Γιατί όλοι θέλουν να πάνε Τήνο φέτος το καλοκαίρι;

Η Τήνος είναι έρωτας με την πρώτη ή και την δεύτερη ματιά, κι εμείς ξετυλίγουμε το παζλ με τις καλύτερες στιγμές της Κυκλάδας της καρδιάς μας.

Γιατί όλοι θέλουν να πάνε Τήνο φέτος το καλοκαίρι;

Αρκετά χρόνια πριν, η Τήνος ήταν η πρωμετωπίδα του θρησκευτικού τουρισμού της χώρας, συγκεντρώνοντας ορθόδοξους κι όχι μόνο από κάθε σημείο της γης. Εκείνοι ωστόσο που διακόπαραν στο νησί, μας πιπίλιζαν το κεφάλι για τις ομορφιές του νησιού οι οποίες συνήθως περνούσαν σε δεύτερη μοίρα μετά τον θρησκευτικό τουρισμό που άκμαζε στο νησί.

Τα τελευταία χρόνια παρόλα αυτά η Τήνος πήρε τη θέση που της αναλογεί στις προτιμήσεις ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα φυσικά, φιγουράροντας στην κορυφή των νησιωτικών επιλογών τους. Εμείς είμαστε για άλλη μια φορά εδώ προκειμένου να στα πούμε καλά και να στα εξηγήσουμε ωραία –σαν άλλοι τουριστικοί Αλέφαντοι- ώστε να καταλάβεις για ποιον λόγο θέλουν όλοι φέτος να πάνε στην Τήνο.

Πώς θα πάνε όλοι φέτος εκεί;

Τo πιο οικονομικό one-way ακτοπλοϊκό εισιτήριο από Πειραιά (θα φτάσεις σε 4 ώρες και 30 λεπτά στην Τήνο) κοστίζει 49€, ενώ για το αυτοκίνητο υπολόγισε περί τα 110€ για απλή μετάβαση στην Τήνο. Αν επιλέξεις το λιμάνι της Ραφήνας (3μιση ώρες απόσταση από την Τήνο) τότε το κόστος του one-way εισιτηρίου είναι στα 35€ ενώ του αυτοκινήτου στα 67€.

Και τι έχει να δουν στο νησί;

Η Τήνος έχει μια πολυαγαπημένη Χώρα, υπέροχες κυκλαδίτικες παραλίες με διάφανα και καταγάλανα νερά, μια εξαιρετική κουζίνα, που ζει μέρες γαστρονομικής άνθισης, και μπόλικα χωριουδάκια των οποίων την ανάμνηση θα κλειδώσεις στην καρδούλα σου, είτε είσαι φυσιοδιφική και γραφικολάγνα ψυχή, είτε όχι.

Village-hopping

To village-hopping το σωστό ξεκινά από τον Βώλακα, αυτό το τοσοδούλικο μικρό μεσαιωνικό χωριό με τα χαρακτηριστικά απόκοσμα βράχια που έχουν κάνει το σεληνιακό τοπίο του διάσημο σε όλο τον κόσμο. Αν δεν περπατήσεις τα δρομάκια του και δεν διαβάσεις τα στιχάκια στις πόρτες των σπιτιών του, μην φύγεις από το νησί.

Συνεχίζουμε με το χωριό της Αγάπης που είναι όνομα και πράγμα κι άλλα πολλά ενδιαφέροντα ευφυολογήματα που θα σε αφήσουμε μόνο για να σκεφτεί. Επιβάλλεται ένα φωτογραφικό κλικ στα πλακόστρωτα δρομάκια της. Πάμε τώρα στην περήφανη πατρίδα του Γιαννούλη Χαλεπά τον Πύργο ο οποίος ξεχωρίζει για  την υπέροχη πλατανοσκέπαστη πλατεία του, τα μαρμάρινα υπέρθυρα των σπιτιών αλλά και τα μουσεία του – ανάμεσά τους και το σπίτι του Χαλεπά- τα οποία πρέπει να επισκεφθείς πάραυτα.

Στη σκιά του εξωπραγματικού βράχου του Ξώμπουργκου θα συναντήσεις το γραφικό χωριουδάκι του Τριπόταμου, που αν είσαι παρκουρίστας αξίζει να δοκιμάσεις τις επιδόσεις στις ταρατσές των σπιτιών του, επιβεβαιώνοντας τον θρύλος ο οποίος εξηγεί γιατί τα σπιτάκια του έχουν χτιστεί τόσο κοντά το ένα στο άλλο. Περίπου 17 χιλιόμετρα μακριά από τη Χώρα θα βρεθείς στην Καρδιανή με τα κουκλίστικα ολόλευκα σπιτάκια που μοιάζουν βγαλμένα από κυκλαδίτικο πίνακα. Για το τέλος αφήσαμε τα Υστέρνια με την φανταστικοκατπληκτική θέα και τις παραδοσιακές καμάρες, αλλά και τον παραθαλάσσιο Πάνορμο που θα ξυπνήσει αναμνήσεις από όλα εκείνα τα αξέχαστα παιδικά καλοκαίρια με μυρωδιά θαλασσινή.

Παραλίες έχει να βουτήξουμε;

Πάνω από σαράντα παραλίες στο νησί – η πλειοψηφία τους αμμουδερές- θα σου βάλουν μεγάλο δίλημμα, ειδικά αν κορδώνεσαι στους άλλους πως δεν τις φοβάσαι τις βουτιές. Η Παχιά Άμμος είναι μια από τις ωραιότερες του νησιού, αφού μπροστά στον επισκέπτη της θα αποκαλυφθεί ένα παραδεισένιο τοπίο, όπως είναι και τα Κιόνια με τον υπέροχο αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης κοντά τους. Η πιο ήσυχη Λιβάδα και οι υπέροχα αμμουδερές και απόμερες Απηγανιά και Αγία Θάλασσα –με οσκαρικό όνομα- όπως και η αμμουδερή Ροχάρη κοντά στον Πάνορμο είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσουν και τον πλέον δύστροπο ταξιδιώτη, χάρη στα διάφανα νερά τους.

Από κοντά κι ο Άγιος Ρωμανός και το Πόρτο, στα οποία ο κόσμος πληθαίνει κατά τη διάρκεια των αυγουστιάτικων μελτεμιών, αφού αμφότερες είναι προστατευμένες από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Θα φάμε τίποτα αφεντικό γιατί πεινάσαμε

Αν είσαι του μαγειρευτού, σημείωσε στα τεφτέρια σου το Κατώι στο Σμαρδάκτιτο και δεν θα χάσεις, όπως αντίστοιχα και το ομώνυμο εστιατόριο Δύο Χωριά στο ίδιο; τηνιακό χωριουδάκι που φημίζεται για τις χειροποίητες πίτες του. Το παραδοσιακό μεζεδο-καφενείο της Δήμητρας στην Καρδιάνη από την άλλη, προσφέρει διαλεκτές γεύσεις και τοπικές συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις, όπως μαραθοκεφτέδες, λούζα και κατσικάκι στον φούρνο. Οι κρεατολάγνοι ας σπεύσουν στο Μπεε προς Αρνάδο μεριά για κοντοσούβλι, ενώ οι ψαροφάγοι ας γράψουν στα κιτάπια τους το όνομα του Ντίνου στον όρμο Γιανάκη κι είναι βέβαιο ότι θα μας θυμηθούν.

Πού να μείνουμε ρε παιδιά;

H Pension Selenti είναι μια εξαιρετική επιλογή για κάποιον που θέλει να μείνει στην Χώρα δίνοντας 49€ το δίκλινο ανά διανυκτέρευση. Αντίστοιχα θα μείνεις πολύ ευχαριστημένος αν επιλέξεις τα στούντιο Αναστασία στα οποία δεν θα δώσεις περισσότερα από 52€ ανά βράδυ για ένα δίκλινο. Πολύ όμορφο και σχετικά οικονομικό το Γαλάζιο Κύμα στον Άγιο Ιωάννη, με την τιμή του δίκλινου δωματίου να διαμορφώνεται στα 60€ ανά βραδιά.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v