Ναι αλλά για το Μάτι δε λέτε

Αποστολή ενός λειτουργικού, ευνομούμενου κράτους ΔΕΝ είναι να μας κρατήσει ζωντανούς. Αυτό (θα έπρεπε να) είναι δεδομένο.

Ναι αλλά για το Μάτι δε λέτε

Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν θλιβερό, το ότι πέντε χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το επιχείρημα «ναι αλλά οι άλλοι έκαψαν κόσμο» κάθε φορά που δέχεται κριτική.

Τελευταίο επεισόδιο στη σειρά «ναι αλλά για το Μάτι δε λέτε», το δελτίο τύπου που λάβαμε από την Περιφέρεια Αττικής, με τίτλο «Το κλείσιμο των πάρκων γίνεται για την προστασία των πολιτών. Όχι για την τιμωρία τους». Σε αυτό η Περιφέρεια απαντά στην, κατά την άποψή της, κακόπιστη κριτική που δέχεται για το κλείσιμο των πάρκων τις ημέρες του καύσωνα.

Τα πάρκα που λες, πτωχέ τω πνεύματι αναγνώστη, κλείνουν όταν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς όχι μόνο για να μειωθούν οι πιθανότητες εμπρησμού, αλλά και «για να μην κινδυνεύσουν ζωές στην απευκταία περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ παράλληλα να μπορούν άνετα τα πυροσβεστικά συνεργεία να προβούν στην κατάσβεσή της».

Το πρόβλημα όμως εδώ είναι το εξής: Όπως λέγαμε και τω καιρώ εκείνο της πανδημίας, αποστολή ενός λειτουργικού, ευνομούμενου κράτους ΔΕΝ είναι να μας κρατήσει ζωντανούς. Αυτό (θα έπρεπε να) είναι δεδομένο. Δεν εκλέγουμε κυβερνήσεις και διοικήσεις για να επιβιώσουμε, αλλά για να εξασφαλίσουμε ένα μίνιμουμ (κάποιος αισιόδοξος εδώ θα έλεγε «ένα καλό») βιοτικό επίπεδο.

Για το δε επιχείρημα «τις μέρες του καύσωνα δεν πρέπει να πηγαίνετε στα πάρκα, σε κλιματιζόμενες αίθουσες πρέπει να πηγαίνετε, αν δεν έχετε aircondition σπίτια σας» αρκεί να πούμε πως στους χάρτες που μας έστειλε η Περιφέρεια Αττικής η Αίγινα, επί παραδείγματι, ένα νησί 13.000 κατοίκων χωρίς τους παραθεριστές, έχει μία (1) κλιματιζόμενη αίθουσα. Στο Δημαρχείο.

Πήγαινε άραξε στο Δημαρχείο, τι άλλο θες να σου κάνουμε πια, εδώ οι άλλοι κάηκαν ζωντανοί.

Και αν πιστεύεις ότι υπερβάλλουμε, ιδού η επίμαχη παράγραφος, με την οποία κλείνει το δελτίο τύπου:

«Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε την ασφάλεια των πολιτών στον βωμό μικροπολιτικών εντυπώσεων. Και σε καμία περίπτωση, δεν θα ακολουθήσουμε τις ανεύθυνες πρακτικές προηγούμενων διοικήσεων, που οδήγησαν στον θάνατο εκατοντάδες συμπολίτες μας που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης».

Και κάπως έτσι, το σύνθημα «ζωή, όχι επιβίωση» αναβοσβήνει χαρμόσυνα σε μια γωνία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v