Τι να κάνω αν έχασα την έμπνευσή μου;

Ό,τι κι αν ήταν αυτό που έκανες και απαιτούσε μια σταθερή πηγή έμπνευσης... τώρα έχεις στερέψει. Εμείς είμαστε εδώ για να σου δώσουμε χρήσιμες συμβουλές.

 

Τι να κάνω αν έχασα την έμπνευσή μου;

Η έμπνευση δεν είναι εργαλείο μόνο για τους καλλιτέχνες. Ή, για να το θέσουμε ακόμα πιο πανανθρώπινα, ο καθένας είναι καλλιτέχνης με τον τρόπο του σ' αυτό που κάνει. Οι μάγειρες μπορούν να απογειώσουν ένα πιάτο, ο υπάλληλος μιας εταιρείας να σκεφτεί την ιδέα που θα εκτοξεύσει τα κέρδη - και οι συντάκτες όπως αυτός που γράφει αυτό το κείμενο την χρειάζονται για να παράξουν το content που αχόρταγα ζητά ο αλγόριθμος.

Κι αν εσένα σου τελειώσει η έμπνευση; Αν είχες ένα τέλειο σερί μέχρι τώρα και σ' έπιασαν τα υπαρξιακά ότι τέλειωσε το παιχνίδι; Αν μόλις ξεκίνησες το σερί σου και φοβάσαι πως δεν θα χαρείς να το απολαύσεις; Αν το σερί σου είναι ακόμα στον ορίζοντα και σκέφτεσαι ότι δεν θα φτάσεις ποτέ εκεί; Μην ανησυχείς, εμείς είμαστε εδώ με πρακτικές συμβουλές.

Σημειωματάριο
Το αξιοποιούν οι μεγαλύτεροι συγγραφείς, αρχιτέκτονες, επιστήμονες αλλά και δημαγωγοί. Εσύ γιατί να μην το αξιοποιήσεις; Όποτε σου έρχεται μια ιδέα, γραψ' την ακόμα κι αν η μοίρα της είναι να ξεχαστεί για πέντε χρόνια. Κάπου, κάποτε μπορεί να ανθίσει. Συν ότι αν θες να την ανθίσεις εσύ πιο άμεσα, το σημειωματάριο είναι πολύ καλός μπούσουλας για τις σκέψεις σου.

Κάνε κάτι δημιουργικό αλλά διαφορετικό
Αν, για παράδειγμα, σου λείπει η έμπνευση στην δουλειά, δοκίμασε να ξεσπάσεις δημιουργικά στην κουζίνα σου. Αν η δουλειά σου είναι η κουζίνα, δοκίμασε να φτιάξεις κάτι άλλο με τα χέρια σου για να ταρακουνήσεις λίγο την ρουτίνα σου. Μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις μπρος πιο εύκολα. Τώρα, αν είσαι άνθρωπος που η ρουτίνα είναι απαραίτητη για την επιβίωσή του...

...φτιάξε μια ασφαλή ρουτίνα
Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να είσαι δημιουργικός. Κάποιοι άνθρωποι θριαμβεύουν μέσα στο οργανωμένο χάος τους, ενώ άλλοι έχουν ανάγκη πίνακες excel και χρονοδιαγράμματα που υπολογίζουν τα διαλείμματα για τουαλέτα. Αν ανήκεις στην δεύτερη κατηγορία, φτιάξε τα excel σου περήφανα. Η ικανοποίηση της ανάγκης για ρουτίνα θα φέρει αρκετή ηρεμία για να δουλέψεις όπως θες.

Δοκίμασε να μάθεις μια νέα γλώσσα
Δύο οφέλη, και μάλιστα πολύ πρακτικά. Όχι ψυχολογικά, δηλαδή. Από την μία, ο εγκέφαλός σου θα πιεστεί για να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει τις νέες πληροφορίες, πράγμα που θα τον βάλει σε πιο παραγωγική διάθεση. Από την άλλη, χτίζοντας την ικανότητα να σκέφτεσαι και σε μια άλλη γλώσσα μπορεί να ανακαλύψεις καινούριους τρόπους να βλέπεις τα πράγματα, άρα και νέες πηγές έμπνευσης. Και ας μην μιλήσουμε για όλο τον ξένο κινηματογράφο που μπορείς να δεις προσπαθώντας να μάθεις τη γλώσσα και το χρυσωρυχείο αναφορών και ερεθισμάτων που κρύβει από πίσω.

Κάνε το απόλυτο τίποτα για λίγες μέρες
Αν η έμπνευσή σου χάθηκε επειδή την ανάγκασες να δουλέψει υπερωρίες, αυτό που χρειάζεστε και οι δυο σας είναι λίγη χαλάρωση. Και το εννοούμε. Φροντίζοντας να μην παραμελείς τον εαυτό σου (δηλ. τροφή-γυμναστική-καλός ύπνος), είναι καλή στιγμή για να δεις μερικές σειρές, να παίξεις ένα βιντεοπαιχνίδι και να καταναλώσεις οποιαδήποτε μορφή ψυχαγωγίας πιστεύεις ότι θα σε χαλαρώσει, αλλά θα σου προσφέρει και καινούριες ιδέες.

Και είπαμε για καλό ύπνο
Αν το πρόγραμμα του ύπνου σου είναι άνω-κάτω, μάλλον αυτό πρέπει να γίνει η προτεραιότητά σου. Δοκίμασε να κοιμάσαι και να ξυπνάς σε λογικές ώρες, με απώτερο σκοπό να έχεις σταθερό ωράριο ύπνου καθημερινά - είναι μια μορφή ρουτίνας που ο οργανισμός σου θα εκτιμήσει δεόντως. Αν παρά τις σωστές ώρες ύπνου εξακολουθείς να νιώθεις ότι δεν ξεκουράζεσαι αρκετά, είναι καλή ιδέα να τσεκάρεις αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον ύπνο, όπως αποφρακτική άπνοια. Αυτή θα μπορούσε να καταστρέφει τον ύπνο σου, τα επίπεδα ενέργειάς σου και την έμπνευσή σου μαζί.

Και μια συμβουλή για όντως καλλιτέχνες
Παρατήρησε την δουλειά άλλων. Είναι πολύ εύκολο να πέσεις στην κουνελότρυπα των αναφορών σου ή και της αυτοαναφορικότητας. Δεν λέμε ότι είναι κακή κουνελότρυπα, ολόκληρες καριέρες χτίζονται εκεί μέσα, ενίοτε και ιδιαίτερα επικερδείς. Αν όμως λειτουργείς έτσι και έχεις δει τα αποθέματα έμπνευσής σου να τελειώνουν, μάλλον ήρθε η ώρα να ανανεώσεις τις αναφορές σου. (Που με την σειρά τους θα ανανεώσουν και την δική σου δουλειά για να αυτοαναφέρεσαι με νέους τρόπους όσο γουστάρεις.)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v