Πώς να αντιμετωπίσεις τον επιχείλιο έρπη;

Αν σου εμφανίστηκε επιχείλιος έρπης τότε αυτές οι χρήσιμες συμβουλές αντιμετώπισής του θα σου λύσουν τα χέρια.

Πώς να αντιμετωπίσεις τον επιχείλιο έρπη;

Αν τυχόν δεν το ξέρεις, ο επιχείλιος έρπης είναι πολύ κοινή πάθηση, η οποία προκαλείται από λοίμωξη της περιοχής του στόματος με ιό απλού έρπητα «τύπου 1» (HSV 1). Το 90% των ενηλίκων έχουν στο αίμα τους αντισώματα κατά του ιού HSV και το 33% αυτών που έχουν μολυνθεί από τον ιό μια πρώτη φορά, θα τον εμφανίσουν ξανά. Ο επιχείλιος έρπης οδηγεί στην ανάπτυξη μικρών, επώδυνων φυσαλίδων, που συνήθως αποκαλούνται ερπητικές πληγές ή κυψελίδες για αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζεις κάποιους έξυπνους τρόπους αντιμετώπισής του ώστε να είσαι προετοιμασμέν@ για παν ενδεχόμενο.

Φρόντισε να αποφεύγεις την επαφή με τα επίμαχα σημεία

Προσπάθησε να μην αγγίζεις, να σκαλίζεις, να ξύνεις ή να χαϊδεύεις τα επίμαχα σημεία για να μην επιδεινώσεις την κατάσταση σου και να μην εξαπλωθεί ο ιός.

Η παγοκύστη να γίνει φίλη σου

Εφάρμοσε μια παγοκύστη στην περιοχή για να ανακουφίσεις τον πόνο και τον κνησμό που συνοδεύουν συνήθως τον επιχείλιο έρπη.

Μην σπας τις φουσκάλες

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπεις στη διαδικασία να σπάσεις τις φουσκάλος που έχουν σχηματιστεί στο χείλος σου. Κάθε φορά που σπας μια φουσκάλα επιμολύνεις την περιοχή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επουλωθεί το σημείο και οι βακτηριακές λοιμώξεις να κάνουν τις πληγές να παραμένουν περισσότερο και να οδηγούν σε ουλές.

Χρησιμοποίησε αιθέρια έλαια

Έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση αιθέριων ελαίων βοηθά στην ταχεία επούλωση των πληγών που έχουν σχηματιστεί από τον επιχείλιο έρπη.

Κράτησε την περιοχή στεγνή και καθαρή

Πλύνε πολύ καλά τα χέρια σου πριν αγγίξεις την ευαίσθητη περιοχή και φρόντισε να την κρατάς στεγνή και καθαρή προκειμένου να αποφύγεις περαιτέρω επιμόλυνση.

Απόφυγε όσο μπορείς την έκθεσή σου σε ακραία καιρικά φαινόμενα

Προσπάθησε να αποφεύγεις ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως η έκθεση στον ήλιο, ο αέρας και η υπερβολική ξηρότητα, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σου.

Έχεις ακουστά την πρόπολη

Η πρόπολη έχει αντιικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε τοπικά, πάνω στην πληγή είτε ως πόσιμο διάλυμα σε συνδυασμό με βιταμίνη C. Η πρόπολη βοηθά στη γρήγορη επούλωση των ελκών και μπορεί να αποδειχθεί ισχυρός σύμμαχος απέναντι στον επιχείλιο έρπη.

Να θυμηθείς να μην ξεχάσεις να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου

Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου σύστημα με υγιεινή διατροφή, βιταμίνες, καλό ύπνο, ξεκούραση, φυσική άσκηση και μείωση του στρες. Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπητα κι αντίστοιχα στη μείωση της συχνότητας εμφάνισής του.

Μεγάλη προσοχή στους κανόνες υγιεινής

Πρόσεξε να μην μοιράζεσαι προσωπικά αντικείμενα στοματικής υγιεινής όπως οδοντόβουρτσες, μεσοδόντια βουρτσάκια, αλλά και lip balms, κραγιόν ή και μολύβια για τα χείλη, καθώς έτσι είσαι πιο επιρρεπής στο να εμφανίσεις επιχείλιο έρπη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v