο φεστιβάλ Κανών και μάς ταξιδεύει στην Ιαπωνία, όπου ακολουθούμε την ζωή του Χιριγιάμα, ενός καθαριστή τουαλετών για τον οποίο κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα είναι η επανάληψη των ίδιων υποχρεώσεων και συνηθειών.

The Echo

Χειμώνας 2024

Σε έναν απομονωμένο αγροτικό οικισμό του Βόρειου Μεξικού στον οποίο λιγοστές οικογένειες φροντίζουν τη γη, η καθημερινότητα είναι σκληρή και τα παιδιά ενηλικιώνονται απότομα επαναλαμβάνοντας συνήθειες και ιεραρχίες που άδικα κληροδότησαν. Ένα παιδί θα επιχειρήσει να διακόψει την αναχρονιστική αυτή αλληλουχία. Η δημιουργός του βραβευμένου με Χρυσή Αθηνά «Νύχτα της Φωτιάς», Τατιάνα Χουέζο δημιουργεί ένα ακόμα συγκινητικό ντοκιμαντέρ.

Tatami

Χειμώνας 2024

Η Ιρανή τζούντοκα Λέιλα και η προπονήτριά της, Μαριάμ, ταξιδεύουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο και έχουν σκοπό να φέρουν το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο Ιράν. Στα μέσα του διαγωνισμού, λαμβάνουν ένα τελεσίγραφο από την Ισλαμική Δημοκρατία που διατάσσει τη Λέιλα να προσποιηθεί τραυματισμό και να χάσει. Η πρώτη παραγωγή σε συν-σκηνοθεσία Ιρανών και Ισραηλινών κινηματογραφικών δημιουργών (Ζαν Αμίρ Εμπραχίμι – Γκάι Νατίβ) γυρίστηκε σε συνθήκες άκρας μυστικότητας και καταχειροκροτήθηκε στις Κάννες.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v