Μήπως ήρθε η ώρα να πας διακοπές στη Χίο;

Μεσαιωνικά χωριά, μυρωδιά μαστίχας ολούθε, απέραντοι κάμποι. Η Χίος σε περιμένει για να ζήσεις το καλοκαίρι όπως πρέπει.

Μήπως ήρθε η ώρα να πας διακοπές στη Χίο;

Είναι άγρια και ταυτόχρονα γαλήνια, είναι πράσινη, είναι μεσαιωνική, έχει Κάστρα και Κάμπους που εκτείνονται ως εκεί που φτάνει το μάτι.

Η Χίος θέλει χρόνο. Όμως όπως λένε και αυτοί που ξέρουν, όσα περισσότερα τις αφιερώσεις τόσα παραπάνω θα λάβεις σε όμορφες εικόνες, γεύσεις και εμπειρίες.

Η πόλη και οι βόλτες στα σοκάκια

Από την προκυμαία του Λιμανιού που γεμίζει κόσμο όσο παίρνει και βραδιάζει με μπαρ και καφέ, μέχρι την πλατεία Βουνακίου στα ενδότερα της πόλης, ο νεανικός παλμός χτυπά δυνατά εδώ. Η πόλη προσφέρει ενδιαφέροντα αξιοθέατα, με πρώτο και καλύτερο το Κάστρο της. Οι ανασκαφές ανάγουν την ύπαρξη του στους ελληνιστικούς χρόνους, και παρόλο που ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε, λόγω των πολλαπλών επιθέσεων που δεχόταν από φιλόδοξους κατακτητές, άλλαζε συνεχώς όψη. Η μαγεία της Χίου όμως δεν είναι στην πόλη της, είναι στα χωριά της.

Από τον Κάμπο στη μυροβόλο (και στα χωριά)

 

Σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την πόλη, θα συναντήσεις τα Αρμόλια, το κεντρικό σταυροδρόμι για τα νότια χωριά του νησιού.  Πρόκειται για ένα μικρό χωριουδάκι με ενδιαφέρον και επισκέψιμο Κάστρο και πλούσια ιστορία στην κατασκευή πήλινων χρηστικών αντικειμένων. Χαρακτηριστικά επίσης και τα πολλά ξωκλήσια του, όπως και οι τρεις πηγές σε ωραίο σημείο για δροσιά και χάζι.

Νότια της πρωτεύουσας εκτείνεται η εύφορη πεδιάδα της Χίου, ο Κάμπος, κατάφυτη από περιβόλια με εσπεριδοειδή, ένας πίνακας ζωγραφικής που όμοιό του δεν έχεις ξαναδεί. Ο Κάμπος είναι γεμάτος με κτήματα και θερινές κατοικίες των παλιών αριστοκρατικών οικογενειών της Χίου, ενώ η απογευματινή βόλτα εδώ αναδεικνύει την ομορφιά και την αρχοντιά των κατοικιών του, δείγματα Γενουάτικης αρχιτεκτονικής που αναπτύχθηκε κατά την εποχή της Γενουατοκρατίας.

Χωριουδάκια στα πέριξ όπως το Βασιλιόνικο, το Χαλκειό, ο Δαφνώνας, το Βερβεράτο και ο Άγιος Γεώργιος, είναι ό,τι πρέπει για βόλτες και καφεδάκι υπό σκιάν. Ο Άγιος Γεώργιος μάλιστα απολαμβάνει υπέροχη θέα, και ακόμα πιο υπέροχη ανατολή – αν είσαι από εκείνους που στις διακοπές αρέσκονται στο να ξυπνούν νωρίς για να ρουφήξουν κάθε γουλιά της μέρας.

Στη νότια πλευρά του νησιού, τα Μεστά, είναι το καλύτερα διατηρημένο καστροχώρι του νησιού. Μια βόλτα επιβάλλεται και στους κοντινούς Ολύμπους και το όμορφο Πυργί, γνωστό και ως ζωγραφιστό χωριό χάρη στις «ξυστές» προσόψεις των σπιτιών του, μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία που τραβά το βλέμμα και προσφέρει άφθονες αφορμές για φωτογραφικά κλικ. Εδώ θα βρεις και το Μουσείο Μαστίχας: όλη η διαδικασία της μαστίχας, από το καθάρισμα των μαστιχόδεντρων μέχρι τα τελικά προϊόντα περνά μπροστά από τα μάτια σου.

Στη δυτική Χίο θα κάνεις μια στάση στο Λιθί, δίπλα στη θάλασσα για πεντανόστιμο φρέσκο ψάρι στα ψαροταβερνάκια στο γραφικό λιμανάκι- επίνειό του. Η παραλία του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ό,τι πρέπει για οικογένειες με πιτσιρίκια χάρη στα ήρεμα, ρηχά νερά της. Στη Βέσα, θα βρεις μια όμορφη πλατεία – ταμάμ για να γευτείς γλυκό του κουταλιού και καφεδάκι στη χόβολη.

Θες κι άλλα χωριουδάκια;

Φυσικά και θες, και η Χίος έχει μπόλικα. Στην κεντρική Χίο, θα βρεις τα μεσαιωνικά Αυγώνυμα, με τα μικρά τους σπιτάκια χτισμένα από πέτρα και με μικρά παράθυρα, τα οποία χρησιμοποιούνταν για να προστατεύονται από τις πειρατικές επιδρομές.

Ο Ανάβατος από την άλλη, είναι ένα συγκλονιστικό χωριό-φρούριο που στέκει αγέρωχο στην κόγχη ενός απόκρημνου βράχου και σωστά το αποκαλούν «Μυστρά του Αιγαίου». Πλησιάζοντας εδώ θαρρείς πως θα ξεχυθούν ιππότες να σε συνοδεύσουν από τις πύλες του.

Στον βορρά, θα συναντήσεις το Βροντάδο, καπετανοχώρι με ωραία παραθαλάσσια σπίτια που συντροφεύονται από το άγαλμα του αφανή ναύτη, ενώ συνεχίζοντας παραλιακά, θα βρεθείς σε δύο γραφικά ψαροχώρια, το Παντουκιός με γραφικό λιμανάκι και ταβέρνες με φρέσκο ψάρι και την Λαγκάδα, με εξαιρετικό λιμανάκι και απρόσκοπτη θέα προς το νησί των Οινουσσών.

Επόμενη στάση στα γνωστά και μη εξαιρετέα Καρδάμυλα, ένα μεγάλο χωριό με έντονο ενδιαφέρον. Τα Άνω Καρδάμυλα ή Πάνω Χωριό ή -απλώς- Χωριό είναι από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα της Χίου, χτισμένα εκεί που δέσποζε η αρχαία Καρδαμύλη, στον λόφο της Γρηάς, που αποτελεί και τη φυσική ακρόπολή του.

Πού βουτάμε;

Η παραλία του Ναγού πέντε χιλιομετρα από τα Καρδάμυλα διαθέτει πλούσια και ιδιαίτερη βλάστηση και χαρίζει απλόχερα δροσιά από τα πλατάνια, τα ψηλά δέντρα και τα μικρά ρυάκια που ξεχειλίζουν ακόμα και τους πιο ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Κοντά στο Ναγό, θα βρεις στην παραλία του Γιόσωνα, αν και εκτεθειμένη σε βόρειους ανέμους, έχει παρ’ όλα αυτά πεντακάθαρα νερά, ενώ το πράσινο τον δέντρων φτάνει μέχρι το μπλε της θάλασσας.

Στα νοτιανατολικά του νησιού, θα έρθεις πρόσωπο με πρόσωπο με την πιο εντυπωσιακή παραλία της Χίου: τα Μαύρα Βόλια, με τα σκουρόχρωμα βότσαλα ηφαιστειογενούς προέλευσης και την άγρια ομορφιά.

Αν θες να βουτήξεις κοντά στην πόλη, δημοφιλής είναι η αμμουδιά του Καρφά, ενώ στα νότια θα συναντήσεις τον Μέγα Λιμιώνα με την χοντρόκκοκη άμμο. Βόρεια της πόλης, η Δασκαλόπετρα είναι μια αρκετά δημοφιλής παραλία με άσπρα βότσαλα, ενώ από τις μικρές παραλίες του Βορρά ξεχωρίζουν το Πιθί και η Ελίντα. Οι παραλίες τριγύρω από τη Βολισσό είναι εξίσου γοητευτικές. Σημείωσε τον Μάναγρο, τα Μαγεμένα, τα Λευκάθια και τη Γωνιά.

Που θα μείνεις

Στο Πυργί, στα άνετα δωμάτια της Λουίζας με 66€ για ένα δίκλινο, στο Φιλοξενία στην πόλη της Χίου, με 65€ για ένα δίκλινο, στον Κάμπο στον Τόπακα με 51€ για ένα δίκλινο.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v