Πάμε μια μονοήμερη για ουζάκια δίπλα στο κύμα;

Στο Αλεποχώρι, τον Μαραθώνα, τον Ωρωπό και αλλού, τα ουζάκια ρέουν άφθονα και τα πρώτα διακοπο-σχέδια καταστρώνονται σε τραπεζάκια πλάι στο κύμα.

Πάμε μια μονοήμερη για ουζάκια δίπλα στο κύμα;

Ιδανικότερο σκηνικό για τα πρώτα σχέδια διακοπών από ένα τραπεζάκι πλάι στην θάλασσα φορτωμένο ούζα κάποιο μαγιάτικο μεσημέρι δεν θα βρεις. Κι αφού τις πρώτες ιδέες για τις διακοπές σου τις καλύψαμε, ερχόμαστε τώρα σε όλα εκείνα τα μέρη στα οποία θα κάνεις τα μισομεθυσμένα σου σχέδια, τσιμπολογώντας θαλασσινά και τσουγκρίζοντας ουζάκια πλάι στο κύμα.

Στην Παραλία στο Αλεποχώρι

Πρώτο πρώτο στη λίστα μας, γιατί έχει τραπεζάκια πάνω στην άμμο, που τα νικάνε όλα –και πλακόστρωτα, και βεράντες, και βοτσαλωτές αυλίτσες. Η Παραλία, που λες, βρίσκεται δυο βήματα μακριά από τη μεγάλη παραλία του Αλεποχωρίου, και είναι ένα από τα πιο τίμια παραλιακά ταβερνάκια που έχουμε στην Αττική. Έχει κάθε φορά λίγα και καλά ψάρια ημέρας, μαστόρικα ψημένα στα κάρβουνα, τα οποία συνοδεύεις με γαριδούλες, χταπόδι ή καλαμαράκια στο τηγάνι, μια εξαιρετική καβουροσαλάτα και ωραίες μαμαδίστικες πατάτες τηγανιτές, και δεν πληρώνεις παραπάνω από 25-30€ το άτομο με το απαραίτητο ουζάκι (λιγότερα αν δεν πάρεις μεγάλο φρέσκο ψάρι).

Στη Μυρσίνη στον Ωρωπό

Αν έχεις φίλους με εξοχικά στον Ωρωπό, την ξέρεις ήδη. Αν όχι, επίτρεψέ μας να σας συστήσουμε: Η Μυρσίνη απλώνει τα μεγάλα ξύλινα τραπέζια της και τις καρέκλες σκηνοθέτη σε έναν υπέροχο κήπο με θέα στην θάλασσα, και θυμίζει με την πρώτη ματιά café. Δεν είναι, όμως: Σερβίρει πιάτα ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας φτιαγμένα με μεράκι και φαντασία. Οι σαλάτες και τα ζυμαρικά της είναι για βραβείο δημιουργικότητας, έχει όμως και πολλές εξαιρετικές επιλογές σε κρεατικά και θαλασσινά, πάντα “with a twist” που λένε και οι γευσιγνώστες. Για ένα φουλ έξτρα γεύμα με τα απαραίτητα ουζάκια, θα υπολογίσεις γύρω στα 20-25€ το άτομο.

Στον Φόρο στο Λαύριο

Σταθερός πρωταγωνιστής σε κάθε λίστα για οικονομική ψαροφαγία στην Αττική, ο Φόρος απλώνει τα τραπέζια του σε μια υπερυψωμένη αυλίτσα, που αγναντεύει από ψηλά τα σχεδόν ακίνητα νερά του κόλπου του Λαυρίου, και ένα τοπίο που μοιάζει βγαλμένο από ταινία του Σταύρου Τσιώλη. Εδώ θα δοκιμάσεις μαστόρικα τηγανισμένο καλαμάρι, σούπερ γαριδούλες, χταπόδι ψητό ή ξιδάτο και μπακαλιάρο σκορδαλιά για τον οποίο φημίζεται. Συνοδεύεις με ουζάκια και κλασικά ορεκτικά (μην χάσεις την φάβα για κανένα λόγο) και πληρώνεις γύρω στα 15-17€ το άτομο.

Στην Κληματαριά στη Νέα Αρτάκη

Λίγο έξω από την Χαλκίδα, το παραδοσιακό αυτό ταβερνάκι απλώνει τα τραπεζάκια του ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, και τα φορτώνει με ολόφρεσκα ψάρια και μεζεδάκια που μοσχοβολάνε αλμύρα. Στα «οπωσδήποτε» σημείωσε τη μακαρονάδα του μπεκρή, την καβουροσαλάτα, το μυδοπίλαφο, τις λεμονάτες γαρίδες σαγανάκι με κεφαλοτύρι και τα καλαμαράκια στο τηγάνι. Και οι λάτρεις της στεριάς, όμως, παραπονεμένοι εδώ δε μένουν: Καλοψημένα μπριζολάκια, σουβλάκι κοτόπουλο, και ζουμερό μπιφτέκι γεμιστό με πατάτες τηγανιτές συμπληρώνουν το μενού. Συνοδεύουμε απαραιτήτως με ουζάκι, και πληρώνουμε περί τα 17-20€ το άτομο για κρέατα, περί τα 25-30€ για ψάρια.

Στον Πανορμίτη στον Μαραθώνα 

Φωτό: Dimitris Koz | Google Maps

Μοιάζει βγαλμένο από τις παιδικές σου αναμνήσεις στο νησί, κι αυτός είναι ο πρώτος λόγος που το ερωτεύονται όλοι με την πρώτη ματιά. Ο δεύτερος είναι τα πεντανόστιμα, πρωτότυπα θαλασσομεζεδάκια του, που δεν θα τα βρεις αλλού: Το τσιμένι, ας πούμε, που είναι παστουρμάς από ψάρι, από παστό μπακαλιάρο συγκεκριμένα, μέσα στο λάδι του, είναι σίγουρα στα «οπωσδήποτε». Κατά τα λοιπά, ωραιότατα είναι και τα τηγανιτά καλαμαράκια, το μπαρμπουνάκι/ κουτσομουράκι ή ό,τι άλλο πετύχετε σε φρέσκο ψάρι ημέρας, και οι γαρίδες σαγανάκι. Ειδική μνεία αξίζουν οι φανταστικές πατάτες στο τηγάνι –και ουχί στη φριτέζα. Λογαριασμός στο τέλος, με φρέσκο ψάρι και τα απαραίτητα ουζάκια, στα 20-25€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v