Πόσο επικίνδυνα είναι τα ηλεκτρικά πατίνια;

Οι δρόμοι της πόλης έχουν γεμίσει με ενήλικους αλλά και ανήλικους πατινο-αναβάτες. Τι λέει ο νόμος και ποιοι κίνδυνοι ελοχεύουν;

Πόσο επικίνδυνα είναι τα ηλεκτρικά πατίνια;

Πριν από μερικά χρόνια τα ηλεκτρικά πατίνια ή e-scooters έκαναν ντου στην αστική ζωή της πόλης προσφέροντας μια αρκετά διασκεδαστική εναλλακτική μετακίνησης.

Οι εταιρείες που τα νοίκιαζαν μέσω εφαρμογών πλέον δεν δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, όμως πολύς κόσμος πλέον έχει αγοράσει κάποιο e-scooter, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 400€. 

Είναι όμως ασφαλή; Οι απόψεις διίστανται και φυσικά έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά του αναβάτη.

Τι κίνδυνοι υπάρχουν;

Λόγω του ότι τα πατίνια είναι μικρά και ελαφριά οχήματα που ελίσσονται γρήγορα, δεν είναι ορατά στους άλλους χρήστες του δρόμου γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος.

Αντίστοιχα, η μέγιστη ταχύτητά τους που συνήθως είναι 25 χλμ./ώρα είναι υψηλή όταν κινούνται ανάμεσα σε πεζούς και χαμηλή όταν κινούνται μεταξύ οχημάτων.

Μάλιστα δεν είναι εξοπλισμένα με καθρέφτες οπισθοπορείας για να παρέχουν στον οδηγό καλύτερη ορατότητα, ενώ σε περίπτωση σύγκρουσης ενός πατινιού και ενός πεζού, ο πεζός είναι πιθανό να τραυματιστεί πιο σοβαρά από έναν αναβάτη ηλεκτρικού πατινιού.

Τα ατυχήματα με πεζούς και πατίνια είναι συχνά, όμως όπως αναφέρουν μέλη της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» μιλώντας στα «ΝΕΑ», η καταγραφή τέτοιων συμβάντων είναι αρκετά δύσκολη, καθώς οι συγκρούσεις είναι τις περισσότερες φορές μονομερείς πτώσεις, δηλαδή εμπλέκεται μόνο ένας χρήστης του δρόμου, επομένως αν δεν καταλήξει ο χρήστης στο νοσοκομείο δεν γίνεται γνωστό το συμβάν.

Σύμφωνα με τις αρχές πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα προκαλείται από ανήλικα άτομα που χωρίς να γνωρίζουν τους κανόνες και τα μέτρα ασφαλείας βγαίνουν στους δρόμους, χωρίς να υπολογίζουν την σοβαρότητα της κατάστασης.

Από δημοσιεύματα, γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με ηλεκτρικά πατίνια από το 2019 έως το 2022.

Τι αναφέρει ο νόμος

Σύμφωνα με την παρούσα νομοθεσία, τα ηλεκτρικά πατίνια με ταχύτητα έως 6 χλμ. την ώρα μπορούν να οδηγηθούν από άτομα άνω των 12 ετών, ενώ για τα μεγαλύτερα πατίνια των 25 χλμ. την ώρα, το όριο ανεβαίνει στα 15 έτη. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση τους σ’ αυτές τις ηλικίες απαιτεί την επίβλεψη ενήλικα και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Τα πατίνια με μέγιστη ταχύτητα από 6 έως 25 χλμ./ώρα υποχρεούνται να κυκλοφορούν σε ποδηλατοδρόμους, όταν υπάρχουν, ενώ σε άλλη περίπτωση ο οδηγός του πατινιού, υποχρεούται να χρησιμοποιεί το δεξί άκρο του οδοστρώματος, ακολουθώντας τους κανόνες του ΚΟΚ. Ακόμα, τα πατίνια δεν πρέπει να κινούνται σε αυτοκινητόδρομους που έχουν ελάχιστο όριο ταχύτητας τα 50 χλμ. ήτοι στις μεγάλες λεωφόρους, σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας και φυσικά στην εθνική οδό.

Όσον αφορά τα υποχρεωτικά μέτρα ασφαλείας, οι αναβάτες θα πρέπει να φοράνε κράνος, να μη μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο, να είναι ένας πάνω στο σκούτερ όχι δύο άτομα στο πατίνι και να τηρούν τη διάταξη του Κώδικα Οδικής κυκλοφορίας. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες φτάνουν έως και τα 200 ευρώ.

Για επιπλέον ασφάλεια, οι ειδικοί συνιστούν ο αναβάτης να μην φοράει σαγιονάρες ή πέδιλα, αλλά αθλητικά παπούτσια, με σκοπό να προφυλαχθεί και να συγκρατηθεί σε κάποια ενδεχόμενη πτώση. Επίσης, τα προστατευτικά για τους αγκώνες κρίνονται απαραίτητα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v