10 στάσεις στην ανανεωμένη Ηρακλειδών

Βολτάρουμε κατά μήκος των γραμμών του τραμ που συνέδεε την Ομόνοια με τα Πετράλωνα και πιάνουμε θέση σε όμορφα καφέ, γουστόζικα wine bar και φάνκι ταβέρνες.

10 στάσεις στην ανανεωμένη Ηρακλειδών

(πεζο)Δρόμος με ιστορία, που ξεκινά από το Θησείο και καταλήγει στα σύνορα των Πετραλώνων με το Γκάζι, η Ηρακλειδών με τις χαρακτηριστικές γραμμές του παλιού τραμ αποτελεί την ήρεμη δύναμη της περιοχής.

Δεν είναι τόσο φασαριόζα, όπως η γειτονική Αποστόλου Παύλου ας πούμε, κρύβει όμως κατά μήκος της μικρά και μεγάλα μαγαζάκια που συνθέτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.

Στην αρχή της, λίγα μέτρα από το Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, το Smoking Barrels (Ηρακλειδών 56) στεγάζεται σε ένα όμορφο κτίριο και με μότο του το Analog Music & Alcohol «σερβίρει» καθημερινά μουσικάρες με guest DJs να αναλαμβάνουν συχνά τα decks παίζοντας από βινύλια, ενδιαφέρουσες ελληνικές μπύρες –και guest βαρέλια που ανανεώνονται συχνά– αλλά και ωραιότατα κοκτέιλ (από 8€).

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Smoking Barrels (@smokingbarrelsathens)

Λίγο πιο πέρα καθώς προχωράς, ξεπροβάλλει ένα κουκλίστικο και ιδιαίτερο all day καφέ, το Artοπωλείον. Στα τραπεζάκια που βγάζει στην μινιόν αυλή του με την μπουκαμβίλια θα πιείς από espresso 100% arabica μέχρι ελληνικό καφέ στο μπρίκι και ιδιαίτερα μείγματα βοτάνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Και εννοείται θα τα συνδυάσεις με χειροποίητες παραδοσιακές πίτες, γλυκές τάρτες, babka, carrot cake, σάντουιτς και – γιατί όχι; - ένα βιβλίο για παρέα από την ανταλλακτική βιβλιοθήκη του.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Artοπωλείον (@artopolion)

Ακριβώς δίπλα, το Φ Μπαρ (Ηρακλειδών 29) ανοίγει από νωρίς για καφεδάκι, και το κρατάει ως αργά, παίζοντας μουσικές που κινούνται σε όλο το φάσμα της ροκ, αγαπά όμως και τις ελληνικές stoner μελωδίες. Απλώνει τα τραπεζάκια του στον πεζόδρομο, για να χαζεύεις το αέναο πήγαινε-έλα της γειτονιάς, και έχει και εξαιρετικές τιμές στα ποτά του (στα 6€) αλλά και κοκτέιλ και τσιμπολογήματα αν έρθεις πεινασμένος/η.

Wine bar με ποιοτικό καφέ δεν πετυχαίνεις συχνά, όμως το Agape προσφέρει και τα δύο στον ψηλοτάβανο και όμορφο χώρο του, σε ένα νεοκλασικό στον αριθμό 21. Φτιάχνει ενδιαφέροντα κοκτέιλ με ελληνικές πρώτες ύλες όπως η μαστίχα και η πιπεριά Φλωρίνης, ενώ στο κελάρι του αναπαύονται πάνω από 110 ετικέτες κρασιών, με εμφανή την αγάπη στον ελληνικό αμπελώνα. Στον κατάλογο θα βρεις σαλάτες και σεβίτσε, flatbreads και ζυμαρικά που συνοδεύουν ωραιότατα τους οίνους- υπολόγισε περί τα 20-25€ για ένα γεύμα με ποτήρι κρασί.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Agápe Athens (@agape.athens)

Νέα προσθήκη στις επιλογές της λίστας Michelin, το Merceri προσφέρει απλόχερα στο αθηναϊκό κοινό μια value for money fine dining εμπειρία. Στον λιτό και οικείο χώρο του θα δοκιμάσεις υπέροχες γεύσεις όπως καρπάτσιο τσιπούρας με μανταρίνι, λάιμ, ελιές, τσίλι και σχοινόπρασο, ζεστό κέικ αστακού με κρούστα πατάτας, ρόκα, γραβιέρα Σύρου και σχοινόπρασο, Paccherini με γαρίδες, πανσέτα μαύρου χοίρου, πορτοκάλι, περγαμόντο, αυγά πέστροφας και τάρτα με κατσικίσιο κορμό chevre, κονφί πάπιας και φρέσκα κράνμπερι. Λογαριασμός στα 45€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Οι γευστικές απολαύσεις συνεχίζουν, καθώς στην Funky Taverna of Athens η κουζίνα βασίζεται στην παράδοση, όμως απογειώνεται με δημιουργικά twists τα οποία χτυπάνε όμορφα στον ουρανίσκο. Στο ατμοσφαιρικό πέτρινο και ξύλινο εσωτερικό του με την arty διακόσμηση, θα δοκιμάσεις μια υπέροχη πολίτικη σαλάτα με κρίταμο, φάβα με ψητή ντομάτα, κρεμμύδι, φιλέτα ελιάς και ελαιόλαδο, ψάρι ημέρας με εποχικά άγρια χόρτα και σάλτσα βερμούτ, αλλά και αρνί σιγομαγειρεμένο λεμονάτο με τσακώνικες μελιτζάνες, επιλέγοντας για συνοδεία κάποιο από τα εκλεκτά κρασιά του καταλόγου – υπολόγισε περί τα 30€ για ένα γεύμα, με ποτήρι κρασί και σημείωσε πως το κελάρι τους είναι επισκέψιμο αν θες να ανακαλύψεις νέες οινικές εμπειρίες και να πάρεις φιάλη για το σπίτι.

Έτερη οινική παρουσία στην περιοχή, το Lost Roots (Hρακλειδών 30) ξεχωρίζει για τις δυσεύρετες ετικέτες που προσφέρει από τη λίστα του (περί τις 200+), η οποία αγαπά ιδιαίτερα τα κρασιά φυσικής οινοποίησης. Βγάζει τραπεζάκια στην Ηρακλειδών για να αράξεις και να ξεκινήσεις τις δοκιμές, ενώ συνοδεύεις τον οίνο σου με πλατό τυριών και αλλαντικών, και πιάτα όπως ξεψαχνισμένο χοιρινό με σάλτσα μπάρμπεκιου, τόνο τατάκι φρέσκα ζυμαρικά aglio olio και άλλα τέτοια ωραία. Λογαριασμός στα 20-25€ για οινικό τσιμπολόγημα, με ποτήρι κρασί.

Στέκι αγαπημένο και παρεΐστικο, οι Αλουστίνες (Ηρακλειδών 5) απλώνουν τα τραπέζια τους σε ένα εντελώς νησιώτικο πλακόστρωτο κάτω από τις φυλλωσιές, και τα φορτώνουν με την ίδια ευκολία με κοκτέιλ, παγωμένες μπύρες, οινόμελα και τσιπουράκια με μεζέ. Θα τις βρεις ανοικτές από νωρίς το πρωί για να πιείς το καφεδάκι σου, ενώ συχνά πυκνά τα βράδια του Σαββάτου διοργανώνουν street parties με κεφάτες μουσικές επιλογές, που συγκεντρώνουν πληθώρα κόσμου. Το απλό ποτό στα 7€, οι μπίρες από 4,5€ το βαρέλι.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Αλουστίνες (@aloustines)

Λίγο παραπέρα, το Αμπιμπάγιο (Ηρακλειδών 3), από τις παλιές καραβάνες, προσφέρει εδώ και αρκετά χρόνια στα ευρύχωρα τραπεζάκια του έξω αλλά και μέσα εκλεκτές γεύσεις με φόντο το όμορφο νεοκλασικό στο οποίο στεγάζεται. Από τον νέο κατάλογο, θα δοκιμάσεις ανάμεικτη σαλάτα Αμπιμπάγιο με ανθότυρο Κρήτης, μοσχαρίσιο παστράμι, ξηρούς καρπούς και ντρέσινγκ σύκο με τζίντζερ, μια ιδιαίτερη κροκέτα μουσακά, τζατζίκι πολίτικο με μυρωδικά και βότανα, αρνάκι με μελιτζάνα, ταλιατέλες θαλασσινών, και μοσχαράκι στη γάστρα με σάλτσα από το μεδούλι του. Λογαριασμός με κρασί, στα 20-25€ το άτομο. 

Λίγο πριν βγούμε στην Αποστόλου Παύλου, αντικρύζουμε έναν ακόμα «παλιό» της περιοχής, το Underdog που το… μακρινό 2015 έκανε την Ηρακλειδών must προορισμό για όσους αγαπούν τους μονοποικιλιακούς καφέδες. Οι αρωματικοί κόκκοι έρχονται από την Αιθιοπία, το Εκουαδόρ, την Κόστα Ρίκα και τη Βραζιλία, και αποτελούν βάση για ροφήματα τα οποία απολαμβάνεις στο μοντέρνο εσωτερικό ή στην καλυμμένη αυλή στην πίσω μεριά. Στον κατάλογο υπάρχει και εκλεκτό brunch, με καγιανάδες, σαλάτες, μπέργκερ, πάνκεικς και γλυκά ημέρας.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The Underdog® (@the_underdog_project)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v