Η Πάργα είναι η τέλεια εναλλακτική που δεν σκέφτηκες για διακοπές

Φανταστικές παραλίες, παραμυθένια κάστρα, κουκλίστικα χωριά. Καλοκαίρι στην Ήπειρο έχεις κάνει; Όχι; Κακώς.

Η Πάργα είναι η τέλεια εναλλακτική που δεν σκέφτηκες για διακοπές

Την έχεις δει σε χιλιάδες φωτογραφίες στα social media –και δικαίως, γιατί η φωτογένειά της δεν έχει προηγούμενο. Τώρα έφτασε η ώρα να την δεις από κοντά, και αυτήν και τις φανταστικές παραλίες και τα παραμυθένια μέρη γύρω της. Θα προσθέταμε το έξτρα αβαντάζ του να γλιτώσεις το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, αλλά αυτό μάλλον το έχεις σκεφτεί ήδη.

Μικρός οδηγός για νεοφερμένους

Η Πάργα είναι η άτυπη πρωτεύουσα του ηπειρώτικου καλοκαιριού. Εξήντα χιλιόμετρα βόρεια της Πρέβεζας, και 100 από τα Γιάννενα, είναι αμφιθεατρικά χτισμένη πλάι στην θάλασσα του Ιονίου, με τα χρωματιστά σπιτάκια της να σκαρφαλώνουν τον λόφο πλάι στο βενετσιάνικο κάστρο της. Τα πλακόστρωτα σοκάκια που ελίσσονται ανάμεσά τους περνούν κάθε τόσο πλάι σε μια λουλουδιασμένη αυλίτσα, ένα ξέφωτο με θέα στο απέραντο τιρκουάζ που απλώνεται μπροστά της, μια ακόμα στροφή με φόντο το κάστρο.

Φουλ ανεπτυγμένη τουριστικά τα τελευταία χρόνια, που σημαίνει πως τον Αύγουστο ενδέχεται να τη βρεις λίγο παραπάνω κοσμοπλημμυρισμένη απ’ όσο θα ήθελες, η Πάργα (όπως και όλη η Ήπειρος) είναι σαφώς οικονομικότερη για διακοπές από τα περισσότερα μέρη στην Ελλάδα. Είναι επίσης ιδανική βάση για να εξερευνήσεις τις φανταστικές παραλίες γύρω της, να περπατήσεις το μαγικό φαράγγι του Αχέροντα και να περιπλανηθείς σε αρχαίες πόλεις και μεσαιωνικά κάστρα.

Εν αρχή ην οι παραλίες

Θα ξεκινήσουμε από τα SOS, που είναι το χιλιοφωτογραφημένο Σαρακίνικο με τα απόλυτα τιρκουάζ νερά του σε τέλεια συμφωνία με το πράσινο που φτάνει ως το κύμα και ο Βράχος, πιο νότια, στο δρόμο προς την Πρέβεζα, μια υπέροχη, αφράτη αμμουδιά που απλώνεται σε μήκος χιλιομέτρων και αγναντεύει και ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα.

Ανάμεσα στην Πάργα και τα Σύβοτα, η Πέρδικα είναι ένα ήσυχο ψαροχώρι (τέλεια βάση αν η Πάργα σου φανεί πολύ τουριστική) με δύο φανταστικές παραλίες κοντά του: Το Μέγα Ντράφι με τα σμαραγδένια του νερά, τα ολόλευκα βότσαλα και τη φουντωτή βλάστηση που φτάνει σχεδόν ως το κύμα, και το Καραβοστάσι με την χρυσαφένια αμμουδιά, τα υπέροχα ανοιχτογάλαζα νερά και τον ποταμό Παραμυθιώτη που εκβάλλει εδώ, χωρίζοντας την παραλία στα δύο. Αν ακολουθήσεις το μονοπάτι μέσα από το φουντωτό πευκοδάσος που καταλήγει στην παραλία, θα βρεθείς στον αρχαιολογικό χώρο του Δυμόκαστρου, απ’ όπου η θέα στο απέραντο τιρκουάζ του Ιονίου είναι φαντασμαγορική.

Και φτάνουμε στο βαρύ πυροβολικό, στα Σύβοτα, 27 χιλιόμετρα βόρεια από την Πάργα, όπου η φάση γίνεται πραγματικά εξωτική, επιπέδου δεν-το-πιστεύω-ότι-είμαι-στην-Ελλάδα. Εδώ, οι δύο «οπωσδήποτε» παραλίες είναι η Μπέλα Βράκα, στην ουσία δύο αντικριστές παραλίες με περπατήσιμα τιρκουάζ νερά ανάμεσά τους, και η Πισίνα στην οποία πας με καραβάκι από τα Σύβοτα και είναι… αυτό που λέει το όνομά της, μια παραλία με τα πιο διάφανα τιρκουάζ νερά που έχεις δει ποτέ.

Και τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ;

Μισή ώρα απόσταση από την Πάργα, οι πηγές του Αχέροντα είναι το απόλυτο παραμυθένιο τοπίο που δεν πρέπει για κανένα λόγο να χάσεις. Εδώ φοράς ειδικά παπουτσάκια που προμηθεύεσαι από την όχθη, και περπατάς μέσα στο υπερ-παγωμένο ποτάμι (το νερό φτάνει στα περισσότερα σημεία μέχρι τον αστράγαλο, άντε γάμπα αν είσαι πολύ κοντός/η) διασχίζοντας το μαγικό, καταπράσινο φαράγγι.

Διαβάστε περισσότερα - Αχέροντας: Ομορφιά στις όχθες του Άδη 

Στην ευρύτερη γειτονιά του Αχέροντα, θα εξερευνήσεις το Σούλι και το Κάστρο της Κιάφας, θα περπατήσεις το εκπληκτικό μονοπάτι της Σκάλας της Τζαβέλαινας, και θα κατηφορίσεις ως την Αμμουδιά για να δοκιμάσεις να βραχείς με το αθάνατο νερό της Στύγας στις εκβολές του Αχέροντα –επειδή ποτέ δεν ξέρεις. Μια επίσκεψη αξίζει επίσης και ο αρχαιολογικός χώρος του Νεκρομαντείου του Αχέροντα, για να δεις από πού κατέβηκε ο Οδυσσέας στον Άδη, και από πού ξεκίνησε ο Ορφέας να φέρει πίσω την Ευριδίκη. Η υπόγεια στοά στην οποία άκουγαν φωνές οι παραζαλισμένοι προσκυνητές νομίζοντας ότι μιλούν με τους νεκρούς, είναι σήμερα επισκέψιμη –και αδιαμφισβήτητο χάιλαητ του αρχαιολογικού χώρου.

Μια ωρίτσα έξω από την Πάργα, η Πρέβεζα είναι μια μικρή πόλη χάρμα οφθαλμών, στη σκιά τριών διαφορετικών κάστρων, με τη μεγαλύτερη αρχαία πόλη που έχουμε στην Ελλάδα, την αρχαία Νικόπολη, στο κατώφλι της.

Λεπτομέρειες έχουμε εδώ - Πρέβεζα αγάπη μου έλα πάρε με από δω

Πού θα μείνουμε;

Ωραιότατα δωμάτια γύρω στα 50€ το δίκλινο τον Ιούνιο βρήκαμε στην Πάργα στο Studios Spiros (45€ το δίκλινο) στο Enjoy Parga Apartments (52€ το δίκλινο) στο Dafnis Studios (50€ το δίκλινο) και στο Maria & Kyros House (50€ το δίκλινο) 

Πού θα φάμε;

Φανταστικά μαγειρευτά με εξίσου φανταστική θέα στην ταβέρνα Ο θείος, στην Αγιά, λίγο έξω από την Πάργα. Παραδοσιακή ηπειρώτικη κουζίνα και σπιτικές λιχουδιές στη Βικτώρια στην Πάργα και δημιουργική κουζίνα με ιδιαίτερη αγάπη στα θαλασσινά στο Aegis Dine & Drink. Για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά θα πας γραμμή στα Καβούρια στην Πέρδικα ενώ οι κρεατολάγνοι της παρέας ορκίζονται στα παϊδάκια του Βετούλη, στο ίδιο χωριό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v