Καλτ μορφές που έπαιξαν μπάλα στην ΑΕΚ κι ίσως δεν θυμάσαι

Ο Ερίκ Ραμπεσαντρατανά, ο Ταμαντανί Ενσαλίβα, ο Ολιβιέ Ενσιαμπαμφούμου και τα άλλα κιτρινόμαυρα παιδιά, που άφησαν το δικό τους καλτ λιθαράκι στην ΑΕΚΑΡΑ.

Καλτ μορφές που έπαιξαν μπάλα στην ΑΕΚ κι ίσως δεν θυμάσαι

Τα τελευταία δύο χρόνια η άφιξη του Ματίας Αλμέϊδα ξαναέκανε την ΑΕΚ, ΑΕΚΑΡΑ με τον δικέφαλο να γιορτάζει την επάνοδο του στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με ένα νταμπλ. Οι φετινές νίκες στην Ευρώπη και δη το διπλό μέσα στο Μπράιτον έχουν αναπτερώσει και τις ευρωπαϊκές ελπίδες των κιτρινόμαυρων παλικαριών που σουτάρουν και σπάνε τα δοκάρια σαν να μην υπάρχει αύριο. Ωστόσο δεν ήταν πάντοτε τα πράγματα έτσι για την ΑΕΚ. Η Ένωση είχε περάσει και δύσκολες χρονιές, χαρίζοντας στους οπαδούς της αλησμόνητες λύπες αλλά και ουκ ολίγα καλτ σκηνικά με πρωταγωνιστές κάποιους ποδοσφαιριστές της που ίσως δεν θυμάσαι ότι φόρεσαν τη φανέλα της.

Εμείς θυμηθήκαμε κάποιους από αυτούς που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους φορώντας την κιτρινόμαυρη φανέλα κι εδώ θα μιλήσουμε για τα κατορθώματά τους.

Ερίκ Ραμπεσαντρατανά

Ο Ερίκ Ραμπεσαντρατανά, είχε βιογραφικό μεγάλου παίκτου όταν ήρθε στην ΑΕΚ, αφού μετρούσε περισσότερες από 100 συμμετοχές με τη φανέλα της Παρι Σεν Ζερμέν. Λίγο τα παραπανίσια κιλά, λίγο η μέτρια φυσική του κατάσταση, λίγο το παρουσιαστικό του που έφερνε σε αλήτικη εκδοχή Του Βαλάντη και λίγο οι κακές σχέσεις του με τον Μάκαρο Ψωμιάδη οδήγησαν στο να μην κολλήσει η μαγιά στη συνεργασία του με τους κιτρινόμαυρους. Μετά από 5 συμμετοχές (μόνο στο κύπελλο και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια της ΑΕΚ) αποχώρησε από την ομάδα με το σύνθημα «Ωωωωω Ραμπεσαντρατανά, ωωωω πρωτάθλημα ξανά» να παραμένει από τα πλέον εμπνευσμένα της ενωσίτικης εξέδρας.

Ολιβιέ Ενσιαμπαμφούμου

Οι σκάουτερ της ΑΕΚ βάλανε πολύ ψηλά τον πήχη στα ονόματα-σιδηρόδρομοι με τον Ραμπεσαντρατανά, αλλά κατάφεραν να τον ξεπεράσουν χάρη στον Ολιβιέ Ενσαμπαμφούμου, ο οποίος πέρασε και δεν ακούμπησε τη σεζόν 2008-2009. Αγωνίστηκε μόλις για 2 ματς στην ΑΕΚ αλλά πρόλαβε να μας χαρίσει τραγελαφικές απόπειρες εκφοράς του ονόματός του από άμοιρους ρεπόρτερ που διάβαζαν στον αέρα την ενδεκάδα της Ένωσης.

Μακόλει Κρισάντους

Όταν έσκασε μύτη ο Κρισάντους οι τίτλοι των αθλητικών εφημερίδων έκαναν λόγο για σέντερ φορ θωρηκτό, που παστελώνει τέρματα πιο γρήγορα κι από τη σκιά του. Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 2015 κι η ΑΕΚ βολοδέρνει στη Β’ Εθνική με τον Κρισάντους να σκοράρει 6 γκολ το πρώτο εξάμηνο κι όλοι να κάνουν όνειρα για την επόμενη σεζόν του. Κάπου εκεί ο Μακόλει ξέμεινε από μπαταρίες και δεν δικαίωσε τις προσδοκίες των οπαδών της ΑΕΚ που ψάχνανε ακόμη να βρουν τον επόμενο Μπατίστα.

Εμίλιο Φουρτάδο

Καμία σχέση με την Νέλι, ο Εμίλιο ήρθε στην ΑΕΚ το 2012 μετά βαΐων και κλάδων, με τους οπαδούς της να σταυροκοπιούνται ελπίζοντας να ματώσει τα δίκτυα των αντιπάλων. Οι προσευχές δεν πιάσανε τόπο δυστυχώς καθώς ο Φουρτάδο αντί για το σκοράρισμα, είχε έφεση στις κίτρινες κάρτες κάνοντας τα νεύρα των φίλων της ΑΕΚ τσαταλάκια κάθε φορά που έπαιρνε τη μπάλα.

Αρμάντο Λίβιο Πριέτο

Το ημερολόγιο γράφει 2002 κι ο Μάκης Ψωμιάδης ονειρεύεται την ΑΕΚ πρωταθλήτρια και κάτοχο Τσαμπίο Λιγκ. Με συμμετοχές στην Εθνική Ελπίδων της Αργεντινής κι αλητόφατσα που θα ζήλευε κάθε καρτέλ ο βραχύσωμος μεσοεπιθετικός τραυματίζει με τις ντρίπλες του, τους συμπαίκτες του στην προπόνηση, σκορπώντας φόβο και τρόμο σε όσους διάβαζαν τα πρωτοσέλιδα της εποχής. Μετά από 9 συμμετοχές στην ΑΕΚ αποχωρεί με τους οπαδούς της να καταριούνται την τύχη τους, που δεν τους έκατσε το αργεντίνικο τζόκερ.

Πάμπλο Καντέρο

Το 1999 η πολυεθνική Enik δίνει πακτωλό χρημάτων για την ενίσχυση της ΑΕΚ κι έχει δυστυχώς πολλές αστοχίες. Μια εξ αυτών ο Πάμπλο Καντέρο ένας Ουρουγουανός που δεν θυμάται πια ούτε ο πιο ορκισμένος στατιστικολόγος Αεκτζής έρχεται στην Ένωση αντί 500 εκατομμυρίων δραχμών. Παίζει μόνο δύο λεπτά, κοστίζοντας περίπου στην ομάδα περί τα 4,5 εκατομμύρια δραχμές για κάθε δευτερόλεπτο που φόρεσε τη φανέλα της. Λίγα χρόνια μετά η ΑΕΚ πτωχεύει.

Ταμαντανί Ενσαλίβα

Παρότι το Καναδός ποδοσφαιριστής ακουγόταν σαν ανέκδοτο το 2007 όταν ο Ενσαλίβα ήρθε το 2006 στην Ελλάδα για λογαριασμό του Πανιωνίου, ο Ταμαντάνι μας αποστόμωσε με το ταλέντο του για αυτό μετά από μια εξαιρετική σεζόν πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ όπου κι έμεινε για περίπου 3 χρόνια. Για το ταλέντο του και την προσπάθειά του εντός των γηπέδων δεν έχουμε να πούμε κουβέντα προφανώς, ωστόσο ο Ενσαλίβα μας χάρισε μια από τις πιο καλτ και ΔΙΣ ΙΖ ΑΕΚ στιγμές της κιτρινόμαυρης ιστορίας όταν το 2020 κυκλοφόρησε αυτό το επικό βίντεοκλιπ. Οι μυημένοι ακόμη νοσταλγούν το σύνθημα: «Γα@@σε τα, καν’ τα όλα λίμπα, Ενσαλίβα, Ενσαλίβα».

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v