Αυτά τα συμπτώματα δείχνουν εμμηνόπαυση

Ακανόνιστη περίοδος, συχνές εναλλαγές διάθεσης, και άλλα σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι βαδίζεις προς την εμμηνόπαυση.

Αυτά τα συμπτώματα δείχνουν εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι το σταμάτημα της περιόδου, που συμβαίνει κατά κανόνα σε γυναίκες από 45 έως 55 ετών –η ηλικία ωστόσο ποικίλλει, ανάλογα με διάφορους κληρονομικούς και μη παράγοντες.

Για να μιλάμε για εμμηνόπαυση, πρέπει να έχουν περάσει 12 μήνες από την τελευταία περίοδο. Υπάρχει, ωστόσο, και η προεμμηνόπαυση, που προηγείται όπως μαρτυρά το όνομά της, και την οποία μπορείς να αναγνωρίσεις από σημάδια όπως τα παρακάτω.

- Προεμμηνοπαυσιακοί κύκλοι (αρχικά οι κύκλοι είναι πολύ μικροί, ακόμα και μικρότεροι από 21 μέρες, και στη συνέχεια πολύ μεγάλοι, παραπάνω από 36 μέρες)
- Εξάψεις
- Ευαισθησία στο στήθος
- Έντονες εναλλαγές διάθεσης και προεμμηνοροϊκού συνδρόμου
- Μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας
- Αίσθημα κόπωσης
- Ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση
- Κολπική ξηρότητα και δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ
- Συχνοουρία και ακράτεια κατά το φτέρνισμα ή τον βήχα
- Διαταραχές ύπνου

Όπως διαβάζουμε στο Iatronet.gr, τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δεν πρέπει να σας φοβίζουν, καθώς υπάρχουν αρκετές λύσεις για να τα ελέγξετε.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει στην αντιμετώπιση των εξάψεων. Οι εξάψεις είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που φέρνουν δυσφορία στη γυναίκα και μπορούν να εμφανιστούν 5 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση και κατά τα επόμενα 10 χρόνια.

Πρόκειται για ανεξέλεγκτο και αυθόρμητο αίσθημα καύσου που εμφανίζεται στο λαιμό και στο πρόσωπο. Οι εξάψεις μπορεί να συνοδεύονται από ερυθρότητα, εφίδρωση ή ρίγη, καθώς και από τις ‘’γνωστές’’ νυχτερινές εφιδρώσεις. Οφείλονται στο ότι η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων διαταράσσει τη λειτουργία των μηχανισμών που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος

Παράγοντες όπως το αλκοόλ, το στρες και οι έντονες συγκινήσεις μπορούν να επιδεινώσουν τις εξάψεις και καλό είναι να αποφεύγονται η καφεΐνη, τα πικάντικα τρόφιμα και το κάπνισμα.

Σημαντικό είναι να ακολουθήσετε πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι όσο πιο ισορροπημένη γίνεται. Η σόγια βοηθά στην καταπολέμηση των εξάψεων. Τα παράγωγα σόγιας περιέχουν υψηλά επίπεδα ισοφλαβονών, φυτοορμονών που βοηθούν στη ρύθμιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις. Το τόφου περιέχει σίδηρο και ασβέστιο, βασικά μεταλλικά στοιχεία που εξασφαλιζουν καλή υγεία.

Μπορείτε να δοκιμάστε τα φυτο-οιστρογόνα: νυχτολούλουδο, λυγαριά, σόγια, λυκίσκο, κόκκινο τριφύλλι. Μπορούν επίσης να προστεθούν ροδιόλα και μαγνήσιο, για την εξισορρόπηση της διάθεσης. Η δοσολογία εξατομικεύεται και είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή του φαρμακοποιού ή του διατροφολόγου σας, ώστε να διαλέξετε την πιο κατάλληλη και αποτελεσματική αγωγή για εσάς.

Για να μειώσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, μπορείτε επίσης, αν δεν το κάνετε ήδη, να αρχίσετε να γυμνάζεστε, ενώ ωφέλιμο είναι το βάρος σας να βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα και ο ύπνος σας να είναι επαρκής.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v