Η Volvo στέλνει στο μουσείο τους κινητήρες ντίζελ

Έως το 2030 η πολυτελής σουηδική μάρκα θα διαθέτει στην αγορά μόνο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Volvo στέλνει στο μουσείο τους κινητήρες ντίζελ

Η Volvo, κηρύσσει το τέλος των κινητήρων ντίζελ στην Κλιματική Εβδομάδα της Νέας Υόρκης - ο τελευταίος σουηδικός κινητήρας πετρελαίου θα παραχθεί στις αρχές του 2024.

Έως το 2030 η πολυτελής σουηδική μάρκα σχεδιάζει να διαθέτει στην αγορά μόνο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ως το 2040 σκοπεύει να είναι μία κλιματικά ουδέτερη εταιρεία. Αυτός ο ξεκάθαρος οδικός χάρτης προς την αποκλειστική ηλεκτροκίνηση αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο φιλόδοξα πλάνα μετασχηματισμού μεταξύ όλων των μεγάλων κατασκευαστών.

Καθοριστικό βήμα

Προκειμένου να υπογραμμίσει τη δέσμευσή της σε αυτούς τους στόχους, Κλιματική Εβδομάδα της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε τον τερματισμό της παραγωγής όλων των πετρελαιοκίνητων μοντέλων Volvo έως τις αρχές του 2024. Σε λίγους μήνες από τώρα, θα έχει κατασκευαστεί το τελευταίο Volvo με κινητήρα ντίζελ, κάτι που καθιστά τη Volvo έναν από τους πρώτους καταξιωμένους κατασκευαστές που κάνει αυτό το βήμα.

Αυτό το ορόσημο έρχεται ως συνέχεια της απόφασης που πήρε πέρυσι να σταματήσει την εξέλιξη νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης. Τον Νοέμβριο του 2022 πούλησε το μερίδιό της στη Aurobay, την κοινοπραξία που περιλάμβανε όλα τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονταν με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Πλέον, δεν διαθέτει ούτε μία κορόνα από τον προϋπολογισμό μας για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) στην εξέλιξη νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης.

«Τα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης είναι το μέλλον μας και υπερτερούν σε σχέση με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης: παράγουν λιγότερο θόρυβο, λιγότερους κραδασμούς, έχουν μικρότερο κόστος service για τους οδηγούς και μηδενικές εκπομπές ρύπων», δηλώνει ο Jim Rowan, Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Cars. «Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στη δημιουργία μιας ευρείας σειράς premium, αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων που προσφέρουν όλα όσα οι οδηγοί προσδοκούν από ένα Volvo – και αποτελούν κλειδί για την ανταπόκρισή μας στην κλιματική αλλαγή.»

Κλιματικός συναγερμός

Δεσμεύεται αποκλειστικά στην ηλεκτροκίνηση γιατί αυτό είναι το σωστό. Η έκθεση Global Climate Stocktake που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από τον ΟΗΕ υπογραμμίζει τον κλιματικό συναγερμό που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, καθώς και την ανάγκη για ανάληψη δράσης.

«Αυτό που ο κόσμος χρειάζεται τώρα, σε αυτό το κρίσιμο σημείο για τον πλανήτη μας και την ανθρωπότητα, είναι ηγεσία», λέει ο ο Jim Rowan. «Είναι καιρός η βιομηχανία και οι πολιτικοί ηγέτες να είναι δυναμικοί και αποφασιστικοί και να παράγουν ουσιαστικές πολιτικές και δράσεις στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Εστιάζουμε στην εκτέλεση του μέρους που μας αναλογεί και ενθαρρύνουμε τους συνεργάτες μας, καθώς και τους πολιτικούς ηγέτες ανά τον κόσμο να πράξουν το ίδιο.»

Συνεργασία

Προκειμένου να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το σημείο, ο Επικεφαλής Βιωσιμότητας της Volvo Cars, Anders Kärrberg (Άντερς Κέρμπεργκ), θα παρευρεθεί σε εκδήλωση που οργανώνει η Συμμαχία Accelerating to Zero (A2Z) στη φετινή Κλιματική Εβδομάδα της Νέας Υόρκης. Έχοντας ιδρυθεί στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27, η Συμμαχία A2Z αποτελεί μία πολυσυμμετοχική πλατφόρμα για όσους έχουν υπογράψει -και ανήκουμε σε αυτούς- τη Διακήρυξη της Γλασκώβης για Οχήματα Μηδενικών Εκπομπών.

Η πλατφόρμα A2Z επιτρέπει να συνεργάζεται η μάρκα και να συντονίζει τις δράσεις της με άλλους, στην κατεύθυνση υλοποίησης του συλλογικού στόχου της συμμαχίας που προβλέπει ότι «έως το 2040 -και όχι αργότερα από το 2035 στις μεγάλες αγορές- το σύνολο των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων και van θα αφορά οχήματα με μηδενικές εκπομπές».

Τόλμη

Παρόλο που ο στόχος της πολυτελούς μάρκας για την ηλεκτροκίνηση είναι πιο φιλόδοξος σε σχέση με τον παραπάνω, ελπίζει να επηρεάσει άλλες εταιρείες να τολμήσουν να αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή, μέσω της ανακοίνωσης για τους κινητήρες ντίζελ, αλλά και της συμμετοχής της φίρμας στις συζητήσεις του A2Z και σε άλλες συγκεντρώσεις στην Κλιματική Εβδομάδα της Νέας Υόρκης.

Η απόφασή να καταργήσουμε εντελώς τους κινητήρες ντίζελ έως τις αρχές του 2024 αποτυπώνει το πόσο γρήγορα αλλάζουν τόσο η αυτοκινητοβιομηχανία όσο και η ζήτηση των αγοραστών εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Αλλαγή σκυτάλης

Μόλις τέσσερα χρόνια πριν, οι κινητήρες πετρελαίου ήταν η βασική πηγή εσόδων της μάρκας στην Ευρώπη, όπως και για τους περισσότερους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Στην πλειοψηφία τους, τα αυτοκίνητα που διέθεσε στην ευρωπαϊκή ήπειρο το 2019 εφοδιάζονταν με κινητήρα ντιζελ, ενώ τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα μόλις είχαν αρχίσει να αφήνουν το αποτύπωμά τους.

Από τότε, αυτή η τάση έχει αντιστραφεί σε μεγάλο βαθμό, λόγω της μεταβολής στη ζήτηση, των αυστηρότερων κανονισμών για τους ρύπους, καθώς και της προσήλωσής της μάρκας στην ηλεκτροκίνηση. Η πλειοψηφία των πωλήσεων της μάρκας στην Ευρώπη πλέον αποτελείται από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, είτε με αμιγώς ηλεκτρικό είτε με plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης.

Αρνητική επίδραση

Ο μικρότερος αριθμός αυτοκινήτων ντίζελ στους δρόμους έχει επίσης θετική επίδραση στην ποιότητα του αέρα στις πόλεις. Παρόλο που οι κινητήρες πετρελαίου εκπέμπουν λιγότερο CO2 από τους κινητήρες βενζίνης, έχουν μεγαλύτερες εκπομπές αερίων όπως τα οξείδια του αζώτου (NOx) που επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα του αέρα, ιδίως στις πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v