Βγάζεις γλώσσα; Φέρε πίσω το κτίριο!

Ας υπογράψουμε το κείμενο διαμαρτυρίας για να ανακληθεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού σχετικά με το κτίριο του Συλλόγου των Αρχαιολόγων.  

Βγάζεις γλώσσα; Φέρε πίσω το κτίριο!

Επανερχόμαστε στο θέμα του κτιρίου του Συλλόγου των Αρχαιολόγων, μια που το ρεύμα κατά της σχετικής απόφασης διογκώνεται. Και όχι άδικα.   

Η πρεμούρα της υπουργού Πολιτισμού να πάρει πίσω το παραχωρηθέν προς 40 και βάλε ετών κτίριο του Συλλόγου Αρχαιολόγων δεν είναι απαλλαγμένη από πολιτική πρόθεση και ως τέτοια πρέπει να ανακληθεί.

Ο Σύλλογος των Αρχαιολόγων αποτελεί μία από τις πιο δραστήριες συνδικαλιστικές συσσωματώσεις επιστημονικού χαρακτήρα με διαρκή και ουσιώδη παρουσία στη δημόσια σφαίρα- συχνότερα δυσάρεστη για τους εκάστοτε κυβερνώντες, αφού δεν τσιγκουνεύονται την κριτική για την αρχαιολογική πολιτική και τις μεροληψίες της διοίκησης εις βάρος της προστασίας και της ανάδειξης αρχαιοτήτων.    

Το ίδιο το κτίριο του Συλλόγου, ένα υπέροχο νεοκλασσικό στην Ερμού φιλοξενούσε και φιλοξενεί συχνά συνέδρια, βιβλιοπαρουσιάσεις, δημόσιες επιστημονικές και πολιτικές συζητήσεις- είναι με δυό λόγια μία από τις αθηναϊκές πολιτιστικές οάσεις, όπου το πνεύμα ανασαίνει- που θα έλεγε και ο ποιητής.

Γράφει ο Αντώνης Λιάκος στην σελίδα του στο Facebook: «(…) Εκείνο όμως που ξεχωρίζει την Αθήνα, εκείνο που δίνει γλύκα και ενδιαφέρον στην πόλη, είναι αυτός ο ανοιχτός δημόσιος χώρος, αυτή η συζήτηση σε ροή, που δημιουργεί την αίσθηση μιας ανοιχτής κοινότητας η οποία από τη μια συζήτηση στην άλλη, παρακολουθεί επιχειρήματα, σκέψεις, κόντρες κλπ. Αυτό το πνεύμα πολιτισμικής ανοιχτότητας, κληρονομιά της Μεταπολίτευσης, αυτό αντιπροσωπεύει ο Σύλλογος Αρχαιολόγων και το κτήριο και ο κήπος του».

Η πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πραγματικό φιλόξενο κήπο του Συλλόγου για το ναυάγιο της Πύλου και τους κυβερνητικούς χειρισμούς περιείχε αρκετή εξ αριστερών κριτική η οποία φαίνεται ότι εξόργισε κύκλους της Κυβέρνησης οδηγώντας την ηγεσία του ΥπΠολ στην εκδικητική της απόφαση για ανάκληση του παραχωρητηρίου.          

Τυπικά μιλώντας το υπουργείο Πολιτισμού έχει το δικαίωμα να πάρει πίσω τη χρήση του κτιρίου του Συλλόγου Αρχαιολόγων. Η παραχώρηση δεν ήταν οριστική, αλλά μόνο αορίστου χρόνου. Στην ουσία όμως πρόκειται για μια χυδαία απόπειρα παρέμβασης σε μια δέσμη δραστηριοτήτων που «δεν είναι του χεριού μας» και η οποία «μόνο προβλήματα δημιουργεί». Όσοι διαφωνούν με αυτή την συλλογιστική και θέλουν να το δηλώσουν μπορούν να στείλουν email με το ονοματεπώνυμό τους στο [email protected].

Εύχομαι να είστε πολλοί.  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v