Συγκλονιστικές ιστορίες αγάπης στη σύγχρονη λογοτεχνία

Είτε είσαι ερωτοχτυπημέν@ είτε όχι είναι βέβαιο ότι θα συγκινηθείς με αυτά τα βιβλία που ξετυλίγουν μοναδικές ιστορίες συγκλονιστικής αγάπης και ταραχοποιού έρωτα.

Συγκλονιστικές ιστορίες αγάπης στη σύγχρονη λογοτεχνία

Καλοκαιράκι κι έρωτας πάνε συνήθως πακέτο αφού είναι η κατάλληλη εποχή για να πα΄ρεις το ταίρι σου αγκαζέ και να διακοπάρετε μαζί σε κάποιο απόμερο ή και πολυπληθές – όπως τη βρίσκει κανείς- μέρος του πλανήτη. Αν πάλι δεν ανήκεις στην κατηγορία των ερωτευμένων, μην αγχώνεσαι και μη μιζεριάζεις. Εμείς είμαστε εδώ για να σου προτείνουμε κάποια αριστουργηματικά βιβλιαράκια της σύγχρονης λογοτεχνίας που παρουσιάζουν θυελλώδεις έρωτες και κοσμαγάπητα ζευγάρια, για να πάρεις μια essence κι ας είσαι μπακούρι. Άλλωστε, όπως συμβαίνει πολύ συχνά δεν αργεί η ζωή να μιμηθεί την τέχνη.

Ατελώς Υπέροχοι της Colleen Hoover (εκδ. Διόπτρα)

Η τέλεια αγάπη ανάμεσα στην Κουίν και στον Γκράχαμ απειλείται από τον ατελή γάμο τους. Οι αναμνήσεις, τα λάθη και τα μυστικά που θάβουν όλα αυτά τα χρόνια έρχονται στην επιφάνεια και καταλήγουν να τους χωρίζουν. Το μόνο πράγμα που μπορεί να τους σώσει είναι το ίδιο πράγμα που μπορεί να καταστρέψει τη σχέση τους για πάντα.

Μια ρεαλιστική ιστορία για ένα ζευγάρι που απέχει από το τέλειο, για ένα ζευγάρι αποξενωμένο, που υψώνει τείχη καταστρέφοντας κάθε όμορφη ανάμνηση που έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια. Μπορεί όμως μια δυνατή αγάπη να επιβιώσει ανάμεσα σε δύο ατελείς ανθρώπους; Με έναν υπέροχο τίτλο η Colleen Hoover ξαναχτυπά και καθιερώνεται ως μια από τις σημαντικότερες συγγραφείς αυτού που καλούμε ρομαντική λογοτεχνία, χωρίς ναι μεν αλλά.

Με απλή γραφή και αφήγηση που ρέει, χωρίς να κοιλιάζει και να κουράζει τον αναγνώστη πετυχαίνει το στόχο της και ξεχωρίζει από τους «ανταγωνιστές» της.

Υπέροχη Αγαπημένη μου του Marieke Lucas Rijneveld (εκδ. Ίκαρος)

Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Περιμέναμε πώς και πώς το νέο μυθιστόρημα του Marieke Lucas Rijneveld, μετά τη διεθνή αναγνώριση, τις εξαιρετικές κριτικές και το βραβείο International Booker 2020 για το βιβλίο του «Δυσφορεί η νύχτα». Tελειώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε ότι η αναμονή άξιζε και με το παραπάνω. Η υπόθεση επικεντρώνεται στη σχέση ενός πενηντάχρονου αγροτικού κτηνιάτρου με τη μικρή κόρη του κτηνοτρόφου. Όσο εξελίσσεται η ιστορία συνειρμικά σκεφτόμαστε τη Λολίτα του Ναμπόκοφ, όμως όσο η πλοκή προχωρά για άλλη μια φορά υποκλινόμαστε στο ταλέντο του Marieke Lucas Rijneveld. Η γλώσσα του είναι σκληρή, ατίθαση, άβολη κι αφτιασίδωτη χωρίς να φοβηθεί να βουτήξει σε ποιητικά χωράφια για να αποκαλύψει την αλήθεια της. Δύσκολο μα ευφυές ανάγνωσμα που θα σε ανταμείψει σίγουρα για την επιλογή σου.

Προς τον Παράδεισο της Hana Yanagihara (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του ογκώδους βιβλίου της Yanagihara μείναμε με μια γλυκιά γεύση στο στόμα. Όχι τόσο για το πολύ ενδιαφέρον αλλά διφορούμενο τέλος του, όσο γιατί γεμίσαμε με αγάπη, τρυφερότητα και συναισθήματα που είναι δύσκολο να αποδοθούν στο χαρτί. Συνηθίζουμε να μιλάμε συνεχώς για όσα κάνουμε στα οποία άλλοτε πετυχαίνουμε κι άλλοτε αποτυγχάνουμε. Σπάνια στεκόμαστε σε όσα νιώθουμε, όσα πλημμυρίζουν την ψυχή μας και μας κάνουν να σηκώνουμε το δέμας και να αντιστεκόμαστε ακόμη και να αδιαφορούμε απέναντι σε κοινωνικούς στιγματισμούς σχετιζόμενους με το χρώμα του δέρματος μας, ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Η συγγραφέας στέκεται με γενναιότητα απέναντί μας ξεδιπλώνοντας τρεις υπέροχες ιστορίες.

Όμορφε κόσμε, πού είσαι της Sally Rooney (εκδόσεις Πατάκη)

Στο όμορφε κόσμε πού είσαι η Άλις, νεαρή συγγραφέας, γνωρίζει τον Φίλιξ, που εργάζεται σε αποθήκη στην ιρλανδική επαρχία, και του προτείνει να τη συνοδεύσει σε ένα ταξίδι στη Ρώμη. Στο Δουβλίνο, η καλύτερή της φίλη, η Αϊλίν, προσπαθεί να ξεπεράσει τον χωρισμό της φλερτάροντας με τον Σάιμον, που τον ξέρει από παιδί.

Η Άλις, ο Φίλιξ, η Αϊλίν και ο Σάιμον είναι ακόμα νέοι – όμως η ζωή τούς προσπερνάει σιγά σιγά. Ερωτεύονται ο ένας τον άλλο, εξαπατούν ο ένας τον άλλο, σμίγουν, χωρίζουν. Τους προβληματίζουν το σεξ, η φιλία, ο κόσμος στον οποίο ζουν. Βρίσκονται άραγε μέσα στο τελευταίο «φωτεινό δωμάτιο» πριν πέσει για πάντα το σκοτάδι; Γίνονται μήπως αυτόπτες μάρτυρες κάποιας μεγάλης αλλαγής; Θα βρουν τον τρόπο να πιστέψουν ότι όντως υπάρχει ένας όμορφος κόσμος;

H 31χρονη συγγραφέας κατάφερε να φέρει μια επανάσταση στον λογοτεχνικό κόσμο, χωρίς να υιοθετήσει κάποιο εξεζητημένο ύφος γραφής ή κάποια πρωτότυπη αφήγηση. Μπόρεσε να αποδώσει με σχεδόν προφορικό λόγο τις ανησυχίες, τα θέλω και τα φοβάμαι μιας ολόκληρης γενιάς που δυσκολεύεται να ισορροπήσει τις παρελθοντικές και γονικές διδαχές με την κρίση και την αποξένωση του σήμερα. Το ευτύχημα στην περίπτωση της Rooney είναι πως οι ήρωές της μιλούν όπως πάλλεται η καρδιά τους, κι αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν της ξεκάθαρα.

Το μενού του έρωτα του Νίκολα Μπάρρο (εκδόσεις Πατάκης)

Το στόρι λίγο πολύ είναι το ακόλουθο: «Η Ορελί και ο Αντρέ δεν είναι μόνο ευτυχισμένοι μέσα στη σχέση τους, αλλά φαίνεται πως και επαγγελματικά όλα τούς πηγαίνουν κατ’ ευχήν. Έπειτα από πίεση του εκδότη του, ο Αντρέ κάνει επιτυχημένες παρουσιάσεις του τελευταίου του βιβλίου. Το κοινό του, ως επί το πλείστον γυναικείο, κρέμεται από τα χείλη του. Ο Αντρέ απολαμβάνει την προσοχή, αλλά ο νους του είναι σε ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Έχει σκοπό να κάνει πρόταση γάμου στην Ορελί, τη γυναίκα της ζωής του, και μάλιστα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Όμως, την ίδια μέρα τυχαίνει το ρεστοράν της Ορελί να βραβευτεί με ένα αστέρι Μισελέν. Το μικρό εστιατόριο με δυσκολία αντεπεξέρχεται στην ξαφνική επέλαση πελατών, κι η νεαρή μαγείρισσα, παρ’ όλη τη χαρά της, έχει πελαγώσει». Μια μαγευτική ερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται μεταξύ κουζίνας και λογοτεχνίας. Η συνέχεια του παγκόσμιου μπεστ σέλερ «Η εποχή των κερασιών» βρίσκει τον αναγνώστη με κομμένη την ανάσα να ξεφυλλίζει μανιωδώς σελίδα τη σελίδα το βιβλίο του Μπάρρο, που βρίσκει με ευκολία τον στόχο του.

Αυτός δεν είναι άλλος φυσικά από την καρδιά του κάθε αναγνώστη, που ωσάν μαγεμένος παρακολουθεί την εξέλιξη αυτής της ιστορίας, που έχει γεννηθεί για να γίνει σειρά ή ταινία –να τα λέμε κι αυτά. Έξοχο και καλογραμμένο, το Μενού του Έρωτα θα κάνει το σαλάκι σου να τρέχει για όλους τους σωστούς λόγους.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v