Γιατί να πας τον Ιούνιο στη Νάξο;

Το κυκλαδονήσι της καρδιάς μας είναι υπέροχο όλο το καλοκαίρι. Τον Ιούνιο όμως είναι και οικονομικότατο.

Γιατί να πας τον Ιούνιο στη Νάξο;

Φανταστικές αμμουδιές, κυκλαδίτικα νερά να τα πιείς στο ποτήρι, καρτποσταλικά χωριουδάκια, αρχαιολογικοί χώροι και μια Χώρα που συμπυκνώνει όλες τις Κυκλάδες σε μικρογραφία. Αυτή είναι η Νάξος, κι αυτοί είναι εν συντομία οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους την αγαπάμε.

Οι παραλίες, οι παραλίες

Μπαίνουν εύκολα στο τοπ-5 με τις ωραιότερες αμμουδιές των Κυκλάδων. Οι πρωτάρηδες σημειώστε στις οπωσδήποτε τον Άγιο Προκόπιο και την Πλάκα, χρυσαφένιες αμμουδιές που απλώνονται σε χιλιόμετρα ολόκληρα και καταλήγουν σε νερά κρυσταλλένια, την επίσης αμμουδερή αλλά σαφώς πιο ερημική Χαβάη, από τις πιο μυστικές παραλίες του νησιού, το Πυργάκι με τα φανταστικά νερά του, που αγναντεύει την Ηρακλειά απέναντι, τον Πάνορμο με τις φοινικιές του να φτιάχνουν τοπίο εξωτικό, την Ψιλή Άμμο που είναι… αυτό που λέει το όνομά της και την Μουτσούνα με τις θαλάσσιες σπηλιές σχεδόν δίπλα της. Αν θέλεις να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στο surf και το kite, η Μικρή Βίγλα είναι ο παράδεισός σου.

Τα πιο ωραία τα χωριά

Πέρα από την Χώρα, που θα διεκδικήσει τη μερίδα του λέοντος στις απογευματινές σου βόλτες, μια θέση στο πρόγραμμά σου αξίζουν οπωσδήποτε η Απείρανθος, γνωστή και ως το χωριό από το οποίο καταγόταν ο Μανώλης Γλέζους, με τα γραφικά καλντερίμια, τα μαρμάρινα σπιτάκια της, και το ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων της, και το ολοζώντανο Φιλότι, με την πανέμορφη Παναγία τη Φιλότισσα. Εξίσου όμορφο και το Γαλανάδο, ένα μικρό χωριουδάκι με θέα στην πεδιάδα του Λιβαδιού και την Χώρα, η Κόρωνος, χτισμένη στην κοιλάδα του ομώνυμου βουνού και η Δαμαριώνα, με τα παλιά αρχοντικά, τις γραφικές πλατείες της και το διάσημο κρασί της ορεινής Νάξου.

Τα αξιοθέατα τι λένε;

Πρώτη και καλύτερη η Πορτάρα, σήμα κατατεθέν του νησιού, μια μεγάλη μαρμάρινη πύλη, ό,τι απέμεινε από τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα, που κορνιζάρει κάθε απόγευμα τέλεια το ηλιοβασίλεμα και πρωταγωνιστεί στις μισές και βάλε φωτογραφίες της Νάξου.

Μετά έχουμε το ιερό της Δήμητρας, που διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση κοντά στο χωριό Σαγκρί, καθώς και τους Κούρους, τα γιγαντιαία αγάλματα που κείτονται μισοτελειωμένα στα νταμάρια της Νάξου. Τους δύο από αυτούς θα τους δεις στο χωριό Μέλανες και τον τρίτο, στο χωριό Απόλλωνας.

Άρωμα μεσαίωνα αποπνέει μια βόλτα στο Ενετικό Κάστρο, το οποίο κατοικείται από την εποχή που χτίστηκε. Οι στενοί, ανηφορικοί του δρόμοι οδηγούν στο ψηλότερο σημείο του, όπου βρίσκονται η Εμπορική Σχολή, η Καπέλα Καζάτζα, ένα παρεκκλήσι του 13ου αιώνα και η Σχολή των Ουρσουλινών. Η Εμπορική Σχολή, στην οποία φοίτησε και ο Νίκος Καζαντζάκης, στεγάζει σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Φυσιοδίφες μας, σημειώστε στα «οπωσδήποτε» και το Σπήλαιο του Ζα, κοντά στο χωριό Φιλότι, έναν από τους τόπους που διεκδικούν τον τίτλο της γενέτειρας του Δία. Εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες και μια ενδιαφέρουσα πεζοπορία για να φτάσεις εκεί όσο ακόμα οι θερμοκρασίες δεν χτυπάνε επίπεδα Αυγούστου, είναι τα δυνατά χαρτιά του. 

Πού (και τι) θα φάμε;

Φανταστικά μαγειρευτά και τοπικές ναξιώτικες συνταγές στο ταβερνομαγειρίο της Μάρως στη Χώρα, και ναξιώτικη παράδοση with a twist που λέγαμε και στο χωριό στην Αξιώτισσα στο Καστράκι (μην χάσεις το κατσικάκι στον ξυλόφουρνο, το χριστόψαρο με λαχανικά και λαδολέμονο ζαφοράς, και τις μελιτζάνες με γλυκόξινη σάλτσα, αμύγδαλα, βασιλικό, και τρίμματα από ξινότυρο και αρσενικό τυρί Νάξου). Ο Λίθος στην Χώρα πατά επίσης με το ένα πόδι στην παράδοση και με το άλλο στη φαντασία –στα οπωσδήποτε εδώ το κριθαρώτο με χωριάτικο λουκάνικο και φέτα και η καραμελωμένη πανσέτα με μιλφέιγ λαχανικών στη σχάρα. Ο Λευτέρης στην Απείρανθο είναι ξακουστός για την καλύτερη σχάρα του νησιού, και το ονειρεμένο μπιφτέκι γεμιστό με ναξιώτικη γραβιέρα. Για φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά θα πας γραμμή στον Μανώλη στον Μάραγκα και στο Απανέμι στη Μουτσούνα.

Πού (και με πόσα) θα μείνουμε;

Το λέγαμε και πρόσφατα, ότι λόγω πληθώρας χωριών και καταλυμάτων, η Νάξος κρατά παραδοσιακά τα σκήπτρα της οικονομικής διαμονής στις Κυκλάδες, ακόμα και τα τελευταία δύο χρόνια που τα πράγματα έχουν ζορίσει ανησυχητικά. Ειδικά τον Ιούνιο, οι τιμές παραμένουν σε εξαιρετικά επίπεδα, κι αυτός είναι ένας βασικός λόγος-απάντηση στον τίτλο του κειμένου μας. Με 50€ ή και λιγότερα έχεις ένα ωραιότατο δίκλινο στο Castello Azzuro στην Αγία Άννα, το Flerianos Studios στον Άγιο Προκόπιο, το Ηλιοβασίλεμα στη Χώρα και το Elma Studio στη Μικρή Βίγλα. 

Πώς θα πάμε;

Εδώ δυστυχώς καλά νέα δεν έχουμε. Το κόστος για το πήγαινε-έλα στη Νάξο από τον Πειραιά ανέρχεται στα 103€ το άτομο με συμβατικό πλοίο (όχι ταχύπλοο δηλαδή) συν άλλα 116€ για το αυτοκίνητο. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 5 ώρες. Υπάρχει και η επιλογή των τρεισήμισι ωρών με ταχύπλοο, αλλά εκεί πάμε στα 144€ το άτομο πήγαινε-έλα, συν 230€ το αυτοκίνητο.

Από τη Ραφήνα η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη, με το συμβατικό πλοίο να κοστίζει 86€ το άτομο πήγαινε-έλα για κάτι λιγότερο από έξι ώρες ταξιδιού. Αν πάρεις και αυτοκίνητο μαζί, μιλάμε για άλλα 158€ το πήγαινε-έλα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v