Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν πίνεις νερό

Αργός μεταβολισμός, έντονος πονοκέφαλος, αυξημένη πείνα και όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα σου όταν δεν πίνεις αρκετό νερό.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν πίνεις νερό

Εδώ δεν θα σου πούμε ότι είναι σημαντικό να πίνεις νερό. Το ξέρεις αυτό. Τι ακριβώς, όμως, μπορεί να συμβεί αν δεν το κάνεις, και πόσο τρομερό είναι; Συγκεντρώσαμε τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η μη επαρκής πρόσληψη νερού, όχι για να σε τρομάξουμε, αλλά για να σε παρακινήσουμε. Πήγαινε βάλε ένα ποτήρι νερό, κι έλα να διαβάσεις.

Αίσθημα πείνας

Αν αισθάνεσαι πιο πεινασμένος/η από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν πίνεις αρκετά υγρά. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι, το σώμα μπορεί να μας δώσει ενδείξεις πείνας για να φάμε περισσότερα αλμυρά ή αμυλούχα τρόφιμα, που συγκρατούν το νερό στον οργανισμό. Την επόμενη φορά που θα ετοιμάζεσαι να πιάσεις άλλη μια χούφτα κράκερ, δοκίμασε να πιείς πρώτα λίγο νερό –δεν είναι μόνο ανέκδοτο το «είδες; Δεν πείναγες, δίψαγες».

Έντονοι πονοκέφαλοι

Αν και οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, η αφυδάτωση είναι ο κύριος ένοχος. Αντί να ψάξεις για αναλγητικό την επόμενη φορά που θα νιώσεις το κεφάλι σου να σφυροκοπάει, πιες καλύτερα μπόλικο νερό. Για να αποφύγεις μελλοντικούς πονοκεφάλους, φρόντισε να πίνεις νερό με συνέπεια όλη την ημέρα αντί να περιμένεις να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα αφυδάτωσης. Ο γενικός κανόνας λέει πως, αν νιώσεις δίψα, η ζημιά έχει ήδη γίνει.

Δυσκοιλιότητα

Το νερό βοηθά στη λίπανση των αρθρώσεων και των ιστών του σώματος, καθώς και στη διέλευση των αποβλήτων μέσω του πεπτικού συστήματος. Όταν δεν πίνεις αρκετά υγρά, αυτό μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία αποβολής κοπράνων, οδηγώντας σε μια άβολη συσσώρευση. Εκτός από το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ των επισκέψεων στο μπάνιο, τα κόπρανα μπορεί επίσης να σκληρύνουν, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταπόνηση στην τουαλέτα και τελικά να αυξήσει τον κίνδυνο για αιμορροΐδες.

Κούραση

Εάν τα ποτά με καφεΐνη και τα ζαχαρούχα είναι τα ροφήματα που προτιμάς για να κρατάς τα επίπεδα ενέργειάς σου υψηλά, δοκίμασε να αντικαταστήσεις μερικά από αυτά τα ποτά με νερό. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένη ενυδάτωση και να μειώσει το «hangover» της καφεΐνης και της ζάχαρης που μπορεί να αισθανθείς μια ή δύο ώρες μετά τον καφέ ή το αναψυκτικό. Ενώ τα ποτά με καφεΐνη μπορούν να συμβάλουν στη συνολική ενυδάτωση, έχουν μια ήπια διουρητική δράση, πράγμα που προκαλεί αυξημένη ούρηση.

Κίνδυνος θερμοπληξίας

Οι θερμικές κράμπες, η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία σχετίζονται όλα με την αφυδάτωση. Αν και έχουμε συσχετίσει αυτές τις καταστάσεις με τον αθλητισμό και την έντονη άσκηση, στην πραγματικότητα είμαστε όλοι υποψήφια θύματα, ανεξάρτητα από το αν αθλούμαστε ή όχι. Ένα υγρό, ζεστό περιβάλλον μπορεί να επιδεινώσει την υπάρχουσα αφυδάτωση και να αυξήσει την πιθανότητα να αντιμετωπίσεις μία από αυτές τις ασθένειες της θερμότητας. Η θερμοπληξία μπορεί να χαρακτηριστεί από ζεστό, ξηρό δέρμα, υψηλή θερμοκρασία σώματος και αδυναμία. Εάν εμφανίσεις οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να πιείς πολλά υγρά και να επικοινωνήσεις αμέσως με έναν επαγγελματία υγείας.

Επιβράδυνση του μεταβολισμού

Η κατανάλωση αρκετών υγρών έχει πολλά προνόμια, ένα από τα οποία είναι η απώλεια βάρους. Το Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism δημοσίευσε έρευνα που διαπίστωσε αύξηση 30% στον μεταβολισμό των συμμετεχόντων μετά από κατανάλωση περίπου μισού λίτρου νερού. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η αύξηση της πρόσληψης νερού κατά 1,5 λίτρο την ημέρα θα μπορούσε να κάψει επιπλέον 17.400 θερμίδες κατά τη διάρκεια ενός έτους. Αυτό μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στους στόχους απώλειας βάρους.

Δυσκολία στη συγκέντρωση

Αν δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς στη δουλειά, στο βιβλίο που διαβάζεις, σε οτιδήποτε κάνεις γενικώς, είναι πολύ πιθανό να φταίει η αφυδάτωση. Ο εγκέφαλός μας αποτελείται κατά 80% από νερό και ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη και την προσοχή μας, σύμφωνα με έρευνα. Μάλιστα, πιο σοβαρά επίπεδα αφυδάτωσης παρουσιάζουν ακόμη πιο σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα, όπως σύγχυση (το λεγόμενο brain fog) και παραλήρημα.

Αύξηση του καρδιακού ρυθμού

Είτε κάθεσαι στο γραφείο σου και δουλεύεις, είτε βλέπεις τηλεόραση, είτε πας για το καθημερινό σου τρέξιμο, αν παρατηρήσεις καρδιακό ρυθμό υψηλότερο από τον συνηθισμένο, αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα αφυδάτωσης. Όταν δεν πίνεις αρκετά υγρά, η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να στείλει αίμα σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα υψηλότερο καρδιακό ρυθμό. Για να επιτρέψεις στο καρδιαγγειακό σου σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, ξεκίνα την ημέρα σου με άφθονα υγρά και θυμήσου να πίνεις νερό τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Με πληροφορίες από eatthis.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v