Θετική η επίδραση των ζωνών μηδενικών εκπομπών στη μείωση της ρύπανσης

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η εισαγωγή ζωνών μηδενικών εκπομπών θα μπορούσε σχεδόν να εξαλείψει το διοξείδιο του αζώτου στις πόλεις.

Θετική η επίδραση των ζωνών μηδενικών εκπομπών στη μείωση της ρύπανσης

Η νέα μοντελοποίηση που ανατέθηκε από την Εκστρατεία Καθαρών Πόλεων (CCC) και το Transport & Environment δείχνει ότι τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να πλησιάσουν τις επιστημονικές κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εάν ληφθούν ισχυρότερα μέτρα για τα ρυπογόνα οχήματα. Εάν αντιμετωπιστούν και οι εκπομπές από άλλους τομείς, για παράδειγμα τη βιομηχανία και τη θέρμανση, είναι εφικτά ακόμη χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης.

Πέντε πόλεις της ΕΕ

Σε μια πρώτη στο είδος του πανευρωπαϊκή μελέτη, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της Air Quality Consultants Ltd. μοντελοποίησαν τον αντίκτυπο διαφορετικών πολιτικών που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών των οδικών μεταφορών σε 5 πόλεις της ΕΕ (Μαδρίτη, Παρίσι, Μιλάνο, Βαρσοβία και Βρυξέλλες).
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η εισαγωγή ζωνών μηδενικών εκπομπών (ZEZ) – όπου επιτρέπονται να κυκλοφορούν μόνο οχήματα μηδενικών ρύπων – θα μπορούσε σχεδόν να εξαλείψει το διοξείδιο του αζώτου (NO2) που προκαλείται από την τοπική κυκλοφορία: Οι μειώσεις κυμαίνονται από -91% (Μιλάνο) έως -95% (Παρίσι, Βρυξέλλες) σε σύγκριση με το βασικό σενάριο. Τα συνολικά επίπεδα NO2 στα πιο μολυσμένα hotspots μπορούν να έρθουν πολύ πιο κοντά στο όριο των 10μg/m3 που ορίζει ο ΠΟΥ.

Πρωταγωνιστές Μαδρίτη και Βρυξέλλες

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης ότι οι νέοι στόχοι ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (20 μg/m³ για το NO2 και 10 μg/m³ για τα PM2,5) είναι πολύ προσιτοί, με δύο πόλεις - τη Μαδρίτη και τις Βρυξέλλες - να συμμορφώνονται αν εξακολουθήσουν την ίδια πολιτική το 2027, τρία χρόνια πριν από την προτεινόμενη προθεσμία του 2030.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί τουλάχιστον 270.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 1.200 παιδιών και εφήβων. Μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος και σχετίζεται με μια λίστα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος και της καθυστερημένης ανάπτυξης των πνευμόνων στα παιδιά, του καρκίνου του πνεύμονα και των καρδιακών παθήσεων.

Μείωση των νομικών ορίων

Η μοντελοποίηση έρχεται καθώς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ετοιμάζονται να ψηφίσουν πρόταση της Επιτροπής για μείωση των νομικών ορίων για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ωστόσο, η τρέχουσα πρόταση της Επιτροπής για την αναθεωρημένη οδηγία για την ποιότητα του περιβάλλοντος αέρα (AAQD) δεν ευθυγραμμίζεται με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, ούτε λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο της εισαγωγής ζωνών χαμηλών εκπομπών (LEZ) και ZEZ κατά τον καθορισμό των μη φιλόδοξων στόχων. .

Η έκθεση δείχνει ότι μόνο οι ζώνες μηδενικών εκπομπών θα μπορούσαν να επιτύχουν επίπεδα NO2 έως και 13,6 μg/m3 στις Βρυξέλλες και 14,7 μg/m3 στη Μαδρίτη, χωρίς να ληφθούν υπόψη μέτρα μείωσης σε άλλους τομείς. Αυτά τα αποτελέσματα συνάδουν με παλαιότερα μοντέλα που πραγματοποιήθηκαν από την πόλη του Άμστερνταμ.

 

Αποτελεσματικές οι ζώνες χαμηλών εκπομπών

Η μοντελοποίηση επιβεβαιώνει μια πρόσφατη ανασκόπηση στοιχείων που ανατέθηκε από το CCC, η οποία έδειξε ότι οι ζώνες χαμηλών εκπομπών έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επί του παρόντος υπάρχουν 325 ζώνες χαμηλών εκπομπών σε όλη την Ευρώπη και περισσότερες από 500 έχουν προγραμματιστεί έως το 2025. 35 ζώνες μηδενικών εκπομπών αναμένεται επίσης να εισαχθούν έως το 2030.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v