Με αυτά τα βιβλία θα ξεκαλοκαιριάσουμε

Δεν ξέρουμε για σένα αλλά εμείς έχουμε ήδη βρει με ποια βιβλιαράκια θα πάμε φέτος παραλία.

Με αυτά τα βιβλία θα ξεκαλοκαιριάσουμε

Ο Ιούνης κατέφθασε και φέτος σημαίνοντας την έναρξη του καλοκαιριού και την αντίστροφη μέτρηση για τις διακοπές μας. Όσο λοιπόν προετοιμαζόμαστε για μαρκοβούτια, ξάπλες στην παραλία, κοκτεϊλάρες πάνω στο κύμα, άλλο τόσο σκεφτόμαστε ποιο βιβλιαράκι θα μας συνοδέψει στις φετινές διακοπάρες για να ξεκαλοκαιριάσουμε μαζί του. Μέσα από ενδελεχή έρευνα βρήκαμε εξαιρετικούς τίτλους της πρόσφατης βιβλιογραφίας, που θα σε συντροφεύσουν φέτος το καλοκαίρι υποσχόμενα το μοναδικό λιώσιμο που θα απολαύσεις.

Ξανθές Ρίζες της Bernadine Evaristo (εκδ. Gutenberg)

Μια αντεστραμμένη ιστορία της δουλείας από την Bernadine Evaristo (γενν. Λονδίνο, 1959), τη συγγραφέα του βραβευμένου με Booker Κορίτσι, γυναίκα, άλλο. Τι θα γινόταν αν οι λευκοί ήταν δούλοι των μαύρων; Πώς θα ένιωθαν;

Μια συγκλονιστική και συγκινητική αφήγηση για τις ανεκδιήγητες κακουχίες των ανθρώπων που έζησαν στη σκλαβιά -θύματα βασανιστηρίων και σκληρής εκμετάλλευσης- και για τα όνειρά τους να βρουν τον δρόμο προς την ελευθερία. H Evaristo είχε δώσει τα διαπιστευτήρια της για αυτόν τον λόγο περιμέναμε με ανυπομονησία το επόμενο συγγραφικό πόνημα που θα μεταφραζόταν στα ελληνικά. Οι Ξανθές Ρίζες καταφέρνουν να μας κρατήσουν αμείωτο το αναγνωστικό μας ενδιαφέρον, όσο ξετυλίγει μια ακόμη ανατριχιαστική ιστορία με βαθείς συμβολισμούς, ανατροπές επί ανατροπών και μια σχεδόν Black Mirror essence που απολαύσαμε ιδιαιτέρως. Από τα καλύτερα της χρονιάς, είναι βέβαιο ότι δεν θα λείψει από τις best of λίστες μας στο τέλος του 2023.

Περίληψη εδώ

Παράδεισος του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα  (εκδ. Ψυχογιός)

Συνδυάζοντας ιστορικά στοιχεία σε μια συγκινητική μυθοπλασία, ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα μάς προσφέρει ένα σπουδαίο λογοτεχνικό έργο για την Αφρική, την κληρονομιά της αποικιοκρατίας, τις φρικαλεότητες του πολέμου, καθώς και για τις απροσμέτρητες αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης.

Ο Γκούρνα ο οποίος κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2021 βάζοντας δύσκολα σε εκείνους που επέλεξαν να προφέρουν γρήγορα το όνομά του με τον Παράδεισο αποστομώνει πιθανούς αμφισβητίες του κι ανυψώνεται σαν μια από τις πιο σημαντικές συγγραφικές φωνές της εποχής μας. Ο Παράδεισος είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που δεν σε αφήνει λεπτό να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του κι εμείς δηλώνουμε ήδη θαυμαστές του.

Περίληψη εδώ

Τις μέρες που λιγόστευε το φως του Eugen Ruge (εκδ. Κλειδάριθμος)

Ένα πολυβραβευμένο μυθιστόρημα που διασχίζει τις αβύσσους του εικοστού αιώνα, μας ταξιδεύει στο Μεξικό, τη Σιβηρία και τη νεοσύστατη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Ένα εκπληκτικό πανόραμα της σύγχρονης ιστορίας αναπτύσσεται μπροστά στον αναγνώστη μέσα από την ιστορία μίας οικογένειας, δοσμένη με ανθρωπιά, ακρίβεια και χιούμορ. Από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις grower βιβλίων(όσο περνά ο καιρός σου αρέσουν περισσότερο) που όσο περνά ο καιρός τόσο δένεσαι με τους χαρακτήρες και τα νοήματά του. Η γραφή του Ruge είναι καίρια, στοχευμένη και κρατά με ακρίβεια τις αφηγηματικές ισορροπίες που χρειάζονται ώστε ο κάθε αναγνώστης να απολαύσει το συγκεκριμένο βιβλίο.

Περίληψη εδώ 

Τα Φιλιά του Manuel Vilas (εκδ. Ίκαρος)

Τα Φιλιά είναι ένα μεγάλο ερωτικό μυθιστόρημα, τρυφερό και αισθησιακό, συχνά αστείο και δραματικό, όπου οι χαρακτήρες στην οικειότητά τους συνδέονται μοναδικά με τον αναγνώστη. Ο Manuel Vilas δημιουργεί έναν στοχασμό για το πώς, εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης, δύο άνθρωποι προσπαθούν να βρουν το νόημα εκεί που φαινομενικά δεν υπάρχει. Προσπαθούσαμε να βρούμε μια παρομοίωση που να λειτουργεί ταιριαστά με τη διαδικασία της ανάγνωσης του βιβλίου του Manuel Vilas και δεν βρίσκουμε καλύτερη από ένα τρυφερό χάδι στο πρόσωπο.

Κάπως έτσι κυλά η ιστορία που σκαρφίστηκε ο Vilas, μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον μας όσο σκιαγραφεί το πορτρέτο του ερωτικού διδύμου που πρωταγωνιστεί στις σελίδες του. Άλλοτε αυθάδης κι απελπισμένος κι άλλοτε φλογερός κι αντισυμβατικός μα ποτέ μεγαλόστομος ο έρωτας που εκτυλίσσεται στα Φιλιά έχει μια και μόνο αποστολή. Να αλλάξει μια για πάντα τις ζωές των ηρώων αλλά και των αναγνωστών του.

Περίληψη εδώ 

Πάρε Ανάσα του Δημήτρη Σίμου (εκδ. Μεταίχμιο)

Ο Δημήτρης Σίμος επιστρέφει με ένα ψυχολογικό θρίλερ που θα πετσοκόψει την ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα νυχάκια σου, ενόσω το διαβάζεις. Ο αστυνόμος Λάζος αναλαμβάνει να διαλευκάνει ένα ανατριχιαστικό έγκλημα κι η Σίλβια Κώτσου φαίνεται πως έχει όλα όσα εκείνος χρειάζεται για να φτάσει στη λύση του.

Οι περιγραφές είναι ζωντανές και εικονογραφούν με μαεστρία τον κόσμο που δημιουργείται μέσα στις σελίδες του βιβλίου, ενώ οι χαρακτήρες είναι πολυδιάστατοι και ανθρώπινοι, καθιστώντας εύκολο για τον αναγνώστη να συνδεθεί μαζί τους και να συμπαρασταθεί στις εμπειρίες τους που αποκαλύπτονται σελίδα τη σελίδα κατά τη διάρκεια ανάγνωσης του Πάρε Ανάσα. Συμβουλή: αν το πάρεις μαζί σου στην παραλία βάλε υπενθύμιση στο κινητό για το αντηλιακό γιατί αν ξεκινήσεις τη μελέτη σε βλέπουμε να καίγεσαι από τον ήλιο.

Περίληψη εδώ 

Η Σκύλα της Quintana Pilar (εκδ. Πατάκη)

Η Σκύλα είναι ένα υπέροχα σκληρό κι αφοπλιστικά έξυπνο βιβλιαράκι 144 σελίδων που κρύβει μέσα του στιγμές από τις πιο λυσσαλέες μα συνήθως σιωπηλές μάχες που δίνει μεταξύ του ένα ζευγάρι. Μακριά από κάθε προσπάθεια εύκολου κι εξυπνακίστικου fast reading διδακτισμού η συγγραφέας επιλέγει να εμβαθύνει στους συμβολισμούς πίσω από τους οποίους ξεπροβάλλει η αδιαπραγμάτευτη αλήθεια μιας σχέσης σε τεντωμένο σκοινί. Από τις εκπλήξεις της χρονιάς το συγκεκριμένο.

Περίληψη εδώ

Πώς να σκοτώσεις την οικογένειά σου της Bella Mackie (εκδ. Διόπτρα)

Η Γκρέις είναι μία αδίστακτη serial killer, όμως αυτή τη στιγμή είναι στη φυλακή για έναν φόνο που δεν διέπραξε. Μια απολαυστική μαύρη κωμωδία που σατιρίζει τις οικογενειακές σχέσεις. Αν εκτιμάς το μακάβριο και κατάμαυρο χιούμορ, τότε εδώ είσαι. Στο «Πώς να σκοτώσεις την οικογένειά σου» βρήκες ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που θα κατά-ευχαριστηθείς χάρη στο σπιρτόζικο γράψιμο και το ανεπιτήδευτο ύφος που μοιάζει βγαλμένο από κάποια τηλεοπτική ένοχη απόλαυση την οποία έχει ταράξει στο binge-watching. Έξυπνο, διασκεδαστικό και πάνω από όλα ούλτρα χαλαρωτικό αυτό το βιβλιαράκι θα διώξει μακριά τους καημούς και τους αναστεναγμούς σου κάνοντας περήφανη τη Σωσώ από τα Εγκλήματα.

Περίληψη εδώ

Bournville του Jonathan Coe (εκδ. Πόλις)

Ο Jonathan Coe σφυρηλατεί τη σύγχρονη ιστορία του έθνους μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας. Πάντοτε καυστικός και με μια σαρδόνια χιουμοριστική διάθεση ο συγγραφέας κλείνει σαρκαστικά το μάτι σε όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία και δη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κεντρικό θέμα της αφήγησής του το φημισμένο εργοστάσιο σοκολατοποιίας, Cadbury – αν δεν έχεις δοκιμάσει κάποια Cadbury λιχουδιά μάλλον δεν είσαι καθόλου φίλος μας– που από το 2010 ανήκει σε μεγάλη αμερικανική εταιρεία, η οποία έχει μετατρέψει το κτίριο σε θεματικό πάρκο για τους επισκέπτες. Παράλληλα, παρακολουθούμε τη ζωή της Μαίρη η οποία θα ζήσει εβδομήντα πέντε χρόνια που σημαδεύονται από μείζονες κοινωνικές αλλαγές. Ακολουθούμε την πορεία της, από την τελετή στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ως τους βασιλικούς γάμους, τις βασιλικές κηδείες, το Brexit και τον κορωνοϊό.

Ο Coe για άλλη μια φορά καθοδηγεί τον αναγνώστη με μαεστρία σε όλα τα πολυποίκιλα θέματα με τα οποία καταπιάνεται το βιβλίο ξεδιπλώνοντας τις αφηγηματικές αρετές του για άλλη μια φορά προς τέρψιν των χιλιάδων φανατικών του θαυμαστών στη χώρα μας.

Περίληψη εδώ 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v