Στα ίχνη του δολοφόνου με τα καλύτερα αστυνομικά της σεζόν

Ήρθαμε πάλι πίσω σαν τον δολοφόνο μαζί με τα καλύτερα αστυνομικά της πιάτσας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Στα ίχνη του δολοφόνου με τα καλύτερα αστυνομικά της σεζόν

Ο Σεπτέμβρης ήρθε κι έφερε την αρχή ακόμη μιας σεζόν με την ελπίδα να μας φερθεί καλύτερα από την προηγούμενη. Οι βιβλιόφιλοι από την άλλη δεν έχουν τέτοια ζητήματα, αφού για εκείνους έχει σημασία μόνο πόσα βιβλία θα προλάβουν να διαβάσουν, σπάζοντας το αμέσως προηγούμενο αναγνωστικό ρεκόρ τους. Η νέα σεζόν μπήκε πάντως καλά, ειδικά αν είσαι λάτρης των αστυνομικών και της νουάρ λογοτεχνίας και ξημεροβραδιάζεσαι περιμένοντας να βρεις ποιος είναι βρε παιδιά ο δολοφόνος. Εμείς σεβόμενοι το πάθος σου, ετοιμάσαμε μια λίστα με βιβλία που θα εκτιμήσεις ιδιαίτερα.

Ανταρκτική του Olivier Bleys (εκδόσεις Κέδρος)

Η Ανταρκτική είναι ένα μυθιστόρημα φιλοσοφικό και περιπετειώδες ταυτόχρονα, διαποτισμένο από μαύρο χιούμορ. Εδώ μπορεί να ξέρουμε τον δολοφόνο από τις πρώτες σελίδες, όμως ήρωες και αναγνώστες βρίσκονται στο κατόπι του όταν εκείνος αποδρά για να γλιτώσει τις συνέπειες των πράξεών του. O συγγραφέας φτιάχνει ένα στιβαρό μυθιστόρημα που δεν κάνει καθόλου κοιλιά, αφού σελίδα τη σελίδα η ιστορία εξελίσσεται, αποκαλύπτοντας  αφηγηματικό πλούτο και  καλοδουλεμένους χαρακτήρες. Η αγωνία μεγαλώνει όσο φτάνουμε προς το τέλος, αναγκάζοντας μας να παραδεχθούμε ότι η Ανταρκτική θα απασχολήσει τις βιβλιοσυζητήσεις μας για καιρό το επόμενο διάστημα.

Περίληψη εδώ 

Ματωμένη πεταλούδα της Μάρτα Καουκόνεν (εκδόσεις Ψυχογιός)

Η Ματωμένη Πεταλούδα είναι δίχως άλλο ένα κορυφαίο ψυχολογικό θρίλερ: κάθε φορά που νομίζεις ότι μπορείς να προβλέψεις την εξέλιξή του σε περιμένει ακόμα μια ανατροπή. Με τρόπο υποδειγματικό η συγγραφέας ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας, δίχως να κωλυσιεργεί μέσα από κλισέ κι ανούσιες εξιστορήσεις, προκειμένου να χτίσει έξτρα σασπένς ή αγωνία. Με όπλο την εξαιρετική αφήγηση και τους πολύ ενδιαφέροντες πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες η Καουκόνεν καταφέρνει να στρέψει το βλέμμα της παγκόσμιας crime λογοτεχνικής κοινότητας επάνω της κερδίζοντας χιλιάδες νέους αναγνώστες που υποκλίνονται στο ταλέντο της. Σαν κριτικός κινηματογράφου η συγγραφέας ποντάρει στον εικονοποιητικό λόγο της, που παραπέμπει στα αγαπημένα σκανδιναβικά θρίλερ που έχουν δημιουργήσει μια ξεχωριστή σινέ-σχολή. Αν μας ρωτάς δεν θα αργήσει η στιγμή που θα δούμε και την κινηματογραφική εκδοχή της Ματωμένης Πεταλούδας.

Περίληψη εδώ 

Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με φόνο του Κώστα Θ. Καλφόπουλου (εκδόσεις Καστανιώτη)

Τα λαϊκά νουάρ διηγήματα του Κώστα Θ. Καλφόπουλου μοιάζουν να βγαίνουν από τις κιτρινισμένες και ιλουστρασιόν σελίδες των οικογενειακών περιοδικών μιας άλλης εποχής ή από ταινίες του παλιού, ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου. Εδώ έχουμε μπόλικες λυκοφιλίες, λούμπεν ήρωες, βρωμόστομους δευτεραγωνιστές και femme fatale που θα έκαναν περήφανους όσους μάζευαν ΒΙΠΕΡ τη χρυσή δεκαετία του 1970. Οι ήρωες των διηγημάτων έχουν μια μαγκιόρικη λαϊκότητα κι αυθεντικότητα που πολύ μας άρεσε και ο λόγος του Καλφόπουλου μια προφορικότητα που ταιριάζει γάντι στις ιστορίες. Κάθε μια από αυτές μοιάζει βγαλμένη από δισέλιδο νουάρ λογοτεχνικού περιοδικού που περιμένει τους λάτρεις τους είδους να τους χαρίσει να τους χαρίσει ένα απολαυστικό και μυστηριώδες ανάγνωσμα.

Περίληψη εδώ 

Πάνω από το πτώμα μου του Jeffrey Archer (εκδόσεις Bell)

Η νέα περιπέτεια του Γουίλιαμ Γουόρικ «Πάνω από το Πτώμα μου» είναι μια καθηλωτική ιστορία φόνων, εκδίκησης και προδοσίας από τον κορυφαίο συγγραφέα των παγκόσμιων best seller, Jeffrey Archer. Εδώ ο συγγραφέας πατά στα κεκτημένα του Γούιλιαμ Γουόρικ, που οι αναγνώστες έχουν ξεχωρίσει από τις προηγούμενες περιπέτειές του για την οξυδέρκεια του αλλά και το απαράμιλλο στυλ του. Εδώ ο Γουόρικ τραβά και πάλι το ενδιαφέρον πάνω του, αφού εκείνος αποδεικνύεται ο άσος στο μανίκι του Archer ως ένας από τους πλέον καλογραμμένους χαρακτήρες που δημιούργησε  ποτέ. Η δράση είναι καταιγιστική, ενώ το σασπένς χτυπά κόκκινο όσο προχωρά η ιστορία, που σε μοιάζει να «γραπώνει» τα μάτια σου, καθώς δεν μπορείς να τα πάρεις πάνω από το βιβλίο.

Περίληψη εδώ 

Perfect Day της Romy Hausmann (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Η Romy Hausmann είναι μια από τις πιο σημαντικές φωνές στον χώρο της ευρωπαϊκής αστυνομικής λογοτεχνίας, με το βιβλίο της «Καλό μου παιδί» να σαρώνει στις λίστες με τα ευπώλητα ενώ πρόσφατα μεταφέρθηκε τηλεοπτικά και στο Netflix κάνοντας μεγάλο χαμό. Η ικανότητα της Hausmann να γράφει εξαιρετικά θρίλερ, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά και στο Perfect Day όπου και καταφέρνει να κρατήσει αμείωτη την ένταση σε όλες τις σελίδες του βιβλίου. Εδώ η συγγραφέας εμβαθύνει σε φιλοσοφικούς στοχασμούς αντιπαραβάλλοντας το φαινομενικά καλό με το φαινομενικά κακό, φτιάχνοντας ένα εξαιρετικό ψυχογράφημα του κατηγορούμενου ως δολοφόνου, ενώ αντίστοιχα παρακολουθεί τα ανθρώπινα αντανακλαστικά των αγαπημένων του προσώπων με τρόπο καίριο και ιδιοφυή. Από τα βιβλία που μπορούν να πάνε ένα βήμα παραπέρα την αστυνομική λογοτεχνία.

Περίληψη εδώ 

Παραμύθι του Stephen King (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Ο άρχοντας του τρόμου καταφέρνει με ένα περίεργο τρόπο σχεδόν σε κάθε του βιβλίο να στρέψουμε το βλέμμα μας στα κατορθώματα του, που βρίσκουν πάντοτε τον τρόπο να σκαρφαλώσουν στη λίστα των best- sellers. Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί ο King είναι ο μεγαλύτερος storyteller της γενιάς του. Κι αν το storyteller σου μοιάζει δύσκολο να εξηγηθεί, πες απλά παραμυθάς κι όλοι θα καταλάβουν. Άλλωστε δεν πρόκειται να παρεξηγηθεί ο αγαπημένος μας master of horror. Το Παραμύθι έχει όλα εκείνα τα συστατικά που αναμειγνύει με εξαιρετικό τρόπο ο King, παρότι πρόκειται για ένα βιβλίο που έγραψε στον καιρό της πανδημίας. Δηλητηριώδες χιούμορ, καλογραμμένους χαρακτήρες, έναν θάνατο που κινητοποιεί τις εξελίξεις της ιστορίας του κι αυτή την προαιώνια μάχη του καλού και του κακού που ενυπάρχει σε κάθε σύμπαν που σκαρφίστηκε ποτέ ο νους του συγγραφέα. Απολαυστικός για άλλη μια φορά.

Περίληψη εδώ  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v