Έρχονται οι μετανάστες και μας παίρνουν τους εμπρησμούς

Ο πρωθυπουργός για να μην αναλάβει τις ευθύνες, έδειξε τους μετανάστες ως αιτία της φωτιάς του Έβρου.  

Έρχονται οι μετανάστες και μας παίρνουν τους εμπρησμούς

Κάθε δημόσια τοποθέτηση μπορεί να αποτελείται από γεγονότα, εικασίες, ερμηνείες, πεποιθήσεις, ευχές ή ό,τι άλλο τέλος πάντων. Οι δημόσιες τοποθετήσεις θεσμικών παραγόντων έχουν ένα παραπάνω ενδιαφέρον, αφού οι εκφέροντες εκπροσωπούν τον συγκεκριμένο θεσμό στην δημόσια σφαίρα.

Την Πέμπτη στη Βουλή ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για το θέμα των πυρκαγιών που κατακαίουν την Ελλάδα όλο το καλοκαίρι. Μάλιστα, το… ρεζουμέ φαίνεται να γίνεται λίγες εβδομάδες μόλις μετά τις αρχές Ιουλίου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από κάθε φορά. Τέλος πάντων, για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης δεν θα μιλήσω, ας κρίνει το 41% που την ψήφισε.

Όμως στην προσπάθειά του να αποσείσει τις ευθύνες (βλ. το σκίτσι του Ανδρέα Πετρουλάκη), ο Πρωθυπουργός ανέφερε και κάτι άλλο που μου φαίνεται εγκληματική ασυνειδησία- αν πρόκειται περί ασυνειδησίας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πυρκαγιά στον Έβρο ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι είπε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ στις εικασίες του προσέθεσε ότι ξεκίνησε σε περιοχές από όπου συνήθως διέρχονται μετανάστες.

Εδώ, προκειμένου να περάσει στα μαλακά η ανικανότητα των αρμοδίων και του επιτελικού κράτους, δεν έχουμε απλώς ένα τυπικό «κατηγορώ τους “άλλους”», αλλά την στοχοποίηση μιας πληθυσμιακής ομάδας με συγκεκριμένο προφίλ, την οποία είναι πολύ πιο εύκολο η ελληνική κοινή γνώμη να αναγνωρίσει ως υπαίτια.

Με πρωτοφανή ανευθυνότητα ο πρωθυπουργός συνέθεσε στο πόδι ένα νοητικό σχήμα που εκθέτει ανθρώπους με γενικόλογες κατηγορίες που μοιάζουν με λάσπη σε ανεμιστήρα. Τηρουμένων των αναλογιών μου θυμίζει αυτό που έλεγαν οι προπαγανδιστές του Γ΄ Ράιχ ότι για τη μεσοπολεμική ένδεια του γερμανικού λαού ευθύνονταν «οι εβραίοι»- έτσι γενικά.

Η ακροδεξιά άνοδος στις πρόσφατες εκλογές έδειξε ότι η Χρυσή Αυγή και ο χώρος που εκπροσωπεί αυτή ζει και βασιλεύει. Αλίμονο σε εκείνους που ταϊζουν τους εν δυνάμει υποστηρικτές της με «εύκολη» τροφή μισαλοδοξίας και ρατσισμού. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει η- ομολογουμένως δύσκολη- επιλογή να γίνεις αποτελεσματικότερος ώστε να μην έχεις ανάγκη τέτοια ανόσια κόλπα.     

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v