Οι φθινοπωρινές αυλές που μας ταΐζουν ωραία

Κρυμμένες και παραδοσιακές, στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στα προάστια. Αγαπημένες, μοντέρνες αλλά και παλιακές, σε κάθε περίπτωση νοστιμότατες αυλές για το φθινόπωρο.

Οι φθινοπωρινές αυλές που μας ταΐζουν ωραία

Ήρθε το φθινόπωρο, πάνε οι νόστιμες βραδιές στις αυλές.

Πώς είπατε; Ε, όχι δα!

Μπορούμε ακόμα να απολαύσουμε εκλεκτές γεύσεις, παραδοσιακές και μοντέρνες, παίρνοντας τον αέρα μας, σε χώρους καλυμμένους, αλλά πέρα για πέρα αίθριους.

Πολίτικη κουζίνα, λαχταριστά παϊδάκια, μοντέρνοι μεζέδες, fine dining, απ’ όλα έχει ο υπαίθριος και νόστιμος μπαχτσές μας.

Για περάστε.

Τσομπανάκος

Ανακρέοντος 2, Καισαριανή τηλ: 210 7248441

Σε ένα στενό της Καισαριανής, λειτουργεί από το 1954 μια ταβέρνα ορόσημο της περιοχής και της Αθήνας. Το εσωτερικό του αποτελεί χρονοκάψουλα μεταφοράς σε εκείνη την περίοδο, με αντίκες, αναμνηστικά, ζωγραφιές, ξερές κολοκύθες, κανάτες και ένα σωρό ακόμα διακοσμητικά, ενώ η αυλή του ακριβώς απέναντι είναι νοσταλγική, στεγασμένη και μόνιμα γεμάτη από καλοφαγάδες. Εδώ θα απολαύσεις τέλεια ψημένα αρνίσια και προβατένια παϊδάκια, χωρίς περιττά λίπη με κλασικά συνοδευτικά όπως φρέσκες πατάτες τηγανητές, τυροκαυτερή ή σπέσιαλ τζατζικάκι και σπιτικές πίτες. Πολύ νόστιμα και τα μαγειρευτά ημέρας – ρώτα τους να σου πουν τι έχουν ετοιμάσει. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 18-20€ το άτομο με κρασί και κερασμένο γλυκό στο τέλος.

Άμα λάχει στης Νεφέλης

Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ.:21 0384 5978

Μέσα σε μια καταπράσινη, παραμυθένια αυλή ενός παλιού Δημοτικού, η Νεφέλη απλώνει τραπεζάκια που δύσκολα θα βρεις άδεια, ανεξαρτήτως εποχής. Ο κατάλογος εδώ παίζει δυνατά με μοντέρνα πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές, όπως φασόλια γίγαντες Πρεσπών στο φούρνο, με λιαστή ντομάτα, πιπεριές, γραβιέρα Κρήτης και κρούστα από ψωμί, ριζότο λαχανικών με φρέσκια ντομάτα, κολοκύθι, πράσινη πιπεριά, καρότο, παρμεζάνα και φρέσκα μυρωδικά, σκιουφιχτά με μπρόκολο και ξινομυζήθρα Κρήτης, με καβουρδισμένα αμύγδαλα, ξύσμα λάιμ και σχοινόπρασο και μπιφτέκια σχάρας με πατάτες οφτές και λαδολέμονο. Ο λογαριασμός συνοδεία καλού κρασιού, στα 18-20€ το άτομο.

Μπεμπέκα

Διονύσου 16, Χαλάνδρι, τηλ: 21 0685 4880

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Μπεμπέκα (@mpempeka)

Για αυτήν τη Μπεμπέκα στο Χαλάνδρι δεν είναι ανάγκη να αφήσεις τη γυναίκα (που έλεγε και ο Μπουγάς), μπορείς να την πάρεις μαζί και να πιάσεις θέση κάτω από την τέντα της αυλής, και να απολαύσεις πιάτα που παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελληνικές πρώτες ύλες σε ικανοποιητική ποικιλία. Στα δημοφιλή του καταλόγου είναι τα αυγά μάτια με τηγανιτές πατάτες με λάδι λευκής τρούφας, οι τοματοφαγο-φτούξελευτεριά- κεφτέδες, τα καραμελωμένα κρεμμύδια με κατσικίσιο τυρί, οι καπνιστές χοιρινές μπριζόλες με δροσερή πατατοσαλάτα, η μοσχαρίσια γάλακτος με πατάτες τηγανιτές και χειροποίητη μαγιονέζα και τα παϊδάκια κοτόπουλου με τηγανιτές πατάτες και ψητά λαχανικά. Ο λογαριασμός στα 15-18€/ άτομο, με κρασάκι χύμα.

34 Athens

Πλ. Καρύτση 8, τηλ:, 210 3227477

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by 34 Athens (@34athens)

Στην κρυμμένη αυλή πίσω από το κτήριο του Φιλολογικού Ομίλου Παρνασσός, έχει ανοίξει εδώ και μερικούς μήνες ένα άκρως ατμοσφαιρικό casual dining εστιατόριο (και μπαρ), στο οποίο το ρετρό συνδυάζεται υπέροχα με το μοντέρνο αστικό περιβάλλον. Αφού περάσεις έναν σκοτεινό διάδρομο βγαλμένο από βερολινέζικο στενό, θα πιάσεις θέση στον ακάλυπτο (αλλά εν μέρει καλυμμένο) πίσω χώρο, για να δοκιμάσεις fine dining πιάτα όπως ταραμά με λάδι μυρωδικών, λάχανο σχάρας με μαγιονέζα σουμάκ, σταφίδες και μήλο, ταρτάρ ψαριού, με γάλα τίγρη, μαρμελάδα ντομάτα, κάπαρη και παπαρουνόσπορο, τραγανά fish and chips, καρπάτσιο λαυράκι με εσπεριδοειδή, κοτόπουλο με μανιτάρια, ρύζι και κινόα, και ριζότο γαρίδας με σελινόριζα και λεμόνι. Λογαριασμός για ένα πλήρες γεύμα, με ποτήρι κρασί, στα 30€ το άτομο.

Το Ρεμούτσικο

Αγίου Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος, τηλ: 210 9704515

Κορυφαία επιλογή για παραδοσιακή κρεοφαγία στον Άγιο Δημήτριο, το Ρεμούτσικο μετρά σε δεκαετίες την ιστορία του συγκεντρώνοντας πλήθος καλοφαγάδων που έρχονται εδώ για το ασυναγώνιστο κοντοσούβλι του, αλλά και τα παϊδάκια – αρνίσια και προβατίνας για τους μερακλήδες. Όλα του τα κρέατα ψήνονται με μαεστρία, με δεκαετίες εμπειρίας στο κάρβουνο, ενώ η αυλή του θυμίζει χωριό και είναι παντός καιρού. Κατά τα λοιπά, στον κατάλογο θα βρεις ωραίο τζατζίκι, τυροπιτάκια τηγανιτά, σαγανάκι με κεφαλοτύρι, καροτοσαλάτα με ρόκα, κολοκύθι και κόλιανδρο, σουβλάκι κοτόπουλο φιλέτο, κοτόπουλο φιλέτο σχάρας, γεμιστό μπιφτέκι και ζουμερό συκώτι μοσχαρίσιο γάλακτος. Ο λογαριασμός στα 15-18€/ άτομο, με χύμα κρασί.

Ρεμεζέ

Αγίας Λαύρας 14, Αιγάλεω, τηλ.: 21 3031 3723

Στον πεζόδρομο της Αγίας Λαύρας το Ρεμεζέ είναι ένα αυθεντικό ρεμπέτικο μεζεδοπωλείο με μια κουκλίστικη αυλή, ό,τι πρέπει για τις φθινοπωρινές μεζεδοποσίες σου. Πιάσε τραπεζάκι με την παρέα και παράγγειλε για τη μέση πατάτες τηγανιτές, μανιταροκεφτέδες, τυροκροκέτες, μανιτάρια σκορδάτα, παστουρμαλί, φέτα με μέλι, μπουρεκάκια κοτόπουλο και κολοκυθοκεφτέδες. Πεινάς πολύ; Τότε πάρε για πάρτη σου ένα πληθωρικό κυρίως, όπως το μπιφτέκι κοτόπουλο με πατάτες τηγανιτές, η μοσχαρίσια ταλιάτα ή μια χοιρινή μπριζόλα του κιλού μαζί με κατσικίσια παϊδάκια για επιδόρπιο. Δυνατές και οι ποικιλίες του αν πεινάτε πολύ. Μαζί με τα κρασάκια ή τις ρακές σου υπολόγισε 15-18€ το άτομο.

Μπριγκάντα

Αθανασίου Διάκου 12, Πεύκη, τηλ: 21 3099 2000

Μια πανέμορφη αυλή σε μια ήσυχη γειτονιά της Πεύκης, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στέκι για όσους αγαπούν την πολίτικη κουζίνα αλλά και τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις. Εδώ θα δοκιμάσεις, μεταξύ άλλων, χειροποίητη πολίτικη Μελιτζανοσαλάτα, με καπνισμένη στα κάρβουνα μελιτζάνα, κότσι με μέλι, σάλτσα σόγιας, και μυστικά μπαχαρικά, ψαρονέφρι με μανιτάρια, σβησμένο σε κονιάκ, ωραίο κεμπάπ γιαουρτλού που συνοδεύεται από ντομάτα, κρεμμύδι και πίτα, παστουρμαδοπιτάκια για να βάλεις στη μέση, καθώς και χοιρινή τηγανιά, αλλά και λιγκουίνι με pesto και φυστίκι Aιγίνης, αν είσαι μακαρονάς. Με κρασί ή μπύρες, ο λογαριασμός θα βγει στα 17-20€ το άτομο.

Σισλί

Λεωφ. Μεσογείων 376, Αγ. Παρασκευή, τηλ: 21 0600 8885

Σε ένα πέτρινο κτίριο πάνω στην Μεσογείων, κρύβεται μια αυλή στρωμένη με χαλικάκι με το στεγασμένο κομμάτι της να περιβάλλεται από γενναίες δόσεις πρασίνου. Στο Σισλί θα πιάσεις θέση και θα δοκιμάσεις εξαιρετικό κεμπάπ Αδάνα καυτερό, σουτζουκάκια σχάρας μυρωδάτα, δροσερό ταμπουλέ με φρεσκοκομμένο μαϊντανό, ισλί κεφτέ, πικάντικη σαλάτα φυστικλί, δροσερό χαϊντάρι (τζατζίκι με καρότο και αγγουράκι τουρσί), λαχματζούν όσο πικάντικο πρέπει, τρυφερό τας κεμπάπ, κολοκυθανθούς, παραδοσιακό μαντί και καυτερές πιπεριές μουχαμάρα. Συνοδεία κρασιού ο λογαριασμός στα 15-17€/ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v