Η Ηγουμενίτσα μπορεί και να σε εκπλήξει

Έχει κάστρο, έχει Ιστορία, έχει ενδιαφέροντα μουσεία, έχει φαγητό να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Μήπως να μείνεις ένα βράδυ Ηγουμενίτσα πριν πάρεις το πλοίο για Κέρκυρα;

Η Ηγουμενίτσα μπορεί και να σε εκπλήξει

Η ταξιδιωτική κουλτούρα στην Ελλάδα αγνοεί επιδεικτικά τις πόλεις, και όχι εντελώς άδικα, αφού με ελάχιστες εξαιρέσεις σαν την Θεσσαλονίκη ή την Καλαμάτα αυτές είναι στην πλειοψηφία τους μάλλον άσχημες με την πρώτη ματιά. Αν όμως είσαι διατεθειμένος/η να προσπεράσεις τις πρώτες εντυπώσεις και να τις βολτάρεις, είναι πολύ πιθανό να εκπλαγείς θετικά. Ειδικά για την περίπτωση των λιμανιών, οι παλιοί ναυτικοί έλεγαν πως δεν έχουν ανάγκη να είναι όμορφα, επειδή είναι κάτι σαφώς σημαντικότερο: Ενδιαφέροντα. Η Ηγουμενίτσα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Μικρός οδηγός για νεοφερμένους

Το δεύτερο μεγαλύτερο σε κίνηση λιμάνι της χώρας μετά τον Πειραιά, η Ηγουμενίτσα είναι μια μικρή πόλη της Ηπείρου με πληθυσμό 10.000 κατοίκους. Απέχει μια ώρα από τα Γιάννενα, 5 από την Αθήνα και μισή από τις φανταστικές παραλίες στα Σύβοτα.

Η παραλιακή της περαντζάδα απλώνεται σε ένα φαρδύ πεζοδρόμιο από την πλευρά της θάλασσας, ενώ στην κορυφή του λόφου σώζονται τα ερείπια του ενετικού της κάστρου, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τη Γαληνοτάτη και ανατινάχτηκε δύο αιώνες αργότερα, το 1685, από τον Φραντσέσκο Μοροζίνι (που άλλο χόμπι από το να ανατινάζει κάστρα δεν είχε). Τον 18ο αιώνα το κάστρο επισκευάστηκε μερικώς, από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Σήμερα γίνονται εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του κάστρου, η βόλτα στον πευκόφυτο λόφο του οποίου είναι μια από τις ωραιότερες στην Ηγουμενίτσα.

Και τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ;

Πρώτο και καλύτερο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας είναι ένα φωτεινό και άψογα οργανωμένο μουσείο που διηγείται, μέσα από τη μόνιμη έκθεσή του «Θεσπρωτών Χώρα», ιστορίες που ξεκινούν από τη Μέση Παλαιολιθική περίοδο, 100.000 χρόνια πίσω, όταν οι κάτοικοι αυτής εδώ της γης έμεναν ακόμα μέσα σε σπήλαια, και φτάνουν ως την Οθωμανική αυτοκρατορία του 19ου αιώνα. Όπως εύκολα μαντεύεις, η έμφαση δίνεται στην ελληνιστική εποχή, τα χρόνια αμέσως μετά τον Μέγα Αλέξανδρο δηλαδή, η οποία είναι και μια από τις σημαντικότερες για την Ιστορία της Ηπείρου. Ακόμα και αν δεν είσαι μεγάλος/η φαν των μουσείων, αυτό εδώ αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη, καθότι η Ήπειρος είναι από τα μέρη εκείνα της Ελλάδας των οποίων η Ιστορία σκεπάζεται από ένα πέπλο μυστηρίου.

Ενδιαφέρον είναι επίσης και το «Σπίτι της Ρένας», ένα λαογραφικό μουσείο στην καρδιά της πόλης που φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 παραδοσιακά αντικείμενα τα οποία αποτυπώνουν τη νεότερη ιστορία της περιοχής –κεντήματα και υφαντά, παραδοσιακές φορεσιές και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Περί τα 10 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, μια επίσκεψη αξίζει οπωσδήποτε το Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, του 3ου αιώνα π.Χ. ενώ πολύ κοντά στις εκβολές του ποταμού Καλαμά, ένα τεταρτάκι οδήγησης από το κέντρο της Ηγουμενίτσας, ο Πύργος Ραγίου είναι ένα εντυπωσιακό οθωμανικό κάστρο επάνω σε ένα κατάφυτο λοφάκι 85 μέτρων. 

Οι παραλίες λένε τίποτα;

Καταρχάς, μισή ώρα με το αυτοκίνητο απέχουν όπως είπαμε οι απολύτως εξωτικές παραλίες στα Σύβοτα, για τις οποίες σου τα έχουμε πει αναλυτικά εδώ. Αν πάλι βαριέσαι να οδηγείς, μόλις 3 χιλιόμετρα έξω από την Ηγουμενίτσα ξεκινά το Μακρυγιάλι, μια χρυσαφένια αμμουδιά που απλώνεται στο ιλιγγιώδες μήκος των 7 χιλιομέτρων (εξ ου και το όνομά της) και βρέχεται από τα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου.

Πού (και τι) θα φάμε

Σε περίπτωση που δεν το πρόσεξες, η Ηγουμενίτσα είναι στην Ήπειρο, και η Ήπειρος θα μπορούσε άνετα να είναι η γαστρονομική πρωτεύουσα της Ελλάδας, πράγμα που σημαίνει πως άσχημα δεν θα φας πουθενά. Αν χρειάζεσαι συστάσεις ως χαωμένος πρωτάρης, σημείωσε καταρχάς την Αμβροσία για ζουμερά κρεατικά αλλά και πίτσα στον ξυλόφουρνο και θεϊκές μακαρονάδες, το Μπριζολάδικο του Λούη για… αυτό που λέει το όνομά του, τον Λίθο για σπιτικά μαγειρευτά (στα «οπωσδήποτε» το κοκκινιστό μοσχαράκι) τους Βλάχους για ζουμερά παϊδάκια και κρεατοφαγία μέχρι τελικής πτώσης και τον Κοκόση στην Πλαταριά για θαλασσινά και φρέσκο ψάρι πλάι στο κύμα.

Πού θα μείνουμε;

Στα συμπαθέστατα δωμάτια του Holiday Zigos (60€ το δίκλινο) του Alexandras Appartments (53€ το δίκλινο) ή του Alexander Rooms & Apartments (70€ το διαμέρισμα δύο ατόμων) 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v