Η σχεδιαστική ιδιοφυΐα του Giorgetto Giugiaro

Το ανακατασκευασμένο Pony Coupe Concept της Hyundai έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του, σχεδόν 50 χρόνια μετά το αρχικό του ντεμπούτο, στη Λίμνη Κόμο της Ιταλίας.

Η σχεδιαστική ιδιοφυΐα του Giorgetto Giugiaro

Έχοντας αρχικά παρουσιασθεί στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Τορίνο το 1974, το Pony Coupe Concept αποτελεί ένα σημαντικό όχημα στην ιστορία και τη σχεδιαστική κληρονομιά της εταιρείας.

Η φίρμα, αποκάλυψε το ανακατασκευασμένο Pony Coupe Concept στην «Hyundai Reunion», μια πλατφόρμα για την κληρονομιά της μάρκας που αντανακλά το παρελθόν της Hyundai και τη μελλοντική της κατεύθυνση.

Giorgetto Giugiaro

Μεταξύ των εκπροσώπων που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, βρέθηκε και ο Giorgetto Giugiaro καθώς και ο γιος του Fabrizio Giugiaro, επίσης σχεδιαστής, για να σηματοδοτήσουν την προαναγγελθείσα ανακατασκευή που ολοκληρώθηκε από το GFG Style, το style center που βασίζεται στη δημιουργική τεχνογνωσία των Fabrizio και Giorgetto, του αυτοκινήτου που οδήγησε στη δημιουργία της κορυφαίας σειράς Pony της μάρκας, των πρώτων ανεξάρτητων μοντέλων μαζικής παραγωγής της Κορέας.

Στο πλαίσιο του έργου αναδημιουργίας του Pony Coupe Concept, η Hyundai επανέφερε στη ζωή το αρχικό Pony Coupe Concept που παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Τορίνο το 1974. Αυτό το έργο ανακατασκευής είναι απόδειξη του πνεύματος, του πάθους και της φιλοδοξίας που είχαν οι υπάλληλοι και τα στελέχη της Hyundai για να δημιουργήσουν μια παγκόσμια μάρκα με το Pony Coupe Concept στην πρώτη γραμμή.

Πρωτοποριακό μοντέλο

Με τη μοναδική αισθητική του, το Pony Coupe Concept ήταν ένα πρωτοποριακό μοντέλο για την εποχή του. Δυστυχώς, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών παγκοσμίως στα τέλη της δεκαετίας του 1970, αυτό που θα μπορούσε να ήταν το πρώτο εντυπωσιακό σπορ αυτοκίνητο της μάρκας δεν μπόρεσε να φτάσει στη γραμμή παραγωγής και χάθηκε στην ιστορία. Ωστόσο, το concept ενσωματώνει την τολμηρή αποφασιστικότητα της φίρμας να εισέλθει στον τομέα των σπορ αυτοκινήτων στοχεύοντας μακροπρόθεσμα σε ηγετική θέση στην αυτοκινητοβιομηχανία – αυτό το πνεύμα εξακολουθεί να βασίζεται στην ηγετική θέση της Hyundai στην ηλεκτροκίνηση και την τεχνολογία υδρογόνου υψηλών επιδόσεων.

Το αυτοκίνητο θεωρείται πλέον ένα ρετρό φουτουριστικό κλασικό όχημα που έχει χρησιμεύσει ως σχεδιαστική έμπνευση για πιο πρόσφατα μοντέλα της μάρκας, όπως το «Rolling Lab» N Vision 74 και το πρωτότυπο EV «45» που επηρέασε άμεσα το πολυβραβευμένο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα Ioniq 5.

Καθαρές γεωμετρικές γραμμές

Το εξωτερικό του Pony Coupe Concept που μοιάζει με origami διαθέτει καθαρές γεωμετρικές γραμμές, κομψή γραμμή οροφής, καθαρές επιφάνειες, δυναμικές αναλογίες και κολόνα Β με μοναδικό σχήμα και προφυλακτήρες βαμμένους στο χρώμα του αμαξώματος. Το σφηνοειδές ρύγχος και οι κυκλικοί προβολείς του το ξεχώρισαν το 1974 και εξακολουθούν να δείχνουν εξαιρετικά κομψοί και σήμερα. Η coda tronca του («κομμένη ουρά») κάνει το όχημα ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Το μινιμαλιστικό εσωτερικό του επιδεικνύει μια εμβληματική ευαισθησία αναδεικνύοντας τη monocoque σχεδίαση (εξαιρετικά ελαφριά και απίστευτα λεπτή δομή) και αρχιτεκτονική με επίκεντρο τον οδηγό. Το τιμόνι με μία ακτίνα και τα καθίσματα με λεπτή γραμμή δύο τόνων ενισχύουν τη φουτουριστική αισθητική της δεκαετίας του 1970.

"Δύσπιστος στην αρχή"

Όταν ρωτήθηκε για την πρώτη του αλληλεπίδραση με τη μάρκα για την ανάπτυξη του Pony Coupe Concept του 1973 περισσότερα από πενήντα χρόνια πριν από την επανένωση, ο θρυλικός σχεδιαστής Giugiaro αποκάλυψε: «Η Hyundai μας πλησίασε για να ξεκινήσουμε τον πλήρη επανασχεδιασμό ενός μοντέλου, χωρίς μεγάλη εμπειρία. Ήμουν δύσπιστος στην αρχή γιατί δεν ήξερα τη Hyundai Motor εκείνη την εποχή. Ήμασταν όλοι εντυπωσιασμένοι από το πάθος και τη δέσμευση των μηχανικών της μάρκας. Ήταν οξυδερκείς, ανοιχτοί και εξαιρετικά πρόθυμοι να μάθουν. Αμέσως αγκάλιασαν τις μεθόδους εργασίας που ήταν νέες για αυτούς. Είμαι περήφανος και είναι τιμή μου να παρακολουθώ πώς έχει εξελιχθεί αυτή η εταιρεία από τότε που πρωτογνωριστήκαμε».΄

Δέσμευση για το μέλλον

Ο κ. Luc Donckerwolke, President και Chief Creative Officer του Hyundai Motor Group, πρόσθεσε: «Η ανακατασκευή αυτού του μοναδικού οχήματος είναι ένα ορόσημο στην ιστορία της Hyundai. Αντιπροσωπεύει το ξεκίνημά μας και τη δέσμευσή μας για το μέλλον. Λειτουργεί ως κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Ουσιαστικά συμβολίζει τη σκυτάλη από το παρελθόν στο μέλλον της εταιρείας».

«Το Pony Coupe Concept αντικατοπτρίζει την ευγνωμοσύνη και την αφοσίωση της εταιρείας στο εξαιρετικό πνεύμα που είχαν οι άνθρωποι της μάρκας το 1974» δήλωσε ο κ. SangYup Lee, Executive Vice President και Head του Design Center της Hyundai. «Η αναγέννηση του Pony Coupe Concept είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της Hyundai Motor επειδή σηματοδοτεί όχι μόνο το ξεκίνημά μας αλλά και τη δέσμευσή μας για το μέλλον με τα νέα μας όνειρα».

Ως μέρος του έργου της παγκόσμιας κληρονομιάς, η μάρκα θα επεκτείνει τη νέα πλατφόρμα της μάρκας, Hyundai Reunion, για να εξαπλώσει περαιτέρω το όραμα και την κατεύθυνσή της.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v