Τρώμε και πίνουμε σε Πετράλωνα και Θησείο

Στην όμορφη γειτονιά των Πετραλώνων, αλλά και στο πολύβουο Θησείο, τσουγκρίζουμε ρακές και κρασιά, και δοκιμάζουμε από μεζέδες μέχρι… haute cuisine στα πιο νόστιμα σημεία.

Τρώμε και πίνουμε σε Πετράλωνα και Θησείο

Τα Πετράλωνα – Άνω και Κάτω – με τα παρεϊστικα μεζεδοπωλεία τους και τα στενάκια που μοσχοβολούν παλιά Αθήνα. Το Θησείο με τους τουρίστες του και αδιαφιλονίκητο highlight την πανταχού παρούσα Ακρόπολη.

Δύο περιοχές, δύο αφορμές για νόστιμη έξοδο, για κρασάκια και τσιμπολόγηματα με την παρέα ή το έτερον ήμισυ, δεκάδες επιλογές για να πιάσεις τραπεζάκι.

Διαλέξαμε τις αγαπημένες μας και στις παρουσιάζουμε.

Άστερ

Τρώων 48, Πετράλωνα, τηλ: 21 0341 6668

Στα Άνω Πετράλωνα, αυτό το μικρό υπόγειο αναδίδει γεύσεις και αρώματα γνήσιας αλλά και μοντέρνας κρητικής κουζίνας. Χωριάτικη με ξύγαλο Σητείας, αστεροπιτάκια ήτοι καλτσούνια, αρνάκι φούρνου με δενδρολίβανο, μυρωδάτα κεφτεδάκια, κόκκινη φακή, σιουφιχτά, τηγανιτή φέτα με μέλι, αλλά και πικάντικο κοτόπουλο με λάιμ και αβοκάντο και μπριζόλα με φυστικοβούτυρο, είναι μερικές από τις πιο κλασικές αλλά και μοντέρνες προτάσεις του καταλόγου. Με κερασμένο γλυκό, και ρακές, ο λογαριασμός στα 20€ κατ’ άτομο.

Αντέτι

Τρώων 53, Πετράλωνα, τηλ.: 6972 278478

Αγαπημένο στέκι για τσιμπολόγημα, το Αντέτι απλώνει μερικά τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο αλλά και στο cosy εσωτερικό του και σερβίρει τίμια –και φτηνά– μεζεδάκια που συνοδεύουν ιδανικά το ουζάκι ή τη ρακή. Στο τραπέζι καταφθάνουν λουκάνικο χωριάτικο ή καραμανλίδικο με καπνιστό βοδινό, καβουρμάς σαγανάκι, τηγανιά με κοτόπουλο, μπεκρή μεζέ, μπιφτεκάκια σχάρας, κεμπάπ με ντομάτα και κρεμμυδάκι, χοιρινά μπριζολάκια, αλλά και μεζεδάκια θάλασσας όπως σκουμπρί καπνιστό, χταποδάκι ξυδάτο, παστουρμάς θαλάσσης και γαρίδες σαγανάκι. Λογαριασμός για τσιμπολόγημα με ρακές στα 15-18€ το άτομο.

Βαλίτσα

Δημοφώντος 80, Πετράλωνα, τηλ: 21 0347 0828

Μεζεδοπωλείο και παντοπωλείο δύο σε ένα, αυτή η Βαλίτσα κρύβει μέσα της μπόλικη νοστιμιά και ένα όμορφο εσωτερικό διάκοσμο γεμάτο ρετρό βαλίτσες που σε προδιαθέτει όμορφα αφ’ ενός να προγραμματίσεις ταξιδάκι, αφ’ ετέρου να δοκιμάσεις εκλεκτά πιάτα όπως σαλάτα «Βαλίτσα» (φωλιά από ζυμάρι με λόλα, ρόκα, λιαστή ντομάτα, καρύδι, κουκουνάρι, πράσινο μήλο, flakes γραβιέρας και σος βαλσάμικου), γεμιστά λουκάνικα με λιαστή ντομάτα και φέτα, με σταμναγκάθι ή γραβιέρα, σκιουφιχτά σε διαφορετικές εκδοχές (με αυγό, με τυριά στον φούρνο, με κιμά, με ντομάτα ή γαρίδες) και άλλα τέτοια ωραία. Λογαριασμός στα 15-18€ το άτομο, για μεζεδάκια συν αλκοόλ.

Λεμονανθός

Τρώων 34, Πετράλωνα, τηλ: 21 0345 3522

Ένας λεμονανθός φύτρωσε στην γειτονιά για τους λάτρεις της παραδοσιακής αλλά και μοντέρνας ελληνικής κουζίνας. Στον ευήλιο εσωτερικό του χώρο θα γευτείς σαλάτα «Λεμονανθός» με ντοματίνια, καρύδια, σταφίδες, προσούτο, νιφάδες παρμεζάνας και βινεγκρέτ εσπεριδοειδών, φρέσκες πατάτες τηγανιτές με κασέρι, φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κρίταμο, αυγά με σουτζούκι, καγιανά με σύγκλινο Μάνης και φέτα, γιαπράκια (ντολμάδες) με ρύζι και μοσχαρίσιο κιμά, κροκέτα μπακαλιάρου με σάλτσα aioli, και κριθαρότο γαρίδας. Λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με χύμα κρασί και κερασμένο γλυκό ημέρας.

Hervé

Τριών Ιεραρχών 170, Πετράλωνα, τηλ: 2103471332

Αλλαγή θεματικής και μπάτζετ, αλλά επιβάλλεται. Οι σεφ Hervé Pronzato και Γρηγόρης Κίκης, σερβίρουν γαστρονομικά κομψοτεχνήματα που παίρνουν έμπνευση από τη Γαλλία, την Ιταλία ακόμα και από την Ασία, σε ένα εστιατόριο που επανεφευρίσκει το fine dining μέσα από πιάτα – κομψοτεχνήματα, τόσο στο μάτι όσο και στη γεύση. Ο χώρος με την ανοικτή κουζίνα σε καθιστά τρόπον τινά συμμέτοχο στα όσα μαγειρεύονται εδώ, ενώ στο Μενού Γευσιγνωσίας 16 πιάτων, θα απολαύσεις μεταξύ άλλων μακαρόν ρυζιού με χταπόδι, σαμπάλ, και αγγούρι στο γκριλ, πάπια με κρασί πόρτο, μίσο και μύτες κακάο, μύδια με κάρυ, μπρόκολο και μπάμια, μπακαλιάρο με λαγόχορτο, σελινόριζα και king oyster, και μοσχαρίσια μάγουλα από Kobe Beef Striploin ωρίμανσης, με πατάτα και κάπαρη σαμπούκου. Το κόστος του στα 95€ το άτομο, χωρίς κρασί.

Το Κούσουλο

Αμφικτύονος 27, Θησείο, τηλ: 21 1412 2239

Αν και βρίσκεται σε έναν από τους πλέον τουριστικούς δρόμους του Θησείου, το Κούσουλο είναι ένα μεζεδοπωλείο που επιμένει… παραδοσιακά και ξεφεύγει από την πεπατημένη με νόστιμους μεζέδες και καλές τιμές, δεδομένης της ποσότητας. Πιάσε θέση στο όμορφα διακοσμημένο εσωτερικό του ή στα τραπεζάκια έξω και παράγγειλε χορταστικές ποικιλίες κρεατικών, κεφτεδάκια, σαγανάκι με σουτζούκι, πατατοσαλάτα, κολοκυθοκεφτέδες, φέτα σε φύλλο με μέλι, μπουγιουρντί μελιτζάνας και ωραίες πιπεριές γεμιστές με τυριά. Αν πεινάς πολύ, παίζουν και ωραία ζυμαρικά, όπως και κρατικά της ώρας – κοτόπουλο στη βέργα, φιλετάκια χοιρινά κ.α. Λογαριασμός με χύμα κρασί στα 20€ κατ’ άτομο.

Κοτσάκια και Μαντινάδες

Ηρακλειδών 19, Θησείο, τηλ: 21 0345 3933

Πρόσφατη άφιξη στην πάντα ανεβασμένη τα τελευταία χρόνια Ηρακλειδών, τα Κοτσάκια αγαπούν την κρητική αλλά και τη ναξιώτικη κουζίνα και της συμπεριφέρονται… σωστά, ετοιμάζοντας παραδοσιακά πιάτα, τα οποία σερβίρονται σε έναν όμορφο χώρο ό,τι πρέπει για τα μεσημεριανά και βραδινά τσιμπολογήματα. Στον κατάλογο θα βρεις  εξαιρετική σκορδαλιά, καγιανά με απάκι, χοχλιούς μπουμπουριστούς, παστουρμαδόπιτα, στριφτάρι με μέλι και σουσάμι, πατάτες τηγανιτές Νάξου, κρητικό ντάκο με ξινομυζήθρα, μια ναξιώτικη σαλάτα με ντοματίνια, αγγουράκι, σταφίδα νάξου, καρύδι και ξινοτύρι, αλλά και χορταστική ποικιλία κρεατικών, και κεφτεδάκια. Αν πετύχεις γεμιστά στα πιάτα ημέρας, μη διστάσεις. Λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με κρασί.

Το Στέκι του Ηλία

Επταχάλκου 5, τηλ: 2103458052 και Θεσσαλονίκης 7, Θησείο, τηλ: 2103422407 

Σε κάθε επίσκεψη στο Θησείο, επιβάλλεται η κρεατολαγνική στάση στο γνωστό και μη εξαιρετέο Στέκι του Ηλία. Η κουζίνα αναδύει τσίκνα και σε βάζει σε μεγάλο δίλημμα για το αν θα παραγγείλεις αρνίσια παϊδάκια και ζουμερά μπιφτέκια, ή θα ενδώσεις στα κλασικά πιάτα της ώρας, όπως λουκάνικο, μοσχαράκι γάλακτος, χοιρινή μπριζόλα και αρνίσια συκωταριά. Ό,τι και αν πάρεις, η καλυμμένη του αυλή θα φιλοξενήσει το τσιμπούσι σου, με ατμόσφαιρα που θυμίζει χωριό. Έχει και ωραιότατους μεζέδες, όπως φάβα, τυροκαυτερή, μελιτζανοσαλάτα και κολοκυθάκια τηγανιτά. Μαζί με κρασί ή μπύρα ή τσιπουράκι ο λογαριασμός στα 20€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v