Μαγευτικοί προορισμοί χωρίς πλοίο

Δεν θες να δώσεις ένα μηνιάτικο σε ακτοπλοϊκά για να πας διακοπές; Σου έχουμε τέλειες εναλλακτικές για το καλοκαίρι, χωρίς πλοίο.

Μαγευτικοί προορισμοί χωρίς πλοίο

Δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τα ελληνικά νησιά και σου χαρίζουν απλόχερα υπέροχα τοπία, όμορφες παραλίες και ωραιότατο φαγητό.

Αν αποφάσισες φέτος να απαρνηθείς το πλοίο στις διακοπές σου, τότε σου έχουμε αγαπημένους προορισμούς για διακοπές χωρίς ακτοπλοϊκά.  

Λιμένι και Αερόπολη – η Μάνη στα καλύτερά της

Μπροστά από αυτό το μικρό, πετρόχτιστο χωριό απλώνεται μια θάλασσα  τόσο γαλαζοπράσινη, που θα μπορούσε άνετα να κοσμεί καρτ-ποστάλ της Καραϊβικής. Εδώ το βαθύ μπλε κάνει τέλεια αντίθεση με την καφεγκρί πέτρα των πύργων και των καπετανόσπιτων του χωριού.

Το Λιμένι έχει με επιβλητικά πυργόσπιτα από τα οποία ξεχωρίζει ο τετραώροφος Πύργος των Μαυρομιχαλαίων με τα τοξωτά παράθυρα και τις σειρές από πολεμίστρες. Τα στενά δρομάκια του που καταλήγουν σχεδόν ανεξαιρέτως στη θάλασσα ελίσσονται ανάμεσα σε πέτρινους πύργους, χαμηλά σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές και μικρές, αναπάντεχες εκπλήξεις όπως η εγκαταλελειμμένη εκκλησία της Παναγίας Βρεττής με το εντυπωσιακό καμπαναριό της.

Εννοείται πως εδώ θα βουτήξεις από τις τσιμεντένιες προβλήτες στο απόλυτο τιρκουάζ που αγκαλιάζει τους πέτρινους πύργους, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι μπροστά σε τέτοια νερά, τύφλα να ‘χουν οι παραλίες.

Λίγα λεπτά παραέξω, η Αερόπολη είναι πλημμυρισμένη στους πετρόχτιστους πύργους, τις χρωματιστές ξύλινες πόρτες, τις λουλουδιασμένες αυλές και την Ιστορία, που αποτυπώνεται στο μικρό, ιδιωτικό Μουσείο Πολέμου. Πέτρινα σπίτια με οικόσημα στις προσόψεις, μικρά εκκλησάκια που ξεφυτρώνουν εδώ κι εκεί και ψηλές πέτρινες μάντρες που προστατεύουν την καρδιά του οικισμού συνθέτουν γειτονιές στις οποίες δεν χορταίνεις να τριγυρνάς.

Πού θα φας: Στην κλασική και αγαπημένη ψαροταβέρνα Κουρμάς, φάτσα φόρα στη θάλασσα για εξαιρετικά θαλασσινά και ψαρικά και στον εξίσου ψαρολάγνο Τάκη στο Λιμένι, αμφότερα στα 25-30€ το άτομο, για ένα ψαρογευμα με κρασί. Στην Αερόπολη στο Τσουκάλι της Μπέττυς για φοβερά μαγειρευτά και ψητά της ώρας (20€ το άτομο, με κρασί), και στη Σπάκα για ντόπια κουζίνα, όπως το χοιρινό με πορτοκάλι (20€ το άτομο, με κρασί).

Που θα μείνεις: Στους πέτρινους πύργους του πολυτελούς Limeni Village, με εκπληκτική θέα στον κόλπο του Λιμενίου (243€ για μια superior σουίτα, με πλούσιο πρωινό), στα όμορφα Limeni Studios (120€ για ένα δίκλινο), στο Koukouri Suites στην Αερόπολη (92€ για ένα δίκλινο) και στα δωμάτια του Mani Hotel (71€ για ένα δίκλινο).

Ναύπλιο – ο βασιλιάς του καλοκαιρινού ΣΚ

Η γοητεία της παλιάς πόλης. Η θαλασσινή αίσθηση που συνοδεύει τις βόλτες στα γραφικά καλντερίμια. Τα όμορφα ταβερνάκια με τις εξίσου όμορφες γεύσεις που κρύβονται σε κάθε γωνιά. Η «πόλη του Σαββατοκύριακου», το υπέροχο Ναύπλιο, έχει όλα όσα χρειάζεσαι για ένα καλοκαιρινό σαββατοκύριακο και πολλά παραπάνω.

Εδώ θα βολτάρεις αργά το απόγευμα στα καλντερίμια της παλιάς πόλης και θα ανέβεις νωρίς το πρωί στο Παλαμήδι, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα βενετσιάνικα κάστρα της Ελλάδας. Θα εξερευνήσεις τα τείχη και τις διαδρομές του κάστρου της Ακροναυπλίας και θα σκαρφαλώσεις στις επάνω γειτονιές στις οποίες καταλήγουν τα σκαλάκια που ξεκινούν από το κέντρο της παλιάς πόλης, για να απολαύσεις την ονειρική ησυχία μακριά από τα πλήθη της Πλατείας Συντάγματος.

Θα βουτήξεις στην βοτσαλωτή Αρβανιτιά ακριβώς κάτω από την Ακροναυπλία, που προσφέρεται για βουτιές με φόντο ένα κάστρο, στην αμμουδερή Καραθώνα, περί τα 3 χιλιόμετρα έξω από το Ναύπλιο και στην παραλία Βίλες περί τα 20 λεπτά έξω από το Ναύπλιο, που έχει φανταστικά νερά, πλήρη απουσία οργάνωσης και πρόσβαση από μονοπάτι, που εγγυάται την έλλειψη πολυκοσμίας. Αν έχεις οικογένεια και θες αμμουδιά, ρηχά νερά και φουλ έξτρα οργάνωση, θα οδηγήσεις το αντίστοιχο 20λεπτο προς την αντίθετη κατεύθυνση, μέχρι την Ψιλή Άμμο στο δημοφιλέστατο Τολό.

Πού θα φας: Αν τραβά η όρεξή σου μαγειρευτά, θα πας στον Νούλη, για την καλύτερη ίσως μαμαδίσια κουζίνα στην πόλη, ενώ για φανταστική δημιουργική κουζίνα, που συνδυάζεται με εκλεκτά κρασιά από τον πελοποννησιακό αμπελώνα, θα πιάσεις τραπέζι στο Kastro Karima (λογαριασμός στα 20-30€ το άτομο). Για θαλασσινά εννοείται ότι θα κατέβεις παραλία και θα πιάσεις τραπέζι στον Μπούνο, γνωστό και ως Ψαροσαβούρα, για όλα τα γνωστά (καλαμαράκια και γαρίδες στο τηγάνι, φρέσκα ψάρια ημέρας, χταποδάκι ξυδάτο και πάει λέγοντας) αλλά και για ευφάνταστες θαλασσινές προτάσεις (από 30€ το άτομο).

Πού θα μείνεις: Στα όμορφα στούντιο του Enallio Luxury Apartments (από 85€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο Όμορφη Πόλη, στην παλιά πόλη (από 86€ για ένα δίκλινο) και αν θες λίγη δόση πολυτέλειας, στο Andrew's Luxury Residence (109€ για μια σουίτα με πρωινό).

Στα Σύβοτα αδερφές μου!

Τα Σύβοτα είναι η τέλεια βάση για να βουτήξεις σε μερικές από τις πιο φαντασμαγορικές παραλίες της Ηπείρου (βλέπε παρακάτω). Είναι επίσης ένα γλυκύτατο, αν και ολίγον τι τουριστίκ, χωριό ιδανικό για απογευματινές βόλτες στο παραλιακό πλακόστρωτο του με παγωτό χωνάκι ανά χείρας.

Για τις βουτιές σου, η Πισίνα είναι η ατραξιόν-σταρ του μικρού ακατοίκητου νησιού του Αγίου Νικολάου απέναντι από τα Σύβοτα κι είναι ένα μέρος που αξίζει να επισκεφθείς όπως και δήποτε, ενώ έτερη σταρ εδώ είναι η εντυπωσιακή Μπέλα Βράκα με τη βοτσαλωτή κι άβαθη θάλασσα που ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά. Εξαιρετικές επιλογές για τις βουτιές σου είναι και οι παραλίες της Μικρής και Μεγάλης Άμμου, όπως και το βγαλμένο από νησάκι της Καραϊβικής, Μέγα Ντράφι.

Αν έχεις όρεξη για εκδρομούλα, η Γλυκή, είναι ένα παραδοσιακό χωριουδάκι μια σταλιά χτισμένο στις όχθες του Αχέροντα, ιδανικό για εξορμήσεις στη μαγεία του φαραγγιού του, αλλά και για να εξερευνήσεις τα λιγότερο γνωστά χαϊλάητ της περιοχής, όπως είναι το Σούλι και το Κάστρο της Κιάφας, το φανταστικό μονοπάτι που λέγεται Σκάλα της Τζαβέλαινας και η Αμμουδιά στην οποία εκβάλλει ο Αχέροντας.

Πού θα φας: Αν είσαι κρεατολάγνα ψυχή, θα πας κατευθείαν στη Θεσσαλία, μια κλασική ταβέρνα με όμορφη αυλή, η οποία φημίζεται για το εξαιρετικό της κοντοσούβλι και το ζουμερό μπιφτέκι (περί τα 20€ το άτομο, με κρασί). Για θαλασσινά μέχρι τελικής πτώσης σε καλές μερίδες, θα πιάσεις τραπεζάκι στο παραθαλάσσιο Διαπόρι, εκεί όπου γαριδομακαρονάδες, μύδια αχνιστά και γαρίδες παίζουν δυνατά (περί τα 25€ το άτομο, με κρασί). Λίγο παραέξω, στο χωριό Πέρδικα, τα Καβούρια ξεχωρίζουν για τις ιδιαίτερες συνταγές τους τόσο σε ψαρικά, όσο και σε κρέας (περί τα 20€ το άτομο, με κρασί).

Πού θα μείνεις: Στα λιτά δωμάτια του Hotel Elena (από 66€ για ένα δίκλινο), στα μοντέρνα Sarah Luxury Rooms (από 96€ για ένα δίκλινο), και στο προσεγμένο Eutopia Olive Garden (από 85€ για ένα τρίκλινο με κήπο).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v