Πόσο αθώος είναι ο πόνος στη μέση;

Τι προκαλεί οσφυαλγία και πότε θα πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό; Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον πόνο στην μέση. 

Πόσο αθώος είναι ο πόνος στη μέση;

Όλοι μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας αντιμετωπίζουμε πόνο στην μέση. Ορισμένοι μάλιστα τον αντιμετωπίζουμε σε πιο συχνό βαθμό από άλλους. Σύμφωνα με στατιστικά, περίπου το 80% των ενηλίκων θα βιώσουν κάποια στιγμή τον πόνο αυτό, ενώ αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες απουσίας από το εργασιακό περιβάλλον. Ίσως τον έχετε ακούσει και με τον επιστημονικό όρο του, την “οσφυαλγία”.

Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς είναι ο πόνος στη μέση, τι τον προκαλεί, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

Τι είναι ο πόνος στη μέση;

Ο πόνος στη μέση ή οσφυαλγία περιγράφεται ως πόνος χαμηλά στην πλάτη, ο οποίος πολλές φορές γίνεται αισθητός και στη σπονδυλική στήλη. Δεν αποτελεί πάντοτε ένδειξη κάποιας σοβαρής πάθησης, ενώ αν τον διαχειριστείτε σωστά, θα μπορέσετε να τον βελτιώσετε με την πάροδο του χρόνου.

Τι προκαλεί τον πόνο στη μέση;

Οι λόγοι που μπορεί να εμφανιστεί ο πόνος στη μέση ποικίλλουν. Πότε είναι ένας μικρός τραυματισμός, πότε αποτελεί μια πιο σοβαρή πάθηση. Ανάμεσα στις αιτίες ανήκουν:

* Εργασία που περιλαμβάνει άρση μεγάλου βάρους ή κακή στάση σώματος
* Περιστροφή του κορμού του σώματος
* Υπερβολικό σκύψιμο
* Τραυματισμός ή πτώση
* Καθημερινές εργασίες ή δραστηριότητες
* Καθιστική εργασία
* Έλλειψη άσκησης
* Συχνοί κραδασμοί του σώματος
* Κάπνισμα
* Παχυσαρκία
* Κάποια πάθηση της σπονδυλικής στήλης, όπως για παράδειγμα η σκολίωση
* Άγχος, στρες

Πότε ο πόνος στη μέση αποτελεί ανησυχητικό σημάδι;

Πολλές φορές, ο πόνος στη μέση αποτελεί κάποια ένδειξη τραυματισμού, ή κάποια άλλη πάθηση την οποία δε θα πρέπει να αγνοήσετε. Ανάμεσα σε αυτά τα σημάδια ανήκουν:

* Έντονος πόνος όσο βήχετε
* Έντονος πόνος κατά τη διάρκεια της ούρησης
* Αδυναμία στα πόδια και μεγάλη δυσκολία στο περπάτημα
* Αδυναμία στον έλεγχο του εντέρου και της ουροδόχου κύστης
* Εμφάνιση πυρετού

Ποιος είναι ο χρόνιος πόνος στη μέση;

Ο χρόνιος πόνος στη μέση, γνωστός και ως χρόνια οσφυαλγία, αποτελεί τον πόνο που παραμένει για μεγαλύτερο διάστημα από 3 μήνες, και έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πιο αναλυτικά, οι περισσότεροι ασθενείς βιώνουν τον πόνο αυτό ως ένα κάψιμο, μια “μαχαιριά” στη μέση. Επιπλέον, ακόμη και αν η αρχική αιτία της πάθησης δείχνει να έχει υποχωρήσει, ο πόνος παραμένει. Τέλος, δε θα πρέπει να αγνοείται και η κακή ψυχολογία του ασθενή και η εμφάνιση συμπτωμάτων όπως άγχος ή μελαγχολία.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω έναν πόνο στη μέση;

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορείτε και μόνοι σας να αντιμετωπίσετε τον πόνο στη μέση. Βασικά στοιχεία αποτελούν η ξεκούραση, η χρήση ζώνης, και η επαφή της μέσης με κρύες και ζεστές θερμοκρασίες. Όσον αφορά το κομμάτι του πόνου, συστήνεται η χρήση φαρμάκων, όπως για παράδειγμα η παρακεταμόλη.

Πότε θα πρέπει να επισκεφθώ έναν ειδικό;

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν έμπειρο ορθοπαιδικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις ανήκουν:

* Αδυναμία ή μούδιασμα των κάτω άκρων
* Δυσκολία στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης
* Πόνος έπειτα από τραυματισμό
* Εμφάνιση πυρετού ή ναυτίας
* Διακοπή του ύπνου
 

Μπείτε στο instadoctor.gr και ανακαλύψτε τον ορθοπαιδικό που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τον πόνο στη μέση από τη ρίζα του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v