Έφυγες τώρα για Σαμοθράκη

Νησί παρθένο, με οργιώδη βλάστηση και μυστηριακή ατμόσφαιρα. Νησί μοναδικό για τα μάτια σου μόνο.

Έφυγες τώρα για Σαμοθράκη

Η Σαμοθράκη είναι ένα νησί μαγικό.

Η κορυφή ενός βουνού που βυθίστηκε, στην άκρη του Βορείου Αιγαίου. Το βουνό που το λένε Σάος με 1.611, αλλά το φωνάζουν Φεγγάρι. Το ποτάμι που το λένε Φονιά, με τις πηγές του στον ουρανό και την εκβολή του στην καθόλου φιλική θάλασσα, μέσα από μια διαδρομή με αρχαία πλατάνια.

Οι παραλίες με τα τεράστια στρογγυλά βότσαλα. Το ιερό των μεγάλων θεών με τα Καβείρια μυστήρια. Η άλλη πλευρά, ήσυχη, μαλακή, με τις ελιές και την ψιλή άμμο.

Αν φέτος αποφάσισες να βάλεις πλώρη για το μυστηριακό αυτό νησί, τότε δώσε βάση στα απόλυτα… οπωσδήποτε που οφείλεις να γνωρίζεις.

Οι Βάθρες

Αν πας στη Σαμοθράκη και δεν πας στις Βάθρες είναι σαν μην πήγες ποτέ στο νησί. Οι λίμνες με το παγωμένο νερό -100 στο σύνολο- κατά μήκος του Φονιά, κρυμμένες μέσα στα πλατάνια και τις φτέρες με απόλυτη σταρ τη Γριά Βάθρα. Σκηνικό για θαύματα, που αξίζει την ανάβασή σου και τη βουτιά σου! 

Η Χώρα

Κούκλα, ψηλά, δροσερά, χωμένη στα βουνά με σοκάκια και εκκλησίες. Υπέροχα καφενεία, πολύ πράσινο και με θέα πιάτο για να χαζεύεις ώρες.

Ο Βάτος

Πας με καΐκι. Μόλις δεις τον καταρράκτη Κρεμαστού που χύνεται στη θάλασσα και τα βράχια που ονομάζονται «Της Γριάς τα Πανιά», αμέσως εμφανίζεται το μαγικό κολπάκι. Λευκό, λαμπερό, αμόλυντο. Πάρε προμήθειες για όλη τη μέρα και -γιατί όχι;- και τη νύχτα. Μακριά από όλα, σχεδόν στον Παράδεισο.

Οι Κήποι

Η παραλία στο τέλος του κόσμου. Μαύρα ψιλά βότσαλα, τοπίο σεληνιακό, μήκος χιλιομέτρων. Μια μικρή καντίνα, εκατοντάδες γλάροι και κατσίκες.

Θερμά

Η λουτρόπολη του νησιού. Μπορείς να πας στα δημόσια λουτρά, ναι. Αλλά πρέπει να πας στο Καφενείο. Δίπλα στις πηγές, κάτω από τα πλατάνια. Μπορείς να μην φύγεις ποτέ;

Παχιά άμμος

Η μοναδική από τις παραλίες του νησιού με άμμο. Τέλεια ταβέρνα, πριν βουτήξεις πήγαινε πρώτα να ζητήσεις τραπέζι.

Ο Πύργος του Φονιά

Η παραλία δεξιά από το camping.  Ένας φόνος τον στοιχειώνει, ένα ποτάμι με το ίδιο όνομα καταλήγει στα νερά της.

 

Ο Προφήτης Ηλίας

Οικισμός που πας για να φας στον «Βράχο». Τι θα φας; Ντόπιο αγριοκάτσικο στη σούβλα και συκωταριά σούβλας. Όλα από ντόπια προϊόντα και η μπίρα «Φονιάς» από την τοπική ζυθοποιία, εξαιρετική, να συνοδεύει το φαγοπότι.

Η Παλαιόπολη

Ένας υπέροχος αρχαιολογικός χώρος με καινούργιο μουσείο, εξίσου υπέροχο. Εδώ θα δεις αρχιτεκτονικές αναπαραστάσεις των κτηρίων και στον εξωτερικό χώρο το αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης. Εδώ βρίσκονται και Μεσαιωνικοί πύργοι των Γατελούζων, όπως επισης και το Ιερό των Μεγάλων Θεών -Αρσινόειου- με τα σπουδαία Καβείρια μυστήρια.

Το «Τρώμε – πίνουμε» το σωστό

Κατσίκι: Όλες τις ημέρες, κάθε μέρα με όλους τους πιθανούς τρόπους μαγειρέματος. Βόσκουν ελεύθερα και πίνουν θαλασσινό νερό.

Παραδοσιακός Φούρνος: Ο παλαιότερος παραδοσιακός φούρνος της Ελλάδας, στη Χώρα, άνοιξε το 1853. Το 1998 ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Όλα χειροποίητα, όλα ψήνονται στον ξυλόφουρνο.

Μπίρα «Φονιάς»: Η ξανθοκόκκινη μπύρα «Φονιάς», που πήρε το όνομά της από τον μεγαλύτερο καταρράκτη του νησιού.

* Ευχαριστούμε την αγαπημένη συνάδελφο Μαρία Κεφαλά για τις πληροφορίες

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v