Η Αχτσιόγλου ως μεσοβέζικη λύση

Κασσελάκης ή Τσακαλώτος; Ιδεολογική καθαρότητα ή επιδίωξη της εξουσίας με τους καλύτερους επικοινωνιακά όρους; 

Η Αχτσιόγλου ως μεσοβέζικη λύση

Για τους παλαιούς «Συνασπισμένους» του 3% και για όσους ψηφίζουν Σύριζα θεωρώντας ότι κάνουν το καθήκον τους απέναντι στην Αριστερά η ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο συνέδριο του Σύριζα ήταν πραγματική παρηγοριά. Μίλησε ιδεολογικά, συναισθηματικά, ενεργοποιώντας την παράδοση αυτής της παράταξης που, πριν γίνει κόμμα εξουσίας, ήταν η εν Ελλάδι «ευρωπαϊκή αριστερά». Η δική του υποωηφιότητα έχει περιορισμούς, τους οποίους αναγνώρισε και ο ίδιος. Πρακτικά είναι μια υποψηφιότητα που δεν θα μπορούσε να οδηγήσει τον Σύριζα σε κυβερνητική θέση, εκτός και αν η αριστερά γίνει ξαφνικά θελκτική πολιτική πρόταση για την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.

Γιατί τώρα δεν είναι.

Στον αντίποδα βρίσκεται η υποψηφιότητα Κασσελάκη, ο οποίος δεν διαθέτει και δεν διεκδικεί καμία οικογενειακή σχέση με την αριστερά και την κληρονομιά της, αλλά προβάλει ως ο λιγότερο αριστερός υποψήφιος που θα μπορούσε να τραβήξει απολιτίκ ψήφους από τη δεξαμενή του κέντρου, ακόμη και της κεντροδεξιάς. Τι θα είναι το κόμμα που τυχόν θα εκλεγεί με τέτοιες ψήφους; Μια ατροφική σοσιαλδημοκρατία στην καλύτερη περίπτωση μια που τα προγράμματα και οι προτεραιότητες των Βρυξελλών δεν φαίνεται να είναι διαπραγματεύσιμες.

Και πάλι το ερώτημα για τον Σύριζα ανακύπτει αμείλικτο: τι θέλετε να είστε, παιδιά; Η εξουσία με την ιδεολογική καθαρότητα δεν συμβαδίζουν. Εδώ θα μπορούσε το συνέδριο να φανεί πραγματικά χρήσιμο. Μπορεί από τις εργασίες του να προκύψει μια κατεύθυνση, μια επιλογή ανάμεσα στις δύο εναλλακτικές; Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά. Πώς να πάρεις την απόφαση να γυρίσεις την πλάτη στην προοπτική της εξουσίας ή στην πολιτική παράδοση δεκαετιών;

Πώς να ταχθείς με την επιλογή ενός ασήμαντου ποσοστού και μιας μηδενικής επιρροής ή με την αμοραλιστική επιδίωξη της εξουσίας με πιθανό κόστος μια οριστική μετάλλαξη;

Αυτή η δυσκολία πιστεύω ότι είναι ο λόγος που στο τιμόνι του Σύριζα θα βρεθεί η «ενδιάμεση» Έφη Αχτσιόγλου που μοιάζει να μπορεί να κρατήσει δύο καρπούζια στην  ίδια μασχάλη. Τι και αν στην πραγματικότητα δεν μπορεί; Αυτό στο Σύριζα θα το μάθουν αργότερα. Στο μεταξύ θα έχουν αποφύγει τις δύσκολες αποφάσεις.             

  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v