(Και πάλι) Φωτιές στα πατζάκια τους

Όση λεπτομέρεια για το τι θα μπορούσε, τι δεν μπορούσε να γίνει ή τι είναι σε εξέλιξη και αν μας ταΐσουν, η αποτυχία είναι όλη δική τους. 

(Και πάλι) Φωτιές στα πατζάκια τους

Όταν οι κινήσεις και οι δυνατότητες της πολιτείας για την αντιμετώπιση καταστροφών είναι κατώτερες του δέοντος, ανακύπτει αυτόματα το θέμα των ευθυνών.

Από την άποψη αυτή δεν έχουν νόημα οι δικαιολογίες, ενώ οι «εξηγήσεις» μοιάζουν με φτηνό επικοινωνιακό τρικ. Μας εξηγούσε φερ’ ειπείν ο πρωθυπουργός το σύστημα των παραγγελιών και τους χρόνους της αναμονής σε πιθανή παραγγελία Canadair, προκειμένου να «πείσει» ότι και να θέλαμε δεν θα προλαβαίναμε. Μας απηύθυνε έτσι μια δέσμη λεπτομερειών, για τις οποίες δεν γνωρίζουμε τι μέρος της όλης εικόνας αποτελούν. Και δεν είναι δουλειά μας να ξέρουμε. Όπως δουλειά των διοικούντων την χώρα δεν είναι να εξηγούν τι δεν πήγε καλά στη μία ή την άλλη περίπτωση, αλλά να φροντίζουν να μην πηγαίνει τίποτα στραβά.

Το να έχουμε επάρκεια εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι μια από τις ευθύνες κάθε ελληνικής κυβέρνησης. Πολλώ μάλλον όταν ξέρεις, όταν είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι με τον τύπου βλάστησης στη χώρα, το κλίμα και τις τοπικές θερμοκρασίες θα έχεις οπωσδήποτε καταστροφικές φωτιές.   

Μετά τον τραγικό θάνατο των δύο χειριστών του Canadair που κατέπεσε στην Κάρυστο, πληθαίνουν οι φωνές που συνδέουν την ένδεια σε πυροσβεστικό εξοπλισμό με τις δαπάνες για την αγορά πανάκριβων οπλικών συστημάτων: Ένα Rafale κοστίζει 30 εκατομμύρια, ενώ ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος 5. Είναι «λαίκισμός» να βλέπουμε ως σύστημα τις δύο πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης και να αξιολογούμε τις επιλογές της; Κατά τη γνώμη μου όχι.

Μολονότι αν ένας τέτοιος λόγος προερχόμενος από θεσμική πηγή θα μπορούσε να θεωρηθεί λαϊκίστικος, ο κάθε ένας από τους πολίτες δικαιούται να έχει άποψη για το πως θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί τα κονδύλια του κράτους του, μια που αυτά δεν είναι απεριόριστα.

Είναι άλλωστε ζήτημα και του πως ορίζει ο καθένας την «εθνική ασφάλεια», ποιους κινδύνους θεωρεί βέβαιους και ποιους ενδεχόμενους. Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα συνθέτουν μια εικόνα κραυγαλέας αποτυχίας του κρατικού μηχανισμού- και ας μας εξηγεί όσο θέλει ο οποιοσδήποτε τι δεν έχουμε ακριβώς καταλάβει.        

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v