Σημάδια πως περνάς κρίση μέσης ηλικίας

Αν σου έχουν ήδη μπει ψύλλοι στα αυτιά πως περνάς την περιβόητη κρίση της μέσης ηλικίας και θες να επιβεβαιώσεις τα καθέκαστα είμαστε οι άνθρωποί σου.

Σημάδια πως περνάς κρίση μέσης ηλικίας

Δεν θέλουμε να σε ταράξουμε, αλλά οι έρευνες λένε ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα περάσει κάποια στιγμή στη ζωή του την κρίση μέσης ηλικίας. Κι εδώ που τα λέμε αν τα είκοσί σου φαντάζουν πια πολύ μακρινά και το κοντέρ έχει ήδη γράψει τα δεύτερα άντα πριν καιρό ίσως βρίσκεσαι σε μια κρίσιμη ηλικιακή καμπή που κάποιοι παλιάνθρωποι χαρακτηρίζουν ως κρίση της μέσης ηλικίας.

Τις περισσότερες φορές τα σημάδια είναι εκεί, μπροστά σου κι επιλέγεις ηθελημένα να τα αγνοείς αφού περιμένεις ότι θα ξανασταθείς σύντομα καλύτερα στα πόδια σου.

Κι αν οι ενδείξεις ότι κάποιος περνά από μια κρίση μέσης ηλικίας μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το άτομο, υπάρχουν ωστόσο μερικά κοινά σημάδια στους περισσότερους προκειμένου να καταλάβεις τα καθέκαστα.

Θες να γυρίσει ο χρόνος πίσω

Η προσπάθεια να γυρίσεις τον χρόνο πίσω, γρήγορα αποδεικνύεται μάταιη, και σε αφήνει με χειρότερη κρίση μέσης ηλικίας από αυτήν που είχες πριν –γιατί έτσι την περνάς δύο φορές, κι η δεύτερη είναι πιο σκληρή.

Απώλεια ενέργειας και κόπωση

Είναι πολύ σύνηθες πια στην καθημερινότητά σου να αισθάνεσαι εξάντληση και κόπωση που δεν μπορείς να εξηγήσεις εύκολα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε συναισθηματική ή ψυχολογική αναστάτωση που σχετίζεται με την κρίση μέσης ηλικίας.

Αμφισβητείς όλα όσα έχεις πετύχει

Κάθε λίγο και λιγάκι μπαίνεις στη διαδικασία να αμφισβητήσεις τις επιτυχίες και τις επιλογές σου μέχρι τώρα, συνοδευόμενος από αίσθημα απογοήτευσης ή ανασφάλειας για τον εαυτό σου.

Αμφιβάλλεις συνέχεια για τον εαυτό σου

Έχεις πλέον πολλές κι έντονες αμφιβολίες σχετικά με τον εαυτό σου, τις επιλογές σου, τις επιδιώξεις σου και τη μελλοντική σου πορεία. Όλα σου φταίνε και δυσκολεύεσαι να σε εμπιστευτείς γιατί φοβάσαι ότι δεν θα τα καταφέρεις και δεν θα σταθείς αντάξι@ των προσδοκιών σου.

Βουτάς στη νοσταλγία της νιότης σου

Δεν χάνεις ευκαιρία να τονίσεις και να υπογραμμίσεις ότι παλιότερα τα πράγματα, ήταν καλύτερα, πιο απλά και πιο αγνά. Ντύνεις με ένα νοσταλγικό πέπλο όλα όσα έζησες μικρότερ@ και φοβάσαι να το τραβήξεις και να δεις κατάματα πως δεν ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα, όπως τα φαντασιώνεσαι αυτή την περίοδο. Νοσταλγείς μια εποχή που πέρασε και παραμένεις κολλημέν@ σε αυτή χωρίς να αποδεχτείς πως ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Έχεις μια έντονη ανησυχία για την εξωτερική σου εμφάνιση

Δεν μπορείς να αποδεχτείς ότι έχεις μεγαλώσει με αποτέλεσμα να λειτουργείς σπασμωδικά όταν παρατηρείς σημεία γήρανσης στον εαυτό σου. Άλλοτε μπεμπεκίζεις χωρίς λόγο κι άλλοτε ντρέπεσαι να δει κάποιος άλλος τα σημάδια που άφησε ο χρόνος στο κορμί σου.

Δραματική αλλαγή στις συνήθειες ύπνου

To βιολογικό σου ρολόι ξεκουρδίστηκε κι είτε έχεις μεγάλη δυσκολία στον ύπνο, είτε νυστάζεις διαρκώς και κοιμάσαι πλέον με το παραμικρό.

Έχεις συχνά συναισθηματικά ξεσπάσματα

Αντιδράς στο καθετί με τα ξεσπάσματα θυμού, ευερεθιστότητας ή του άγχους να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι πια της καθημερινότητάς σου. Αντίστοιχα συχνά πυκνά ξεσπάς σε κλάματα από την ένταση που νιώθεις, η οποία κάποιες φορές φαντάζει αδικαιολόγητη.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v