Πού τρώμε φτηνά με θέα θάλασσα;

Γαριδούλες και καλαμαράκια, μεζέδες στεριανούς, ακόμα και… σουβλάκια με θέα θάλασσα σου έχουμε, γιατί η φτώχεια θέλει καλοπέραση.

Πού τρώμε φτηνά με θέα θάλασσα;

Δεν είναι απαραίτητο να σκας κάθε φορά 30άρια το άτομο για να φας δίπλα στην θάλασσα. Αν και σίγουρα λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με το φρέσκο ψάρι πλάι στο κύμα, όταν ο προϋπολογισμός δεν το σηκώνει, θα στερηθούμε μόνο ένα από τα δύο: το φρέσκο ψάρι, όχι το κύμα. Ιδού λοιπόν πού (και τι) θα φας με θέα στην θάλασσα, χωρίς να δώσεις παραπάνω από 17-20€ το άτομο.

Παράγκα 
Aκτή Koυμουνδούρου 34, Μικρολίμανο, τηλ.: 210 410 1065

Ένα από τα πιο ανεπιτήδευτα στέκια του Μικρολίμανου, απλώνει τραπεζάκια πάνω σε ένα ξύλινο ντεκ πλάι στην θάλασσα, και σερβίρει στεριανά κατά βάση μεζεδάκια, που περιλαμβάνουν φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, φέτα στο τηγάνι με μέλι και σουσάμι, φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες, ρεμπέτικη τηγανιά χοιρινή σβησμένη με κρασί, ψαρονέφρι στο τηγάνι με σάλτσα μελιού, φέτα, πατάτες τηγανιτές και θυμάρι, μανιτάρια γεμιστά με τυρί κρέμα, μπέικον, άνηθο και τυρί τσένταρ και μπουρεκάκια μελιτζάνας με κιμά, σάλτσα ντομάτας και τυρί. Με κρασάκι ή μπύρες, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 17-20€ το άτομο.

Λαβράκι 
46ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, Σαρωνίδα, τηλ: 22910 55171

Στη θέση όπου αγαπήσαμε την φημισμένη Ψαρού, το Λαβράκι έχει πλέον πάρει επάξια την θέση της, και συνδυάζεται τέλεια με τις βουτιές στα πέριξ της Αναβύσσου. Τα τραπεζάκια του απλώνονται σε μια πανέμορφη αυλή που αγναντεύει την θάλασσα απέναντι, ενώ στο μενού του ξεχωρίζουν προτάσεις όπως το χταπόδι ξυδάτο με ελαιόλαδο και αγριορίγανη, τα αχνιστά μύδια με κρασί, σκόρδο και μαϊντανό, το τραγανό ψιλό γαριδάκι Αιγαίου, τα φιλετάκια γλώσσας σε κανταΐφι και γλυκόξινη σάλτσα και το τηγανιτό καλαμάρι με φρέσκο μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού. Λογαριασμός με ουζάκι, στα 20€ το άτομο. Αναλυτικός κατάλογος εδώ

Φύκι Φύκι 
Λεωφ. Γρέγου 45, Πόρτο Ράφτη, τηλ: 22990 76333

Το μνημονεύουμε συχνά, αλλά το αξίζει, γιατί έχει ένα από τα ωραιότερα σκηνικά ολόκληρης της Αττικής, με τα τραπεζάκια του απλωμένα σε σημείο απλώνω-χέρι-και-πιάνω-θάλασσα, και με φανταστική θέα σε όλο τον κόλπο του Πόρτο Ράφτη. Εδώ λοιπόν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε στεριά και θάλασσα, αλλά για τις ανάγκες της οικονομίας εδώ θα κινηθούμε στεριανά και θα σου προτείνουμε τσιπς μανιταριών με σκορδάτη μαγιονέζα, σουβλάκια μαύρου χοίρου με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, γιουβέτσι κοτόπουλο με μαύρη τρούφα και χιώτικες χυλοπίτες με λεμονάτο ψαρονέφρι. Οπωσδήποτε κράτηση, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, και ιδανικά παρέα μεγαλύτερη των δύο ατόμων, για να δοκιμάσετε περισσότερα μεζεδάκια. Λογαριασμός με κρασάκι στο τέλος, στα 15-17€ το άτομο.

Το Ακρί 
Ακτή Θεμιστοκλέους 298, Πειραϊκή, τηλ.: 210 4180110

Παρά τις φήμες που πιθανότατα έχεις ακούσει, δεν είναι όλη η Πειραϊκή πανάκριβη. Το απολύτως νησιώτικο Ακρί, στην άκρη της παραλιακής περαντζάδας –αν δεν το μάντεψες από το όνομά του– είναι ένα πολύ αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Τα τραπεζάκια του τα απλώνει έξω για να αγναντεύουν την θάλασσα όσο φορτώνονται με νοστιμότατα θαλασσινά και λαχταριστούς ουζο-μεζέδες σε γενναιόδωρες μερίδες. Ξεχωρίζουν το χταποδάκι στα κάρβουνα, ο μαρινάτος γαύρος, οι γαρίδες, τα τηγανιτά καλαμαράκια, και το συμιακό γαριδάκι. Με το απαραίτητο ουζάκι, δεν θα ξεφύγεις από το μπάτζετ των 17-20€ κατ’ άτομο.

Φόρος 
Θορικό Λαυρίου, τηλ.: 22920 28018

Σταθερά το πρώτο ταβερνάκι που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για φτηνά θαλασσινά με θέα θάλασσα, ο Φόρος απλώνει τα τραπέζια του σε μια μεγάλη υπερυψωμένη αυλή που αγναντεύει ένα τοπίο θαλασσινό βγαλμένο από ταινία του Τσιώλη. Στα του μενού, ξεχωρίζουν ο φημισμένος του μπακαλιάρος σκορδαλιά, το μαστόρικα τηγανισμένο καλαμάρι, οι γαριδούλες, ο μαρινάτος γαύρος, και το χταπόδι ψητό ή ξιδάτο. Συνοδεύεις με ουζάκια και πληρώνεις γύρω στα 15-17€ το άτομο και η ζωή είναι ωραία.

Lamarina
Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, τηλ.: 211 0124117

Για το τέλος, κρατήσαμε την πιο-low-budget-δεν-γίνεται επιλογή. Τέσσερις λέξεις μόνο θα σου πούμε: Σουβλάκια με θέα θάλασσα. Πιάνεις τραπεζάκι με θέα στα γιωτ που λικνίζονται στη μαρίνα της Ζέας, και δοκιμάζεις, πέρα από τα αναμενόμενα καλαμάκια, κοντοσούβλια, μπριζολάκια και γύρους, νοστιμιές σαν το χαλούμι ψητό με σάλτσα μελιού και φύλλα ρόκας, αυγά με πατάτες ή με γραβιέρα και πολίτικο σουτζούκι, πατάτα ψητή με μπέικον και σως τσένταρ και κολοκυθάκια τηγανιτά με σως από γιαούρτι και δυόσμο. Όσο και αν υπερβάλλεις, τα 15€ το άτομο δύσκολα θα τα υπερβείς, ενώ για ακόμα πιο low budget καταστάσεις θα βρεις και τυλιχτά στα 3,10€. Δες και το αναλυτικό μενού εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v