Τι μπορώ να κάνω στην Αίγινα χωρίς αυτοκίνητο;

Επειδή κανείς δεν θέλει να πληρώνει 48€ (το minimum) έξτρα στα ακτοπλοϊκά του, μαζέψαμε όλα τα υπέροχα πράγματα σε περπατήσιμη απόσταση από το λιμάνι της Αίγινας.

Τι μπορώ να κάνω στην Αίγινα χωρίς αυτοκίνητο;

Το φθηνότερο εισιτήριο για Αίγινα φέτος βγαίνει 21€ το άτομο πήγαινε-έλα με τον Άγιο Νεκτάριο. Τα υπόλοιπα πλοία της γραμμής κοστίζουν 24€ (πήγαινε-έλα πάντα). Αν πάρεις αυτοκίνητο μαζί, μιλάμε για έξτρα 48€ στην πρώτη περίπτωση και 58€ στη δεύτερη, που αν δεν είστε παρέα πέντε ατόμων ώστε να το διαιρέσετε, το κόστος είναι μάλλον απαγορευτικό. Τι κάνεις λοιπόν; Είτε γίνεσαι λίγο πιο κοινωνικός σαν άνθρωπος, είτε κρατάς σημειώσεις από τη λίστα παρακάτω, για όλα όσα μπορείς να κάνεις στην Αίγινα πεζός/η.

Καταρχάς τα βασικά: Πού βουτάμε;

Η κοντινότερη στο λιμάνι παραλία λέγεται Αύρα, έχει άμμο και –παραδόξως για την θέση της– καθαρά νερά, που δεν βαθαίνουν με τίποτα, πράγμα που την καθιστά ιδανική για πιτσιρίκια. Έχει ξαπλώστρες στα 10€ το σετ, μαζεύει κάμποσο κόσμο, και είναι στα καλύτερά της εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα.

Στα 10 λεπτά περπάτημα από το λιμάνι θα βρεις την Κολώνα, επίσης αμμουδερή, με ωραία νερά και απαλλαγμένη από ξαπλωστρομπρέλες, κάτω ακριβώς από τον αρχαιολογικό χώρο λεπτομέρειες για τον οποίο έρχονται σε λίγο. Η παραλία βρίσκεται στα πόδια ενός πευκόφυτου λόφου με ονειρική σκιά τα μεσημέρια, και είναι από αυτές που βαθαίνουν και ξαναρηχαίνουν απότομα –το νου σου αν έρχεσαι με πιτσιρίκια.

@in2life_gr Παραλίες της Αίγινας για τα ΣΚ σου: Η Κολώνα #beach #greece #fyp #aeginaisland #hot ♬ Don't Let Me Go - Lane 8 & Arctic Lake

Αν την παραλία σου την θέλεις οργανωμένη, και δεν έχεις πρόβλημα με το περπάτημα, ένα 40λεπτο με τα πόδια από το λιμάνι σε μια ωραία διαδρομή που κινείται διαρκώς πλάι στην θάλασσα, θα βρεις τον Άγιο Βασίλειο, που έχει άμμο και ψιλό βοτσαλάκι, ξαπλώστρες στα 15€ το σετ αλλά και χώρο να απλώσεις την πετσέτα σου αν προτιμάς. Τα νερά είναι ρηχά, ό,τι πρέπει για παιδιά, ενώ μεγάλο συν η πρόσβαση για ΑμεΑ με ράμπα Seatrac. Αν βαριέσαι να περπατάς, ένα ταξί από το λιμάνι ως εδώ θα σου κοστίσει περί τα 7€.

Έχει τίποτα να δούμε;

Καταρχάς το λιμάνι-πρωτεύουσα της Αίγινας (που λέγεται σκέτο Αίγινα, για να μπερδεύονται οι νεοφερμένοι) είναι ό,τι πρέπει για απογευματινές βόλτες σε γραφικά σοκάκια. Η δε παραλιακή του περαντζάδα κινείται ανάμεσα σε χρωματιστά νεοκλασικά, πολυτελή γιωτ και παραδοσιακά καΐκια, κάποια εκ των οποίων είναι –σε πανελλήνια πρωτοτυπία– μανάβικα, που πωλούν φρέσκα φρούτα και ζαρζαβατικά.

Στα 5 λεπτά περπάτημα από εκεί που σε αφήνει το πλοίο, θα βρεις το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας, που φιλοξενεί μια μικρή αλλά ενδιαφέρουσα συλλογή με ευρήματα από τα προϊστορικά ως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Το μουσείο βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, που λέγεται έτσι επειδή μία μόνο κολώνα από αυτές που συναποτελούσαν τον Ναό του Απόλλωνα παραμένει όρθια. Η κολώνα βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του λόφου, πάνω από την ομώνυμη παραλία, και αξίζει τα ελάχιστα λεπτά περπάτημα από το μουσείο ως εδώ, αν μη τι άλλο για την φαντασμαγορική της θέα στην θάλασσα. Μουσείο και αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτά καθημερινά εκτός Τρίτης 10.00-17.30, με ενιαίο εισιτήριο 4€.

Οι λάτρεις των μουσείων, σημειώστε επίσης το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας που στεγάζεται σε ένα κουκλίστικο νεοκλασικό του 1828, και τον βενετσιάνικο Πύργο του Μαρκέλλου, που χτίστηκε τον 17ο αιώνα, και φιλοξενεί κατά καιρούς εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Νέα προσθήκη στον πολιτιστικό χάρτη του νησιού, οι Φυλακές (πρώην Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο) άνοιξαν φέτος μετά από χρόνια εγκατάλειψης για να φιλοξενήσουν εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις, και αξίζουν οπωσδήποτε μια επίσκεψη. 

Πού τρώμε και πού πίνουμε;

Δημιουργική κουζίνα εμπνευσμένη από την τοπική παράδοση στην πανέμορφη αυλή του Κάππος Έτσι (στα 17-20€ το άτομο με κρασί), ωραία μαγειρευτά και μεζέδες στο Δρομάκι που απλώνει τα τραπεζάκια του πάνω στην άμμο (στα ίδια επίπεδα τιμών), δημιουργικές και μη θαλασσινές νοστιμιές στον αγαπημένο των Αθηναίων Σκοτάδη (στα 30€ το άτομο με τα απαραίτητα ουζάκια), ολόφρεσκο ψαράκι και θαλασσινά στο Ουζερί Γελαδάκης, πίσω από την Ψαραγορά (στα 20€ περίπου το άτομο με ούζα). 

Διαβάστε περισσότερα - Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στην Αίγινα 

Για καφέδες και ποτά, η δημοφιλέστερη επιλογή είναι το Inn on the Beach με τις ξύλινες εξέδρες του κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Οι ντόπιοι αγαπούν πολύ τη Ρέμβη, που απλώνει τα φερ φορζέ τραπεζάκια της στην παραλιακή περαντζάδα, ενώ θρυλικό στέκι άνευ θέας στη θάλασσα αλλά με όμορφη αυλή είναι… η Αυλή, που έχει και φαγητό. Το βράδυ όλος ο κόσμος μαζεύεται στα Περδικιώτικα, που ξενυχτούν με μουσικάρες και ωραία κοκτέιλ σε μια σούπερ καλοκαιρινή αυλίτσα και έναν πανέμορφο εσωτερικό χώρο με ζωγραφισμένο ταβάνι και ξύλινο πάτωμα, που κάποτε στέγαζε την πρώτη τράπεζα του νησιού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v