Όσα πρέπει να δεις στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης ξεκινά κι εμείς σημειώνουμε τα highlights από το φετινό πρόγραμμα.

Όσα πρέπει να δεις στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Με ένα λαμπερό πρόγραμμα και προβολές στις αίθουσες Δαναός Ι & ΙΙ, Ιντεάλ, Άστορ, Άστυ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Παλλάς και Δημοτικό Θέατρο Πειραιά οι φετινές 29ες Νύχτες Πρεμιέρας επιφυλάσσουν διαμαντάκια για σινεφίλ σε πρώτη προβολή, αλλά και παλιές αγαπημένες και σπάνιες ταινίες.

Κρύβουμε τον καημό μας που δεν προλάβαμε να κλείσουμε εισιτήρια για τις ταινίες λήξης και έναρξης - Strange way of life του Πέδρο Αλμοδόβαρ  και Past Lives της Σελίν Σονγκ, αλλά και για νέο Σκορσέζε και Μιγιαζάκι - και σημειώνουμε όσα διαθέσιμα (προς το παρόν) ξεχωρίζουν από το φετινό πρόγραμμα.

Κάνε κλικ στα λινκ για να κλείσεις εισιτήρια πριν εξαντληθούν κι αυτά.

Ξέγνοιαστες Μέρες του Μινγκ Λιανγκ

28/09/2023, 19:15, ΑΣΤΟΡ

29/09/2023, 19:00, ΑΣΤΥ

Η ζωή της 25χρονης Ζου ανατρέπεται ξαφνικά, όταν μια μέρα ανακαλύπτει ότι πάσχει από μια σοβαρή ασθένεια. Ο άσωτος πατέρας της επιστρέφει σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αντικαταστήσει τη μητρική φροντίδα, και μαζί με την κολλητή της και έναν παλιό συμμαθητή γίνονται η ασπίδα προστασίας της και μαζί ξεκινούν ένα πανέμορφο και συγκινητικό ταξίδι. Η προβολή στις 28/9 στο ΑΣΤΟΡ θα γίνει παρουσία όχι μόνο του σκηνοθέτη, αλλά και άλλων πέντε συντελεστών, που θα παρουσιάσουν την ταινία τους και θα συνομιλήσουν με το κοινό μετά την προβολή.

Ξερά Χόρτα του Νουρί Μπιλγκε Τσεϊλάν

04/10/2023, 20:00, ΑΣΤΟΡ

08/10/2023, 18:00, ΑΣΤΟΡ

Ο Σαμέτ, ένας μεσήλικας δάσκαλος καλλιτεχνικών, διανύει τον τέταρτο χρόνο της υποχρεωτικής θητείας του σε έναν παραδοσιακό οικισμό της Ανατολίας. Όσο ονειρεύεται μια μετάθεση στην Κωνσταντινούπολη, αναπτύσσει μια απρεπή εμμονή με μία απ' τις μαθήτριές του. Όταν στην τσάντα του 14χρονου κοριτσιού βρεθεί ένα ερωτικό σημείωμα, οι φαντασιώσεις του Σαμέτ κλιμακώνονται. Ένας από τους σημαντικότερους φεστιβαλικούς δημιουργούς των καιρών μας, ο Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν επιστρέφει με ένα έργο επικό από κάθε άποψη. Η προβολή θα γίνει παρουσία του πρωταγωνιστή Ντενίζ Τσελιλόγλου.

Priscilla της Σοφία Κόπολα

06/10/2023, 22:00, ΙΝΤΕΑΛ

Μια φορά κι έναν καιρό, όπως περίπου συμβαίνει στα παραμύθια, μια συνεσταλμένη έφηβη βρέθηκε σε μια θέση που θα ζήλευαν εκατομμύρια κορίτσια: Έγινε εκλεκτή της καρδιάς του Έλβις Πρίσλεϊ, του μεγαλύτερου ποπ ειδώλου του 20ού αιώνα, κι αργότερα γυναίκα του. Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα; Όχι ακριβώς. Η Κόπολα συνοψίζει την ανορθόδοξη ενηλικίωση της Πρισίλα Πρίσλεϊ από τα 17 της μέχρι τα 27 χρόνια πλάι σε έναν κυκλοθυμικό Βασιλιά, σε ένα παλάτι που έμελλε να γίνει το χρυσό κλουβί της.

Φρίμοντ του Μπαμπάκ Τζαλάλι

29/09/2023, 21:30, ΑΣΤΥ

01/10/2023, 19:15, ΑΣΤΟΡ

Η Ντόνια είναι μια νεαρή αφγανικής καταγωγής που ζει στο ληθαργικό Φρίμοντ της Καλιφόρνια και βγάζει τα προς το ζειν γράφοντας τα κείμενα σε fortune cookies. Οι προσπάθειές της να βάλει τη ζωή της σε τάξη αποδεικνύονται άκαρπες, καθώς βασανίζεται από αϋπνίες και συμπλέγματα ενοχής απέναντι στην οικογένειά της. Η ταινία του Μπαμπάκ Τζαλάλι φέρνει στο μυαλό παλιές καλές εποχές του αυθεντικού ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά και του χάρισε δικαίως το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

Το Περασμένο Καλοκαίρι της Κατρίν Μπρεγιά

02/10/2023, 19:30, ΙΝΤΕΑΛ

Η Αν είναι μια επιτυχημένη δικηγόρος που ζει με τον σύζυγο και τις δυο τους κόρες. Όταν ο 17χρονος γιος του άντρα της από τον προηγούμενο γάμο του μετακομίζει στο σπίτι τους, η Αν θα ξεκινήσει μια παθιασμένη σχέση μαζί του, θέτοντας σε κίνδυνο την καριέρα και την οικογενειακή της ζωή. «Ξαναδιαβάζοντας» το πολυβραβευμένο δανέζικο φιλμ «Queen of Hearts» του 2019, η προβοκατόρισσα Κατρίν Μπρεγιά ξαναχτυπά με την καλύτερη ταινία της εδώ και χρόνια.

Όπως Κυλάει το Ποτάμι του Γουέι Σουτζούν

02/10/2023, 22:00, ΔΑΝΑΟΣ 1

05/10/2023, 22:00, ΙΝΤΕΑΛ

Μια σειρά φόνων ταράζει τα λιμνάζοντα νερά μιας παράκτιας κωμόπολης στην Κίνα. Υπό την πίεση των ανωτέρων του για την άμεση διαλεύκανση του μυστηρίου, ο νεαρός αστυνομικός που αναλαμβάνει την υπόθεση φτάνει στην πολυπόθητη σύλληψη. Μήπως, όμως, ο πραγματικός ένοχος εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί έξω; Ο Γουέι Σουτζούν παραδίδει έναν γοητευτικό γρίφο σκηνοθετημένο με τη χάρη του πρώιμου Ντε Πάλμα και την αύρα του Παρκ Τσαν-Γουκ.

20 Μέρες στη Μαριούπολη του Μισάλ Τσερνόφ

28/09/2023, 17:15, ΑΣΤΟΡ

04/10/2023, 17:45, ΔΑΝΑΟΣ 2

Μια ομάδα δημοσιογράφων του Associated Press βρίσκονται παγιδευμένοι στη Μαριούπολη από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής. Ανάμεσά τους και ο σκηνοθέτης, βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής Μισάλ Τσερνόφ που βρέθηκε να καταγράφει μαζί με τους συναδέλφους του εικόνες αποκάλυψης, εν μέσω μιας ανελέητης επίθεσης εναντίον της ίδιας του της πατρίδας. Το βραβευμένο με Πούλιτζερ ντοκιμαντέρ του Τσερνόφ συγκαταλέγεται στις πιο σημαντικές ταινίες του σήμερα, συλλαμβάνοντας μια ιστορική στιγμή σε όλο της το φρικιαστικό μεγαλείο.

Αιώνια Μνήμη της Μαϊτέ Αλμπέρτι

29/09/2023, 18:00, ΑΣΤΟΡ

02/10/2023, 17:00, ΑΣΤΟΡ

Ένα παντρεμένο και πολύ αγαπημένο ζευγάρι, δημόσια πρόσωπα στη χώρα τους, βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης δοκιμασίας. Εκείνη ηθοποιός και αργότερα πολιτικός, εκείνος δημοσιογράφος της τηλεόρασης που για δεκαετίες κάλυπτε τη σκληρή πραγματικότητα στην πατρίδα του. Τώρα όμως, ένας θεματοφύλακας της συλλογικής μνήμης χάνει οριστικά τη δική του και η γυναίκα που στέκεται δίπλα του προσπαθεί να αποτρέψει όσο μπορεί το αναπόφευκτο ολίσθημά του στη λήθη. Το ντοκιμαντέρ της Χιλιανής Μαϊτέ Αλμπέρτι κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φετινό φεστιβάλ του Sundance και αυτή τη στιγμή θεωρείται ένα από τα φαβορί για την πεντάδα των φετινών υποψήφιων για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ ταινιών.

Τις επανεκδόσεις μην ξεχάσεις!

To φετινό μεγάλο αφιέρωμα του φεστιβάλ είναι στο Scala, ένα σινεμά που άνοιξε στο Λονδίνο το 1979 και έκλεισε το 1993, αφήνοντας μνήμες σε χιλιάδες σινεφίλ. Στο πλαίσιο του αφιερώματος ξεχωρίζουν ο εφιαλτικός Ένοικος του Ρομάν Πολάνσκι, οι καλτ Μαχητές του Γουόλτερ Χιλ, το νοσηρό οι Διχασμένοι του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και το δυσεύρετο Οι Ξεγραμμένοι του Ντένις Χόπερ.

Επίσης από τις υπόλοιπες προβολές, το Στιγμιότυπα του Ρόμπερ Άλτμαν το οποίο φέτος κλείνει 30 χρόνια,  το Αντίο Ντράγκον Ιν, του Τσάι Μινγκ Λιάνγκ για το σινεμά που αγαπήσαμε και δεν (θα) υπάρχει πια, και το Βέρνερ Χέρτσογκ: Ριζοσπάστης ονειροπόλος που γύρισε για τον Χέρτσογκ ο συμπατριώτης του Τόμας Φον Στάινακερ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v