Κορυφαίοι προορισμοί για τους λάτρεις του κρασιού: Η Ελλάδα στο top10

Στην 9η θέση του παγκόσμιου top10 με τους καλύτερους προορισμούς για τους λάτρεις του κρασιού βρέθηκε η Ελλάδα, και λέμε να πιούμε σε αυτό.

Κορυφαίοι προορισμοί για τους λάτρεις του κρασιού: Η Ελλάδα στο top10

Ενδιαφέροντα, σχεδόν… μεθυστικά, είναι τα νέα που μας έρχονται από τη νέα μεγάλη παγκόσμια έρευνα για τον οινοτουρισμό στον μικρό μας πλανήτη, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη θέση του παγκόσμιου top10.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Bounce, ανέλυσε παράγοντες όπως η κατά κεφαλή κατανάλωση κρασιού, η ετήσια παραγωγή, η έκταση των αμπελώνων, η τιμή του κρασιού και οι οινικές ξεναγήσεις, προκειμένου να καταλήξει στους κορυφαίους προορισμούς για τους οινολάτρεις που αναζητούν στα ταξίδια τους επισκέψιμα οινοποιεία, ενδιαφέροντες αμπελώνες, wine bars και restaurants, και ό,τι σχετίζεται με το κρασί.

Στην κορυφή των οινικών προορισμών του πλανήτη βρέθηκε για φέτος η Πορτογαλία, ενώ το top5 συμπληρώνουν κατά σειρά η Μολδαβία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γεωργία. Στο δεύτερο μισό του top10 συναντάμε κατά σειρά τη Γαλλία, την Ουγγαρία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ελλάδα και την Χιλή.

 
Όπως βλέπουμε στον παραπάνω πίνακα, οι Έλληνες καταναλώνουμε σχεδόν τα ίδια λίτρα κρασί (21 ο καθένας τον χρόνο) με τους Ισπανούς, οι οποίοι διαθέτουν την τριπλάσια σχεδόν έκταση αμπελώνων. Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι οι οινικές ξεναγήσεις και δοκιμές που διοργανώνονται στην Ελλάδα ξεπερνούν κατά πολύ άλλες χώρες που βρίσκονται ψηλότερα στο top10, όπως η Μολδαβία, η Ουγγαρία και η Νέα Ζηλανδία.

Δεν μπορούμε, βέβαια, να αφήσουμε ασχολίαστο και το γεγονός ότι είμαστε η μόνη χώρα στο top10 που πίνει περισσότερο κρασί απ’ όσο παράγει, με την ετήσια παραγωγή να βρίσκεται στα 20 λίτρα κατ’ άτομο, και την αντίστοιχη κατανάλωση όπως είπαμε στα 21. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η μέση τιμή της φιάλης μας είναι η δεύτερη ακριβότερη μετά από αυτήν της Νέας Ζηλανδίας στα 10€, και της Γαλλίας με την οποία ισοψηφούμε στα 7,54€.

Οι τρεις κορυφαίες χώρες για οινολάτρεις και οινογνώστες

Ας δούμε τι λένε οι ιθύνοντες της έρευνες για τις τρεις πρώτες χώρες της παγκόσμιας κατάταξης στον οινοτουρισμό:

Πορτογαλία - 8,83 στα 10

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία, μια χώρα με εκτενή ιστορία αμπελοκαλλιέργειας και μεγάλη ποικιλία από μοναδικές γηγενείς ποικιλίες αμπέλου. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα παράγει μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών τύπων κρασιών, με το Porto, που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη πόλη, να είναι το πιο διάσημο.

Η χώρα βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξής μας, με 58 λίτρα που καταναλώνονται ανά άτομο, 25,5 εκδρομές και γευσιγνωσίες κρασιού ανά εκατομμύριο κατοίκους και το 2,09% της έκτασης της χώρας να καλύπτεται από αμπελώνες.

Ίσως η πιο διάσημη οινική περιοχή της Πορτογαλίας είναι η κοιλάδα Douro, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ άλλοι δημοφιλείς προορισμοί για οινοτουρισμό είναι οι περιοχές Dão, Alentejo και Vinho Verde.

Μολδαβία - 8,16 στα 10

Αν και μπορεί να μην είναι η πρώτη χώρα που μας έρχεται στο μυαλό όταν εξετάζουμε τον οινοτουρισμό, η ανατολικοευρωπαϊκή Μολδαβία είναι ένα κρυμμένο διαμαντάκι με πλούσια οινοποιητική ιστορία που ξεκινά πάνω από 5.000 χρόνια πριν.

Οι αμπελώνες της Μολδαβίας καλύπτουν 122 χιλιάδες εκτάρια, αριθμός που αντιστοιχεί στο 3,6% της έκτασης αυτής της μικρής χώρας, ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλο σε αυτή τη λίστα.

Η περιοχή Codru, που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας, είναι μια από τις πιο σημαντικές ιστορικά οινοπαραγωγικές περιοχές της Μολδαβίας.

Υπάρχουν επίσης 21 εκδρομές και γευστικές δοκιμές κρασιού ανά εκατομμύριο κατοίκους, οι οποίες πραγματοποιούνται στο εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων κελαριών κρασιού της χώρας, το πιο διάσημο από τα οποία είναι το Mileștii Mici.

Ιταλία - 7,86 στα 10

Η Ιταλία είναι γνωστή ως η γενέτειρα ορισμένων από τα πιο διάσημα κρασιά στον κόσμο, με αμπελουργική ιστορία που εκτείνεται σε χιλιάδες χρόνια. Η χώρα έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού στην κατάταξη, με 84 λίτρα παραγωγής ανά άτομο, και έχει επίσης το 2,38% της συνολικής της έκτασης καλυμμένο από αμπελώνες.

Το κρασί παράγεται σε κάθε περιοχή της Ιταλίας, η καθεμία έχει τη δική της γεύση, αλλά η Τοσκάνη είναι ίσως η πιο διάσημη. Το Βένετο, όπου βρίσκονται η Βενετία και η Βερόνα, είναι μια ακόμα σημαντική οινοπαραγωγική περιοχή που παράγει κρασιά ξακουστά στα πέρατα του κόσμου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v